Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και είναι καλό να αναθεωρήσουμε και εμείς τον τρόπο που ζούσαμε ως πρόσφατα. Οι παππούδες μας κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά από αντιξοότητες γιατί ήταν αρκετά αυτάρκεις στην τροφή τους και στη ζωή τους γενικότερα. Παραθέτουμε εδώ μια σειρά από άρθρα μας που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα αν σκέφτεστε να κάνετε ένα βήμα για να γίνεται πιο αυτάρκεις. Το εργαστήριο «βαδίζοντας προς την αυτάρκεια», το οργανώναμε από την αρχή της δημιουργίας του Πελίτι το 1995, σήμερα μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα, ευχόμενοι ότι κάποιοι άνθρωποι θα βοηθηθούν στο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Γεωργία – συλλογή, διατήρηση, παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.
Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους.
Πελίτι, εποχή σποράς λαχανικών
Μέση διάρκεια ζωής και χρόνος βλάστησης διάφορων λαχανικών.
Οι εργασίες στον κήπο ανά μήνα
Διατηρώντας την καθαρότητα των ποικιλιών
«Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών» έκδοση του Πελίτι του 2008.
Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια – Άρθρα
Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, Α’ μέρος.
Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Β’ μέρος.
Αποθήκευση τροφίμων και τι πρέπει να προσέξουμε.
Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια – Βίντεο
Συντηρώντας ελιές.
Πώς να κάνουμε τις δικές μας πράσινες ελιές.
Κάνουμε σταφιδάτες μαύρες ελιές.
Συντηρώντας κρέας.
Συντηρώντας κρέας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Φτιάχνοντας μόνοι μας σπιτικά λουκάνικα.
Αλεύρι και Ψωμί
Ζύμωμα ψωμιού και τυρόψωμου με κουτάλα
Πώς να συντηρήσουμε αλεύρι, σιτάρι κλπ για μεγάλο διάστημα.
Συνταγές
Νερό
Πώς κάνουμε πόσιμο το βρόχινο νερό;
Φωτιά
Περιποίηση σώματος
Συνταγή για χειροποίητο σαπούνι
Λαϊκά γιατροσόφια
Κάνοντας μόνοι μας βάμμα δεντρολίβανου.
Συνταγή για να κάνουμε βάμμα πρόπολης.
Φτιάχνοντας μόνοι μας λάδι καλέντουλας
Οίκο Κοινότητες
Σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας μιας οίκο κοινότητας.
Β’ Φάση – Σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας μιας οίκο κοινότητας.
Καθαρισμός αποβλήτων.
«Φυσικά συστήματα καθαρισμού ζωικών και αστικών αποβλήτων»
Αλληλεγγύη
Πώς να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών.
Κείμενο: Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Αντωνιάδης.