Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Ζύμωμα ψωμιού και τυρόψωμου με κουτάλα

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Ζύμωμα ψωμιού και τυρόψωμου με κουτάλα

8 Δεκεμβρίου 2020 / 8042

Η συνταγή που θα σας δίνω παρακάτω έχεις κάποιες διαφορές σε σχέση με τις συνταγές που ξέρετε για το ζύμωμα του ψωμιού, είναι μια πιο ξεκούραστη συνταγή σχετικά με το ζύμωμα.

 

Υλικά:

1 λίτρο νερό (βγάζει τρις φόρμες ψωμί)

1,5 λίτρο νερό (βγάζει τρις φόρμες ψωμί και ένα τυρόψωμο)

2 φακελάκια μαγιά

Προζύμι αν έχουμε (δείτε πως κάνουμε το προζύμι)

Αλεύρι όσο πάρει το νερό μας. Περίπου 1,5 κ.

Αλάτι

Κουρκουμά

Σουσάμι

Ηλιόσπορος

Λιναρόσπορος

Ελαιόλαδο

Για το τυρόψωμο θα χρειαστείτε: 300 γρ τυρί φέτα και δυόσμο 3 κουταλάκια του γλυκού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό (37ο C) και το ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (μεταλλική, ξύλινη, πλαστική) να είναι άνετη λεκάνη στο να κάνουμε το ζύμωμα μας.

Ρίχνουμε μια ποσότητα αλεύρι στο νερό και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Μετά ρίχνουμε τη μια μαγιά, τον κουρκουμά, το αλάτι, τους ηλιόσπορους και το λιναρόσπορο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την κουτάλα.

Μετά ρίχνουμε και μια ακόμη ποσότητα αλεύρι το ζυμάρι μας γίνεται πιο σφιχτό, όσο μπορούμε ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και άλλα αλεύρι για να σφίξει το ζυμάρι μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανακατέψουμε με την κουτάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Το ζυμάρι μας θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα χέρια θα τα βάζουμε στο ζυμάρι και θα ξεκολάνε χωρίς να αφήνουν ζυμάρια στα χέρια μας.

Σταυρώνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια καρέκλα σκεπασμένο για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φροντίζουμε να μείνει ζεστό το ζυμάρι μας και ο χώρος που το πλάθουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί να είναι ζεστός. Θα μείνει εκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Αφού φουσκώσει μετά από μιάμιση ώρα θα το πάρουμε.

Θα ρίξουμε λίγο λάδι πάνω στο ζυμάρι που έχει φουσκώσει και θα το χωρίσουμε στα τρία ή τέσσερα ανάλογα τη θέλουμε να κάνουμε. Το λάδι θα μας βοηθήσει και στο πλάσιμο της ζύμης.

Αν έχουμε βάλει 1 λίτρο νερό, θα το χωρίσουμε σε τρία ίσα μέρη και θα το βάλουμε σε τρις φόρμες, αφού το πλάσουμε. Στις φόρμες πρώτα ρίχνουμε σουσάμι, λιναρόσπορο και ηλιόσπορο. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το ζυμάρι που έχουμε βάλει στις φόρμες, το ραντίζουμε με νερό ρίχνουμε λίγο σουσάμι από επάνω και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 με 45 λεπτά.

Αν έχουμε βάλει 1,5 λίτρα νερό, κόβουμε το ζυμάρι μας σε τέσσερα ίσα μέρη και το τέταρτο μέρος το κάνουμε τυρόψωμο. Ανοίγουμε το ζυμάρι ρίχνουμε μέσα τυρί και τριμμένο δυόσμο το πλάθουμε και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Το χαράσουμε από πάνω σε τετράγωνα (οριζόντια και κάθετα) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Για 10 λεπτά στους 220 και για άλλα πενήντα λεπτά στους 200. Κάθε φούρνος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Καταλαβαίνουμε ότι το ψωμί μας είναι έτυμο όταν πιάνουμε τις φόρμες και είναι ελαφριές, από το ήχο που κάνει το ψωμί όταν το χτυπάμε ή αν βάλουμε ένα μαχαίρι μέσα και βγάζοντας το δεν έχει καθόλου ζυμάρι, παρά μόνο υδρατμούς.

 

Καλή επιτυχία !!!

Share Post
Κάνοντας τις Κηραλοιφές μας
Το κελάρι

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) https://peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Καλλιέργεια μπάμιας

28 Μαΐου 2023 / 438
Στις 21 Μαΐου 2023, βρέθηκα στο Κλειδί Ημαθίας σε έναν καταπληκτικό κήπο. Στα πολλά και ωραία πράγματα που μου είπαν η κ. Άννα και ο... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Έκθεση φωτογραφίας στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 1667
Στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, θα λειτουργήσουν και οι παρακάτω εκθέσεις.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα σώματα μας.

10 Απριλίου 2023 / 555
Το σήμα του Πελίτι είναι ένα δέντρο, γύρω από το δέντρο χορεύουν άντρες και γυναίκες και πετούν πουλιά. Όλο αυτό είναι μέσα σε έναν κύκλο.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Τραγουδώντας για το Πελίτι στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 854
Ενημέρωση 17/4/2023 Όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις του Πελίτι, κλείνουν με μουσική. Έτσι και φέτος στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Εργαστήριο ψωμιού στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 517
Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στο εργαστήριο ψωμιού, στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Λαϊκά γιατροσόφια
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για παιδιά
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Καλλιέργεια μπάμιας

28 Μαΐου 2023 0

24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2024.

19 Μαΐου 2023 0

Peliti building a sacred place for seeds

13 Μαΐου 2023 0

Έκθεση φωτογραφίας στην 23η Γιορτή Σπόρων του ...

10 Απριλίου 2023 0

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα ...

10 Απριλίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Μάι    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro