Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Seed freedom
      • Ολυμπιάδα σπόρων
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Seed freedom
      • Ολυμπιάδα σπόρων
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Ζύμωμα ψωμιού και τυρόψωμου με κουτάλα

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Ζύμωμα ψωμιού και τυρόψωμου με κουτάλα

8 Δεκεμβρίου 2020 / 6884

Η συνταγή που θα σας δίνω παρακάτω έχεις κάποιες διαφορές σε σχέση με τις συνταγές που ξέρετε για το ζύμωμα του ψωμιού, είναι μια πιο ξεκούραστη συνταγή σχετικά με το ζύμωμα.

 

Υλικά:

1 λίτρο νερό (βγάζει τρις φόρμες ψωμί)

1,5 λίτρο νερό (βγάζει τρις φόρμες ψωμί και ένα τυρόψωμο)

2 φακελάκια μαγιά

Προζύμι αν έχουμε (δείτε πως κάνουμε το προζύμι)

Αλεύρι όσο πάρει το νερό μας. Περίπου 1,5 κ.

Αλάτι

Κουρκουμά

Σουσάμι

Ηλιόσπορος

Λιναρόσπορος

Ελαιόλαδο

Για το τυρόψωμο θα χρειαστείτε: 300 γρ τυρί φέτα και δυόσμο 3 κουταλάκια του γλυκού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό (37ο C) και το ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (μεταλλική, ξύλινη, πλαστική) να είναι άνετη λεκάνη στο να κάνουμε το ζύμωμα μας.

Ρίχνουμε μια ποσότητα αλεύρι στο νερό και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Μετά ρίχνουμε τη μια μαγιά, τον κουρκουμά, το αλάτι, τους ηλιόσπορους και το λιναρόσπορο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την κουτάλα.

Μετά ρίχνουμε και μια ακόμη ποσότητα αλεύρι το ζυμάρι μας γίνεται πιο σφιχτό, όσο μπορούμε ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και άλλα αλεύρι για να σφίξει το ζυμάρι μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανακατέψουμε με την κουτάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Το ζυμάρι μας θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα χέρια θα τα βάζουμε στο ζυμάρι και θα ξεκολάνε χωρίς να αφήνουν ζυμάρια στα χέρια μας.

Σταυρώνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια καρέκλα σκεπασμένο για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φροντίζουμε να μείνει ζεστό το ζυμάρι μας και ο χώρος που το πλάθουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί να είναι ζεστός. Θα μείνει εκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Αφού φουσκώσει μετά από μιάμιση ώρα θα το πάρουμε.

Θα ρίξουμε λίγο λάδι πάνω στο ζυμάρι που έχει φουσκώσει και θα το χωρίσουμε στα τρία ή τέσσερα ανάλογα τη θέλουμε να κάνουμε. Το λάδι θα μας βοηθήσει και στο πλάσιμο της ζύμης.

Αν έχουμε βάλει 1 λίτρο νερό, θα το χωρίσουμε σε τρία ίσα μέρη και θα το βάλουμε σε τρις φόρμες, αφού το πλάσουμε. Στις φόρμες πρώτα ρίχνουμε σουσάμι, λιναρόσπορο και ηλιόσπορο. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το ζυμάρι που έχουμε βάλει στις φόρμες, το ραντίζουμε με νερό ρίχνουμε λίγο σουσάμι από επάνω και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 με 45 λεπτά.

Αν έχουμε βάλει 1,5 λίτρα νερό, κόβουμε το ζυμάρι μας σε τέσσερα ίσα μέρη και το τέταρτο μέρος το κάνουμε τυρόψωμο. Ανοίγουμε το ζυμάρι ρίχνουμε μέσα τυρί και τριμμένο δυόσμο το πλάθουμε και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Το χαράσουμε από πάνω σε τετράγωνα (οριζόντια και κάθετα) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Για 10 λεπτά στους 220 και για άλλα πενήντα λεπτά στους 200. Κάθε φούρνος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Καταλαβαίνουμε ότι το ψωμί μας είναι έτυμο όταν πιάνουμε τις φόρμες και είναι ελαφριές, από το ήχο που κάνει το ψωμί όταν το χτυπάμε ή αν βάλουμε ένα μαχαίρι μέσα και βγάζοντας το δεν έχει καθόλου ζυμάρι, παρά μόνο υδρατμούς.

 

Καλή επιτυχία !!!

Share Post
Κάνοντας τις Κεραλοιφές μας
Το κελάρι

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Τσουβαλοδρομίες στο Πελίτι

5 Ιουνίου 2022 / 344
Σήμερα 5 Ιουνίου 2022, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Το Πελίτι άνοιξε για να δεχτεί  μικρούς και μεγάλους στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Ζυμώσαμε ψωμί.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες

28 Μαΐου 2022 / 540
6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες Εξερευνώντας τον κόσμο των τοπικών ποικιλιών, 31/5 & 1/6/2022 στη Θεσσαλονίκη Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ),... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, στο Πελίτι.

25 Μαΐου 2022 / 554
Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 το Πελίτι σας προσκαλεί στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, από τις 09:00 το πρωί ως τις 17:00 το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Παγκόσμια μέρα βιοποικιλότητας 22 Μαΐου.

22 Μαΐου 2022 / 656
Σας σήμερα στις 22 Μαΐου 2009 τιμήθηκα στη Ρώμη ως “Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου” από το Bioversity International και το Δήμο της Ρώμης. Η απώλεια της... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Πορτρέτα υπό εξαφάνιση

16 Μαΐου 2022 / 546
Brigitte Hofherr Endangered Portraits FOUGARO BLUE2 11 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου 2022 Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο BLUE2 ένα πολύ ενδιαφέρον... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Συνταγές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Peliti Community

23 Ιουνίου 2022 0

Τσουβαλοδρομίες στο Πελίτι

5 Ιουνίου 2022 0

6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και ...

28 Μαΐου 2022 0

Endangered Portraits

27 Μαΐου 2022 0

Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, στο Πελίτι.

25 Μαΐου 2022 0

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαΐ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro