Ζύμωμα ψωμιού και τυρόψωμου με κουτάλα

Η συνταγή που θα σας δίνω παρακάτω έχεις κάποιες διαφορές σε σχέση με τις συνταγές που ξέρετε για το ζύμωμα του ψωμιού, είναι μια πιο ξεκούραστη συνταγή σχετικά με το ζύμωμα.

 

Υλικά:

1 λίτρο νερό (βγάζει τρις φόρμες ψωμί)

1,5 λίτρο νερό (βγάζει τρις φόρμες ψωμί και ένα τυρόψωμο)

2 φακελάκια μαγιά

Προζύμι αν έχουμε (δείτε πως κάνουμε το προζύμι)

Αλεύρι όσο πάρει το νερό μας. Περίπου 1,5 κ.

Αλάτι

Κουρκουμά

Σουσάμι

Ηλιόσπορος

Λιναρόσπορος

Ελαιόλαδο

Για το τυρόψωμο θα χρειαστείτε: 300 γρ τυρί φέτα και δυόσμο 3 κουταλάκια του γλυκού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό (37ο C) και το ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (μεταλλική, ξύλινη, πλαστική) να είναι άνετη λεκάνη στο να κάνουμε το ζύμωμα μας.

Ρίχνουμε μια ποσότητα αλεύρι στο νερό και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Μετά ρίχνουμε τη μια μαγιά, τον κουρκουμά, το αλάτι, τους ηλιόσπορους και το λιναρόσπορο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την κουτάλα.

Μετά ρίχνουμε και μια ακόμη ποσότητα αλεύρι το ζυμάρι μας γίνεται πιο σφιχτό, όσο μπορούμε ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και άλλα αλεύρι για να σφίξει το ζυμάρι μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανακατέψουμε με την κουτάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Το ζυμάρι μας θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα χέρια θα τα βάζουμε στο ζυμάρι και θα ξεκολάνε χωρίς να αφήνουν ζυμάρια στα χέρια μας.

Σταυρώνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια καρέκλα σκεπασμένο για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φροντίζουμε να μείνει ζεστό το ζυμάρι μας και ο χώρος που το πλάθουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί να είναι ζεστός. Θα μείνει εκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Αφού φουσκώσει μετά από μιάμιση ώρα θα το πάρουμε.

Θα ρίξουμε λίγο λάδι πάνω στο ζυμάρι που έχει φουσκώσει και θα το χωρίσουμε στα τρία ή τέσσερα ανάλογα τη θέλουμε να κάνουμε. Το λάδι θα μας βοηθήσει και στο πλάσιμο της ζύμης.

Αν έχουμε βάλει 1 λίτρο νερό, θα το χωρίσουμε σε τρία ίσα μέρη και θα το βάλουμε σε τρις φόρμες, αφού το πλάσουμε. Στις φόρμες πρώτα ρίχνουμε σουσάμι, λιναρόσπορο και ηλιόσπορο. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το ζυμάρι που έχουμε βάλει στις φόρμες, το ραντίζουμε με νερό ρίχνουμε λίγο σουσάμι από επάνω και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 με 45 λεπτά.

Αν έχουμε βάλει 1,5 λίτρα νερό, κόβουμε το ζυμάρι μας σε τέσσερα ίσα μέρη και το τέταρτο μέρος το κάνουμε τυρόψωμο. Ανοίγουμε το ζυμάρι ρίχνουμε μέσα τυρί και τριμμένο δυόσμο το πλάθουμε και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Το χαράσουμε από πάνω σε τετράγωνα (οριζόντια και κάθετα) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Για 10 λεπτά στους 220 και για άλλα πενήντα λεπτά στους 200. Κάθε φούρνος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Καταλαβαίνουμε ότι το ψωμί μας είναι έτυμο όταν πιάνουμε τις φόρμες και είναι ελαφριές, από το ήχο που κάνει το ψωμί όταν το χτυπάμε ή αν βάλουμε ένα μαχαίρι μέσα και βγάζοντας το δεν έχει καθόλου ζυμάρι, παρά μόνο υδρατμούς.

 

Καλή επιτυχία !!!

Scroll to Top