Επικοινωνία
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ
Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πελίτι, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 6946885567 από Δευτέρα ως Παρασκευή πρωινές ώρες 9:00 π. μ. ως 13:00 μ. μ.
Το τηλέφωνο διαθέτει viber για να στείλετε μηνύματα. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε κλήσεις στο viber αλλά μόνο σε μηνύματα.
Στο Πελίτι δεχόμαστε επισκέψεις μετά από συνεννόηση.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ
Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διατήρηση, διάδοση και διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Όλα ξεκίνησαν από ένα καλαμπόκι που «μίλησε» στον Παναγιώτη Σαϊνατούδη.
Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995.
Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων τον Ιανουάριο του 1991.
Σήμερα η έδρα του Πελίτι είναι στη Γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.
Το Πελίτι έχει μια ομάδα στις Η. Π. Α Το Πελίτι Αϊντάχο.
Αγκαλιάζει και αγκαλιάζετε από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Το Σάββατο μετά το Πάσχα οργανώνετε η κεντρική εκδήλωση του Πελίτι που είναι η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.
Το σήμα του Πελίτι είναι ένα δέντρο, εμπνευσμένο από το μύθο του δέντρου της Ζωής των ιθαγενών του Αμαζονίου. Άντρες και γυναίκες πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο γύρω από το δέντρο και πουλιά πετάνε γύρω τους, χορεύοντας και αυτά. Η εικόνα αυτή παρουσιάζετε στο τέλος μιας κινηματογραφικής ταινίας του 1984 όπου ένας νεαρός κάνει αγώνα να σώσει την περιοχή των ιθαγενών από τα φράγματα. Σχεδιάστηκε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη την τελική του μορφή επιμελήθηκε η Αγγελική Καϊσέρογλού.
Πελίτ, στα Ποντιακά θα πει βελανιδιά. Το όνομα Πελίτι είναι εμπνευσμένο από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου, απ’ όπου ξεκίνησε το Πελίτι και ήταν ένα σημείο συνάντησης των κατοίκων.
Οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι:
- η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.
- η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος και η διατροφική και όχι μόνο αυτάρκεια.
- η δημιουργία οίκο κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων.
Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι για αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.
Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Καταναλώνουμε και στηρίζουμε τα προϊόντα που προστατεύουν το περιβάλλον. Αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και τη πλανήτη θέλουμε.