Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Φτιάχνοντας μόνοι μας λάδι καλέντουλας

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Φτιάχνοντας μόνοι μας λάδι καλέντουλας

24 Μαΐου 2020 / 6479

Φέτος στους κήπους του Πελίτι έχουμε βάλει αρκετές καλέντουλες.

Οι καλέντουλες είναι από τα πιο γνωστά φυτά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή για κρέμες για την περιποίηση του δέρματος.

Εμείς τρώμε τα πέταλα τις καλέντουλας σε σαλάτες και αυτές τις μέρες κάναμε για πρώτη φορά λάδι καλέντουλας.

Το λάδι καλέντουλας έχει πάμπολλες χρήσεις, πχ. καταπραΰνει ήπιους δερματικούς ερεθισμούς, που προκαλούνται από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, ξύρισμα, αποτρίχωση, ηλιοθεραπεία, τσιμπήματα, μωρουδικά εξανθήματα από πάνα κτλ. Είναι αποτελεσματικό σε εκδορές, κοψίματα, πληγές, κιρσούς.

 

Παίρνουμε φρέσκα λουλούδια καλέντουλας τα βάζουμε σε ένα βάζο, γεμίζουμε το βάζο με λάδι και το αφήνουμε για 40 ημέρες σε σκιά.

Μετά από τις 40 ημέρες, τοποθετούμε το λάδι σε μπουκάλι με σκούρο χρώμα, σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Το λάδι καλέντουλας μπορούμε να το χρισημοποιήσουμε και σε μασάζ.

Στην αναζήτηση στο ιντερνέτ βρήκαμε ένα πολύ αξιόλογο άρθρο στον ιστότοπο https://www.kozanilife.gr

Πληροφορίες για την καλλιέργεια και τις ιδιότητες της καλέντουλας – Του Σταύρου Καπλάνογλου Γεωπόνου

Η Καλέντουλα η φαρμακευτική έχει την επιστ.ονομασία (Calendula officinalis) ,τα άλλα κοινά ονόματα είναι Νεκρολούλουδο, κίτρινη μαργαρίτα, λουλάκια, πετεινόχορτο, μοσχαρδίνι.

Είναι ένα ετήσιο φυτό που καλλιεργείται συχνά στους κήπους για τα άνθη της και είναι πολύ διαδεδομένη στους κήπους και τους αγρούς. Είναι αυτοφυές φυτό της περιοχής της Μεσογείου. Στην Ελλάδα είναι πολύ κοινό φυτό και το συναντάμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Η καλέντουλα των αγρών φτάνει σε ύψος τους 50 πόντους , παράγει μικρά κεφάλια, με ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, φυτρώνει μέσα σε αμπέλια και λιβάδια και στις παρυφές των δρόμων, είναι φυτό του γένους Καλέντουλα από την οικογένεια των Αστερίδων (Asteraceae).

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ -ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ
Απαιτεί πλήρη ηλιοφάνεια έως μερική σκιά σε πιο ζεστές περιοχές. Τα ηλιόλουστα φυτά είναι συνήθως χαμηλά και συμπαγή με ελκυστικά διπλά άνθη

ΚΛΙΜΑ
Φυτό που θέλει εύκρατο κλίμα , αλλά υπάρχουν πια ποικιλίες που έχουν εγκλιματισθεί βορειότερα στην Ευρώπη (βόρεια, νότια Αγγλία) ΕΔΑΦΟΣ
Αυτό το φυτό προτιμά τα αρκετά χαλαρά εδάφη ,για μη νεροκρατούν ,έδαφος δε πλούσιο σε οργανική ουσία δίνει περισσότερα λουλούδια. ΛΙΠΑΝΣΗ
Ακόμη και αν η καλέντουλα δεν είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό λουλούδι από την άποψη των θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, μπορεί να λιπανθεί. Η σύσταση δε είναι να μην υπερβεί η ποσότητα του αζώτου τα άλλα βασικά στοιχεία, γιατί αναπτύσσονται φύλλα σε βάρος των λουλουδιών. Χωνεμένη κοπριά ή λίπασμα στο έδαφος για τη βελτίωση των συνθηκών του εδάφους

ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ
Ένα φυτό δροσερής περιόδου, η καλέντουλα μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε κουτάκι φύτευσης 6-8 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό σε θερμοκήπιο για μεταφύτευση ή απευθείας σε σπόρους προς σπορά μετά τον τελευταίο παγετό (Οι σπόροι βλαστάνουν σε 5-15 ημέρες.) Τα σπορόφυτα ανέχονται ελαφρείς παγετούς.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
Γραμμές: 25cm επί των γραμμών και 60cm μεταξύ των γραμμών το ελάχιστο

ΑΡΔΕΥΣΗ
Η καλέντουλα στον κήπο πρέπει να ποτίζεται τακτικά, αλλά δεν της αρέσουν μεγάλες ποσότητες νερού, είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αγαπά να μείνει στον ήλιο και δεν φοβάται την χαμηλή θερμοκρασία. ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΙΑ
Να απομακρύνετε τα ζιζάνια για να διατηρήσετε την υγρασία του εδάφους και την διάθεση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους για την καλεντούλα .

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Διάρκεια: 45-60 ημέρες από τον σπόρο στο λουλούδι. Κόψτε τα λουλούδια αμέσως μόλις ανοίξουν πλήρως, κατά προτίμηση αργά το πρωί, και στεγνώστε τα αμέσως. Οι καλέντουλες κάνουν οριακά κομμένα λουλούδια, γιατί μερικώς κλείνουν το βράδυ Η εποχή της άνθισης και της συλλογής είναι από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα άνθη του που, όταν ξεραθούν γίνονται ελαφρά, εύθραυστα, χωρίς μυρωδιά και με γεύση ελαφρώς πικρή. Τα κεφάλια συλλέγονται, όταν ανοίξουν τελείως. Η ξήρανση της συλλεγόμενης πρώτης ύλης γίνεται σε στεγνωτήρια σε θερμοκρασία, όχι μεγαλύτερη από 35 ° C. ,διάρκειας 4 ωρών. Για ιατρική χρήση συγκομίζετε και στεγνώνετε ολόκληρα τα λουλούδια . Βάλτε τα στο φυτικό έλαιο, για να φτιάξετε ένα φαρμακευτικό λάδι με μακρά ιστορία χρήσης για την επούλωση του καμένου ή αποξεσμένου δέρματος.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΦΥΤΕΜΑ
Το καλέντουλα παράγει πολλά σπόρους με παρόμοιο τρόπο με μια ζίννια ή τον κατιφέ. Όταν η ανθοφορία τελειώσει, για να στεγνώσουν εντελώς τα άνθη , κόψτε τα και κρεμάστε ανάποδα σε δέσμες . Οι σπόροι περιέχονται στα κεφάλια, και μόλις στεγνώσουν και είναι εύθρυπτα, μπορούν να τριφτούν με το χέρι και ξεφλουδίζονται για να συλλεχθούν οι σπόροι.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η καλέντουλα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα,έφτιαχναν ένα ποτό, αναμιγνύοντας άνθη καλέντουλας μέσα σε κρασί, που το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της δυσπεψίας.
Έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα μειώνουν την αρτηριακή πίεση ,και έχουν βακτηριοκτόνο δράση σε έναν αριθμό επικίνδυνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των στρεπτόκοκκων και των σταφυλόκοκκων.
Έχουν θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία με την αύξηση του εύρους του καρδιακού παλμού και επιβράδυνση της ταχύτητάς του βοηθώντας και στην αντιμετώπιση της στηθάγχης.
Είναι δραστικές κατά του ιού του έρπητα και της γρίπης τύπου Α.

Προστατεύει το σώμα από τον εκφυλισμό των κυττάρων του καρκίνου, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Θεραπεύει φλεγμονές της ουροδόχου κύστης , ασθένειες του χοληφόρου πόρου και του ήπατος.
Αντιμετωπίζει προβλήματα εμμηνόπαυσης και διαταραχές του εντέρου.
Γίνεται χρήση στην οδοντιατρική παθολογία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων, των φλεγμονωδών φαινομένων και την αμυγδαλίτιδα.
Είναι χρήσιμη για αντιμετώπιση γαστρίτιδας, γαστρικού έλκους, διάφορων δερματίτιδων, ακμής, μη θεραπεύσιμων τραυμάτων και εγκαυμάτων.
Καλό για αιμορροΐδες,γυναικολογικές φλεγμονώδεις διεργασίες, διάβρωση του τραχήλου της μήτρας,
Είναι εφιδρωτικό, αντιεμετικό, αντισκορβουτικό κατά των παθήσεων των ματιών,του ερυσίπελας, για τις κρεατοελιές και ψωρίαση.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Δεν υπάρχουν αντενδείξεις ή παρενέργειες σοβαρές για την πρόσληψη και τη χρήση καλέντουλας.
Επίσης, ο κίνδυνος της φυτικής αλλεργίας είναι πολύ χαμηλός. Να αποφεύγεται η εσωτερική λήψη από εγκύους αλλά και η τοπική εφαρμογή, ενώ συνιστάται η αποφυγή της και στη διάρκεια του θηλασμού, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά της.
Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που έχουν ευαισθησία στα φυτά της οικογένειας Asteraceae Compositae, υπό μορφή εξανθήματος, κνησμού
Για πιθανή εσωτερική λήψη – ναυτία, πίκρα στο στόμα, ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, ζάλη και μειωμένη απόδοση.
Η λήψη καλέντουλας μαζί με ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την υπνηλία. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Τα άνθη καλέντουλας είναι βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να φέρουν πορτοκαλί χρώμα στα πιάτα από ρύζι ή πατάτες ή σε σούπες ή σαλάτες για επιπλέον γεύση και διατροφή.
Τα λουλούδια ήταν ένα συνηθισμένο συστατικό στις γερμανικές σούπες και σταφίδες, γεγονός που εξηγεί το ψευδώνυμο “pot marigold”.
Τα χρυσά πέταλα χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, για να προσθέσουν χρώμα στο βούτυρο και το τυρί.
Κατά το Μεσαίωνα γυναίκες έβαφαν τα μαλλιά τους με αυτό το φυτό. Τα λουλούδια είναι σε παραδοσιακά υλικά σε πιάτα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το τσάι καλέντουλας προσφέρει οφέλη για την υγεία, καθώς και νοστιμιά. Αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά.
Τα λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν κάποτε ως πηγή βαφής για υφάσματα.

ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Το λουλούδι μπορεί να είναι χρήσιμο για την αποτροπή πολλών παρασίτων εντόμων, καθιστώντας το ένα καλό φυτό για συγκαλλιέργεια με λαχανικά , κολοκύθα, κολοκυθάκια, αγγούρι, ντομάτα, πιπεριές, μελιτζάνες, μπιζέλια, φασόλια. Προσελκύει δε, έντομα επικονίασης, όπως μέλισσες και σφήκες αυξάνοντας την καρποφορία.

Share Post
22 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Βιοπ...
Μαζεύοντας χαμομήλι

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) https://peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Καλλιέργεια μπάμιας

28 Μαΐου 2023 / 438
Στις 21 Μαΐου 2023, βρέθηκα στο Κλειδί Ημαθίας σε έναν καταπληκτικό κήπο. Στα πολλά και ωραία πράγματα που μου είπαν η κ. Άννα και ο... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Έκθεση φωτογραφίας στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 1667
Στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, θα λειτουργήσουν και οι παρακάτω εκθέσεις.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα σώματα μας.

10 Απριλίου 2023 / 555
Το σήμα του Πελίτι είναι ένα δέντρο, γύρω από το δέντρο χορεύουν άντρες και γυναίκες και πετούν πουλιά. Όλο αυτό είναι μέσα σε έναν κύκλο.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Τραγουδώντας για το Πελίτι στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 854
Ενημέρωση 17/4/2023 Όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις του Πελίτι, κλείνουν με μουσική. Έτσι και φέτος στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Εργαστήριο ψωμιού στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 517
Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στο εργαστήριο ψωμιού, στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Λαϊκά γιατροσόφια
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για παιδιά
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Καλλιέργεια μπάμιας

28 Μαΐου 2023 0

24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2024.

19 Μαΐου 2023 0

Peliti building a sacred place for seeds

13 Μαΐου 2023 0

Έκθεση φωτογραφίας στην 23η Γιορτή Σπόρων του ...

10 Απριλίου 2023 0

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα ...

10 Απριλίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Μάι    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro