Το μεγάλο μου σχολείο στην εκπαίδευση μου στο θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, ήταν τα Πομάκικα χωριά στο νομό Ξάνθης και στο νομό Ροδόπης. Ένα βράδυ μας φιλοξένησαν στο σπίτι τους, κάποιοι φίλοι Πομάκοι που ζουν σε μια πολύ απομονωμένη περιοχή.
Για τον οικισμό τους δεν υπήρχε δρόμος, για να φτάσει αυτοκίνητο στο σπίτι τους. Οπότε για να πάει κάποιος στο κοντινότερο χωριό και στο κοντινότερο μαγαζί ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία.
Η οικογένεια που μας φιλοξενούσε είναι κτηνοτρόφοι και στο τραπέζι έβγαλαν και μια κονσέρβα με κρέας (σε γυάλινο βάζο) που κάνανε μόνοι τους. Ενθουσιάστηκα από την ιδέα και τους ζήτησα να μου πουν πως το κάνουν, δεν είχα δει κάτι παρόμοιο άλλη φορά.
Αποστειρώνουν το βάζο με καυτό νερό. Μετά βάζουν στο βάζο κομμάτια κρέατος, φροντίζουν να βάζουν και λίπος όχι μόνο ψαχνό κρέας, προσθέτουν αλάτι και βότανα και κλείνουν το βάζο. Βάζουν τα βάζα μέσα σε μια κατσαρόλα με το νερό να σκεπάζει τα βάζα. Ανάμεσα στα βάζα βάζουμε μια καθαρή πετσέτα για να μην σπάσουν τα βάζα. Βράζουν σε χαμηλή φωτιά για τρις ώρες περίπου. Ουσιαστικά βράζουν το κρέας μέσα στο βάζο. Στη διάρκεια του βρασμού μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε με νερό την κατσαρόλα μας. Όταν περάσουν οι τρις ώρες αφήνουν τα βάζα μέσα στο νερό και όταν κρυώσει το νερό τα βγάζουν.
Αν όλα πήγαν καλά τα καπάκια δεν ανεβοκατεβαίνουν, αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκε κενό αέρος. Αν δεν πάνε καλά τα πράγματα καταναλώνουν άμεσα το φαγητό.
Βάζουν τα βάζα, ανάποδα σε μια πετσέτα ως που να κρυώσουν. Μετά τα αποθηκεύουν, πάντα ανάποδα. Όταν αποθηκεύουν τα βάζα τα ελέγχουν αν έχουν σφίξει καλά ή αν έχουν βγάλει υγρά κ.λ.π. Ο έλεγχος γίνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου της αποθήκευσης.
Φυλάνε τις κονσέρβες τους σε σκιερό και δροσερό μέρος, για ένα χρόνο μπορεί και περισσότερο.
Όταν θέλουν να σερβίρουν το φαγητό το βγάζουν από την κονσέρβα το βάζουν ξανά στην κατσαρόλα το ζεσταίνουμε και το σερβίρουμε.
Παξιμάδια, τα παξιμάδια είναι μια πολύ ωραία τροφή και διαδεδομένη σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι η τροφή που υπάρχει από την αρχαιότητα. Οι ναυτικοί στην αρχαιότητα που ταξίδευαν για πολλές μέρες στη θάλασσα χωρίς να έχουν πρόσβαση σε φρέσκια τροφή, χρησιμοποιούσαν παξιμάδια.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, το ψωμί που μας περισσεύει μπορούμε να το κόψουμε σε χοντρές ή λεπτές φέτες να τις βάλουμε μέσα σε ένα ταψί και στο φούρνο για να στεγνώσουν. Παξιμάδια μπορούμε να κάνουμε και με φρέσκο ψωμί αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα.
Τις φέτες του ψωμιού μπορούμε να τις ραντίσουμε με λάδι και ρίγανη και να τις κάνουμε έτσι ακόμη πιο νόστιμες. Κουλούρια ή μπαγκέτες κομμένες σε λεπτές φέτες, με λάδι και ρίγανη στο φούρνο είναι ένα πολύ ωραίο, νόστιμο και υγιεινό σνάκ.
Πόση ώρα θα αφήσουμε το ψωμί στο φούρνο αυτό εξαρτάτε από το φούρνο μας και από τον τύπο του ψωμιού. Από μισή ώρα στους 180 βαθμούς ως και μία ώρα. Θα πρέπει να πειραματιστείτε.
Καλή επιτυχία !!!
Το σεμινάρια “βαδίζοντας προς την αυτάρκεια” το Πελίτι τα οργανώνει από την ίδρυση του το 1995. Στις μέρες μας περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν την αξία του.
Φωτογραφία: Petros Sain
Διαβάστε εκόμη.