Τέλη Σεπτέμβρη και θα πρέπει να ελέγξουμε το κελάρι μας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο κόπος μας δεν θα πάει χαμένος.
Τα τρόφιμα μας είναι κάτι «ζωντανό» είναι οργανικά προϊόντα, συνεχίζουν να ωριμάζουν, να έλκουν έντομα, τρωκτικά, πεταλούδες κ.λ.π. Έχουν διάρκεια και ημερομηνία λήξης.
Μπαίνοντας σε ένα κελάρι θα πρέπει να προσέχουμε τι μυρίζει. Η μυρουδιά θα μας δείξει αν έχει χαλάσει κάποιο προϊόν που έχουμε αποθηκευμένο. Οι πατάτες για παράδειγμα δεν αντέχουν πολύ και αρχίζουν να σαπίζουν, έχουν μια πολύ άσχημη μυρουδιά. Θα πρέπει να τις περάσουμε μια, μια από το χέρι και αν δούμε ότι είναι χαλασμένες ή κινδυνεύουν να χαλάσουν να τις απομακρύνουμε. Στις πατάτες έχουμε και το φύτρωμα τους. Μπορεί να αρχίσουν να φυτρώνουν. Για να σταματήσουμε τη διαδικασία θα πρέπει να σπάσουμε τις ρίζες. Μια παραδοσιακή τεχνική είναι να τις ρίξουμε στάχτη, μειώνει την ανάπτυξη της ρίζας. Δεν ξέρω αν λειτουργεί μπορείτε να το δοκιμάσετε.
Αν μπούμε στο κελάρι μας και δούμε να πετάνε πεταλούδες, αυτό σημαίνει ότι το καλαμπόκι ή το αλεύρι ή το σιτάρι μας ή κάτι άλλο έχει αρχίσει να χαλάει. Θα πρέπει να ελέγξουμε που έχουμε προσβολή και να απομακρύνουμε τα χαλασμένα προϊόντα αλλά να ασφαλίσουμε και τα καλά έτσι ώστε να μην επεκταθεί η ζημιά και στα υπόλοιπα.
Τα ποντίκια και τα τρωκτικά γενικότερα είναι μια μεγάλη απειλή για τα προϊόντα που έχουμε αποθηκευμένα. Θα πρέπει να είναι ασφαλής ο χώρος να μην υπάρχουν ρωγμές, τρύπες, οι πόρτες να κλείνουν καλά κ.λ.π. Αν μπουν τρωκτικά στο κελάρι μας είναι δύσκολο να τα εξοντώσουμε και επίσης μπορεί να ακυρώσουν όλη τη δουλεία που έχουμε κάνει.
Οι κονσέρβες που κάνουμε θα πρέπει να ελέγχονται κατά καιρούς μήπως έχουν φουσκώσει. Αν φουσκώσουν τα καπάκια τους σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει καλή κονσερβοποίηση και ότι το περιεχόμενο θα πρέπει να πεταχτεί.
Υγρασία. Η χαμηλή υγρασία είναι ένας βασικός παράγοντας για την καλή συντήρηση των προϊόντων που έχουμε στο κελάρι μας. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε αφυγραντίρες χωρίς ηλεκτρική ενέργεια που βοηθάνε στο να δεσμεύουν την υγρασία του χώρου και έτσι να δημιουργείτε ένα πιο ξερό περιβάλλον, κοστίζουν ένα ευρώ.
Τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων μας θα πρέπει να είναι, από γυαλί και μέταλλο κατάλληλα δοχεία για φύλαξη τροφίμων έτσι ώστε αν προκληθεί κάποια ζημιά να μην επεκταθεί σε όλα τα αποθηκευμένα τρόφιμα μας.
Όλα τα προϊόντα που έχουμε στο κελάρι μας έχουν ημερομηνία λήξης. Αν έχουμε συσκευασμένα προϊόντα είναι καλό να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους και να παίρνουμε από τα πιο παλιά και να προσθέτουμε καινούρια έτσι ώστε να έχουμε πάντα ένα απόθεμα.
Είναι καλό όλα αυτά τα τρόφιμα που έχουμε στο κελάρι μας να τα έχουμε καταγραμμένα και σε μια βάση δεδομένων, μπορεί να είναι ένα απλό κομμάτι χαρτί ή ένα εξέλ στον υπολογιστή μας. Αυτό για να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τι προϊόντα έχουμε και τι λήγει πότε.
Πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος το κελάρι μας να καταστραφεί, μια φωτιά, μια πλημύρα ένας σεισμός, κλοπή κ.λ.π.
Είναι καλό να φυλάμε κάποια τρόφιμα και σε ένα δεύτερο σημείο για όλους αυτούς τους λόγους.
Τέλος θα πρέπει να προσέξουμε πως τοποθετούμε τα τρόφιμα μας στα ράφια. Τα προϊόντα που είναι βαριά τα τοποθετούμε στα κάτω ράφια. Τα ελαφριά στα πιο ψηλά ράφια. Επίσης είναι καλό να βάλουμε κάποια «ασφάλεια» ένα ξύλο ή μια κορδέλα έτσι ώστε να μην πέσουν με ένα κούνημα.
Αν υπάρχει στην οικογένεια σας κάποιος παππούς ή γιαγιά ρωτήστε τον για το πώς αποθήκευαν τα τρόφιμα τους στα δικά τους χρόνια. Θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές ακούστε τις λεπτομέρειες.
Καλή επιτυχία
Διαβάστε εκόμη.