Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Κάνοντας μόνοι μας βάμμα δεντρολίβανου.

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Κάνοντας μόνοι μας βάμμα δεντρολίβανου.

21 Ιανουαρίου 2022 / 6356

Το καλοκαίρι του 2021, μιλούσα με τον κ. Θανάση Π, από το Διδυμότειχο και μέσα στα πολλά και ωραία που μου είπε, μου λέει: πάω, τώρα να μαζέψω δεντρολίβανο για να κάνω βάμμα. Με το που το άκουσα, άρπαξα την ευκαιρία και τον ρώτησα πως κάνει το βάμμα δεντρολίβανο. Στο Πελίτι είμαστε γεμάτοι με δεντρολίβανα. Ως τότε δεν είχα ασχοληθεί με βάμματα. Δηλαδή να χρησιμοποιήσω το οινόπνευμα ως διαλύτη, έκανα μόνο λάδια: καλέντουλας, βαλσαμόχορτου, χαμομηλιού, ρίγανης κ.α.

Η συνταγή είναι πολύ απλή.

Μέσα σε ένα μπουκάλι του ενός λίτρου,

Προτιμούμε τα γυάλινα μπουκάλια ή γυάλινα βάζα, γεμίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, προσθέτουμε τσίπουρο, το πρώτο που έχει 85% αλκοόλη. Αφήνουμε το μπουκάλι μας σε σκοτεινό μέρος για 20 μέρες και το βάμμα μας είναι έτοιμο. Φροντίζουμε να κουνάμε καθημερινά το μπουκάλι μας.

Αφού περάσουν οι 20 μέρες στραγγίζουμε το βάμμα μας. Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και βάζουμε το βάμμα σε ένα σκούρο μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Βάζουμε ετικέτα στο μπουκάλι μας για να ξέρουμε τι έχει μέσα γράφουμε και την ημερομηνία για να ξέρουμε πότε το  κάναμε. Τα βάμματα αντέχουν περίπου δυο χρόνια.

Η αναλογία είναι: σε ένα λίτρο τσίπουρο βάζουμε 200 γραμμάρια ξερό ή 300 γραμμάρια νωπό δεντρολίβανο.

Το βάμμα δεντρολίβανου ο κ. Θανάσης το χρησιμοποιεί για να δυναμώσει τα μαλλιά του, σε στεγνά μαλλιά ραντίζει το βάμμα, μετά από δύο ώρες μπορούμε να κάνουμε μπάνιο για να ξεπλύνουμε το βάμμα από το κεφάλι μας, είναι για εξωτερική χρήση.

Πριν τη χρίση του, ρωτήσετε τον γιατρό σας για το αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ή όχι.

Το δεντρολίβανο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, αυτό το κομμάτι το αφήνω για μια επόμενη φορά.

Καλή επιτυχία.

Share Post
Πανσέληνος του Λύκου 2022
Γλυκό καυτερή σάλτσα πιπεριάς

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) https://peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Καλλιέργεια μπάμιας

28 Μαΐου 2023 / 438
Στις 21 Μαΐου 2023, βρέθηκα στο Κλειδί Ημαθίας σε έναν καταπληκτικό κήπο. Στα πολλά και ωραία πράγματα που μου είπαν η κ. Άννα και ο... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Έκθεση φωτογραφίας στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 1667
Στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, θα λειτουργήσουν και οι παρακάτω εκθέσεις.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα σώματα μας.

10 Απριλίου 2023 / 555
Το σήμα του Πελίτι είναι ένα δέντρο, γύρω από το δέντρο χορεύουν άντρες και γυναίκες και πετούν πουλιά. Όλο αυτό είναι μέσα σε έναν κύκλο.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Τραγουδώντας για το Πελίτι στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 855
Ενημέρωση 17/4/2023 Όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις του Πελίτι, κλείνουν με μουσική. Έτσι και φέτος στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Εργαστήριο ψωμιού στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 517
Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στο εργαστήριο ψωμιού, στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Λαϊκά γιατροσόφια
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για παιδιά
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Καλλιέργεια μπάμιας

28 Μαΐου 2023 0

24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2024.

19 Μαΐου 2023 0

Peliti building a sacred place for seeds

13 Μαΐου 2023 0

Έκθεση φωτογραφίας στην 23η Γιορτή Σπόρων του ...

10 Απριλίου 2023 0

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα ...

10 Απριλίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Μάι    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro