Τις προάλλες  είχαμε τραπέζι κάποιους φίλους, βγάλαμε στο τραπέζι ένα δικό μας τυρί που η ημερομηνία παρασκευής, έλεγε 5 Οκτωβρίου 2018. Το τυρί το συντηρούμε σε λάδι.

Η συντήρηση των τροφών σε λάδι είναι μια μέθοδος συντήρησης τροφών που έρχεται από την αρχαιότητα.

 

Σήμερα συνεχίζουμε να συντηρούμε λαχανικά ψάρια ή και κρέας ακόμη σε λάδι. Τα πιο γνωστά σε μας είναι συντήρηση ελιών σε λάδι, λιαστές ντομάτες σε λάδι, βότανα μέσα στο λάδι, μανιτάρια κ.α.

Το λάδι είναι εξαιρετικό συντηρητικό γιατί είναι πολύ καλό μονωτικό, δημιουργεί γύρω από τα λαχανικά μια στρώση αδιαπέραστη από τον αέρα. Απομονώνει τους αερόβιους μικροοργανισμούς, οι αναερόβιοι όμως συνεχίζουν να εργάζονται γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ανοίγουμε τις κονσέρβες μας και να τις ελέγχουμε προσεκτικά.

Η συντήρηση τροφών και λαχανικών σε λάδι είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία αλλά έχει κάποια μυστικά που θα πρέπει να προσέξουμε.

Το λάδι μας θα πρέπει να είναι καλή ποιότητας. Με αυτό τον τρόπο παίρνουν καλύτερη γεύση και τα λαχανικά μας.

Ό, τι και να βάλουμε μέσα στο λάδι θα πρέπει να είναι απολύτως στεγνό. Τα λαχανικά μας μπορούμε να τα στεγνώσουμε πάνω σε πετσέτες και αφού φύγει κάθε ίχνος υγρασίας τότε μόνο τα τοποθετούμε μέσα στο λάδι.

Το λάδι θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τα λαχανικά μας. Αν τα λαχανικά είναι έξω από το λάδι θα σαπίσουν.

Διατηρούμε τα βάζα μας σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Φέτα σε λάδι με βότανα.

Μια πολύ εύκολη και ωραία συνταγή είναι να πάρετε ένα βάζο να το αποστειρώσετε στο φούρνο ή με βρασμό. Μετά να πάρετε φέτα που θα την κόψετε σε μικρά κομμάτια, κυβάκια και να προσθέσετε ρίγανη και άλλα βότανα που θα αρωματίσουν το τυρί και το λάδι. Θα βάλατε τα κυβάκια της φέτας μέσα στο βάζο και τα βότανα και θα συμπληρώσετε με λάδι.

Καλή επιτυχία

Διαβάστε ακόμη.

Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, Α’ μέρος.

Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Β’ μέρος.

Αποθήκευση τροφίμων και τι πρέπει να προσέξουμε.

Το κελάρι

Λάχανο τουρσί.

Scroll to Top