- 5 λίτρα γάλα
- 3 λεμόνια
- Χοντρό αλάτι
- Ελαιόλαδο για συντήρηση
Σκεύη:
- τουλπάνι – τσαντίλα (ή μαξιλαροθήκη) για το στράγγισμα
- τρυπητό
- ένα κεσεδάκι από γιαούρτι ενός κιλού τρυπημένο στον πάτο (πολλές τρύπες με καρφί)
- ένα όμοιο κεσεδάκι ατρύπητο
Παρασκευή:
η διαδικασία βήμα – βήμα
Κατόπιν, αφαιρούμε το βάρος, βγάζουμε το ατρύπητο κεσεδάκι, τραβάμε το τουλπάνι και ελευθερώνουμε το τυρί.
Σ’ ένα βαθύ πιάτο βάζουμε μια χουφτίτσα χοντρό αλάτι. Τοποθετούμε το τυρί πάνω στο αλάτι. Ρίχνουμε άλλη μια χουφτίτσα από πάνω.
Καλύπτουμε με δεύτερο πιάτο και πάνω βάζουμε πάλι βάρος. Το αφήνουμε άλλες 10-12 ώρες.
Κατόπιν το καθαρίζουμε-χωρίς πλύσιμο. Είναι έτοιμο ή να το φάμε ή να το αποθηκεύσουμε.
Εμείς το συντηρούμε για 4-5 εβδομάδες βάζοντάς το μέσα σε ελαιόλαδο. Για να μην ξοδεύουμε πολύ λάδι, χρησιμοποιούμε πάλι ίδιου τύπου κεσεδάκι από γιαούρτι. Έτσι το κεφαλάκι του τυριού χωράει ακριβώς και χρειάζεται λίγο λάδι για να το καλύψει.
Το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Υ.Γ. 2. Από τα 5 λίτρα γάλα παρασκευάζεται γύρω στα 650 γρ τυρί.
Υ.Γ. 3. Το χοντρό αλάτι είναι καλό να μη χρησιμοποιείται δεύτερη φορά
6 Comments
Έλενα
Καλημέρα τι γάλα χρησιμοποιήσατε πρόβειο αγελαδινό;;
Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Χρησιμοποιήστε ότι γάλα είναι πιο εύκολο για σας απλά να είναι πλήρες.
Αθηνά
Καλησπέρα σας, θα ήθελα μια διευκρινηση γράφετε οτι μπορούμε να το καταναλώσουμε άμεσα, δεν χρειάζεται ωρίμανση αυτο το τυρί;
Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Το τυρί αυτό γίνεται με παστεριωμένο γάλα, οπότε μπορούμε να το φάμε κατευθείαν. Μπορούμε να το κρατήσουμε μέσα στο λάδι και όσο περισσότερο καιρό μένει τόσο περισσότερο ωριμάζει και νοστιμίζει. Εμείς έχουμε κρατήσει ως τρία χρόνια τυρί μέσα στο λάδι.
Ερμίνα Κουτελάκη
Πολύ ωραία η συνταγή και ευχαριστώ πολύ!!! Ομως ο ορός που βγαίνει, μπορεί να μας δώσει μυζίθρα άμα τον βράσουμε;;
Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Ναι μπορεί να μας δώσει μυζήθρα αλλά θα πρέπει να το βράσετε πολύ ώρα. Θα πρέπει να έχετε ξυλόσομπα αλλιώς δεν σας συμφέρει.