Όταν ήμουν μικρός στο σπίτι της γιαγιάς μου πάντα υπήρχε χαμομήλι. Το μάζευε η ίδια και πάντα το πρωί μας έκανε χαμομήλι να πιούμε. Δεν είχαμε άλλο τσάι, μόνο χαμομήλι. Μόνη της το μάζευε το στέγνωνε και είχε για όλο το χρόνο και για όλες τις ανάγκες, για το κρύωμα, για χαλάρωση, για κέρασμα, κομπρέσες, κ.α.

Αν χτυπούσαμε στο μάτι μας έκανε κομπρέσες με χαμομήλι. Έβραζε χαμομήλι το έβαζε σε ένα σκεύος και έβρεχε ένα πανί και μας το έβαζε στο σημείο που είχαμε χτυπήσει.

Το όνομα του χαμομηλιού σημαίνει, χαμηλό μήλο, είναι ένα φυτό χαμηλό 60 εκατοστά ύψος περίπου και το άρωμα του θυμίζει μήλο. Ανθίζει από τις  αρχές Μαΐου ως τα τέλη Ιουνίου ανάλογα με την περιοχή.

Το άνθος του που είναι η γνωστή μας μαργαρίτα τη μαζεύουμε με το χέρι ή ιδικές χτένες.

Για όσους πιάνουν τα χέρια τους, μπορούν να πάρουν έναν τενεκέ από λάδι. Θα τον κόψουν διαγωνίως και μπροστά του θα κολλήσουν καρφιά. Θα του βάλουν ένα χερούλι και έτυμη η χτένα για το μάζευα του χαμομηλιού εύκολα και γρήγορα.

Το χαμομήλι το μαζεύουμε όταν είναι σε πλήρη άνθηση, το στεγνώνουμε σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο.

Σε κανονικές συνθήκες μέσα σε μια εβδομάδα έχει στεγνώσει.

Το αποθηκεύουμε σε βάζο σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Όταν θέλουμε να κάνουμε τσάι, βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το χαμομήλι, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το μπρίκι. Το αφήνουμε για δυο λεπτά και έτυμο το τσάι μας. Το χαμομήλι μπορούμε να το βάλουμε μέσα σε ένα διχτάκι έτσι ώστε να μη σκορπίσει μέσα στο νερό.

Όλοι ξέρουμε ότι το τσάι το πίνουν οι μεγάλοι σε ηλικία. Το χαμομήλι είναι το τσάι που μπορεί να μας πάει στα βαθιά γερατειά.

Αν το βράδυ δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι και σε μισή ώρα θα διώξει τα άγχη σας και θα σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο.

Τονώνει το ανοσοποιητικό.

Βοηθά το πεπτικό σύστημα, μπορεί να μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια.

Scroll to Top