Σήμερα (24/6/2020) η Ζτράφκα, η συντονίστρια του Πελίτι Βουλγαρίας, μου είπε ότι στη Βουλγαρία είναι η μέρα των βοτάνων. Μου άρεσε πολύ αυτή η ωραία πληροφορία και είπα και εγώ να τιμήσω τα βότανα γράφοντας σήμερα για το σπαθόχορτο και πώς να κάνουμε μόνοι μας σπαθόλαδο.

Φέτος ένα από τα χωράφια του Πελίτι που δεν είναι καλλιεργημένα είναι γεμάτο από σπαθόχορτο  ή υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum) ή κοινώς το βάλσαμο. Η λαική αγορά στην πόλη της Δράμας είναι γεμάτη με πάγκους που πουλάνε σπαθόχορτο. Είναι η χρονιά του σπαθόχορτου φέτος.

Δεν θυμάμαι πότε πρωτοάκουσα για το σπαθόχορτο και πότε ξεκίνησα να κάνω σπαθόλαδο.

Θυμάμαι από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν έφυγα από τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκα στο Δασωτό (1993) ήταν να κάνω σπαθόλαδο.

Το χρησιμοποιώ πολλά χρόνια ή το δίνω δώρο σε φίλους, έτσι έχω ακούσει πολλές ωραίες ιστορίες από επούλωση πληγών και όχι μόνο.

Το σπαθόχορτο ανθίζει από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιούμε τα λουλούδια του.

Τα λουλούδια του τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τσάι ή για να κάνουμε σπαθόλαδο.

Στο τσάι ρίχνουμε στο βραστό νερό τα άνθη του αποξηραμένου σπαθόχορτου και κατεβάζουμε το μπρίκι μας από τη φωτιά. Αφήνουμε για δυο με τρία λεπτά τα λουλούδια να δώσουν στο νερό τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και μετά σερβίρουμε το ρόφημα.

Για να κάνουμε σπαθόλαδο – χρησιμοποιούμε φρέσκα λουλούδια – μαζεύουμε τα άνθη του σπαθόχωρτου, σε μια ώρα της ημέρας που δεν έχει υγρασία το φυτό. Μαζεύουμε όταν έχει ανθίσει το μεγαλύτερος μέρος των λουλουδιών, χρησιμοποιούμε πάντα μαχαίρι για τη συλλογή των λουλουδιών και αφήνουμε φυτά για να σποριάσουν για να ρίξουν το σπόρο τους, για την επόμενη χρονιά. Τα άνθη που μαζέψαμε τα βάζουμε σε ένα βάζο που είναι καθαρό και συμπληρώνουμε με λάδι. Φροντίζουμε το λάδι να σκεπάσει το σπαθόχορτο. Τοποθετούμε το βάζο σε σκιά -στον ήλιο το λάδι ταγγίζει,  ανεβάζει οξέα – για σαράντα μέρες. Αντί για ελαιόλαδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σησαμέλαιο.

Το λάδι θα πάρει ένα κόκκινο χρώμα.

Μετά τις σαράντα μέρες βάζουμε το σπαθόλαδο σε σκουρόχρωμο μπουκάλι και το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Το χειμώνα αν κρυώσετε δοκιμάστε να κάνετε εντριβή του στήθους σας με σπαθόλαδο που το έχετε ζεστάνει ελαφρός. Αν κάνουμε επάλειψη στο δέρμα μας με σπαθόλαδο θα πρέπει να το ρουφήξει το δέρμα και μετά να βγούμε στον ήλιο, γιατί προκαλούνται μελανές κηλίδες στο δέρμα.

Το σπαθόλαδο είναι επουλωτικό και αντισηπτικό. Βοηθάει σε ελαφριά εγκαύματα, χτυπήματα, σπασμένες φλέβες, είναι αντικαταθλιπτικό κ.α

Θα σας συνιστούσα πριν από κάθε χρίση του να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ότι το σπαθόχορτο φυτρώνει στα χωράφια μας και μας προσφέρει τις υπέροχες ιδιότητες του.

Scroll to Top