Συντηρώντας κρέας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στις 28 Νοεμβρίου 2021, ανάρτησα στη σελίδα «Κοινότητα Πελίτι» στο fb το άρθρο «Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, Α’ μέρος», το άρθρο το έγραψα με αφορμή το πρώτο lockdawn στις 31 Μαρτίου 2020.

Το σημερινό άρθρο είναι η κουβέντα που ακλούθησε μετά από το ερώτημα από τους Γεωργία Δημήτρης Σουλιώτη Τσακουμάκης. Οι μόνες διορθώσεις που έχω κάνει είναι ορθογραφικές. Κράτησα τα ονόματα, μια που η κουβέντα έγινε δημόσια.

Γεωργία Δημήτρης Σουλιώτη Τσακουμάκης: Καλησπέρα καλή εβδομάδα…θα μας πείτε όταν μπορείτε…και για το κρέας????..τότε που δεν είχαν ψυγεία…και το είχαν για όλο τον χειμώνα??? ευχαριστούμε πολύ.

Vera Trosidou: αν ενδιαφέρεστε κρέας βάζω στείλτε μου μήνυμα θα σας πω πως το φτιάχνουμε εγώ συνέχεια το κάνω και είναι πολύ νόστιμα

Κοινότητα Πελίτι / Peliti community: Αν σας είναι εύκολο στείλτε και σε μας τη συνταγή και αν θέλετε να τη δημοσιεύσουμε για να βοηθήσουμε και άλλους συνοδοιπόρους.

Vera Trosidou: Εγώ παίρνω 2 κιλά μοσχαρίσιο 2 κιλά χοιρινό τα κόβω κομματάκια περίπου πως είναι για τα σουβλάκια σε αυτό το μέγεθος τα βάζω σε μία κατσαρόλα λίγο νερό ίσα-ίσα να τα σκεπάσει όχι παραπάνω βάζουμε αλάτι φύλλο Δάφνης χαμηλή φωτιά και το βράζω περίπου 2 ώρες αποστειρωμένα βάζα και καπάκια. Με μία κουτάλα παίρνω κρέας γεμίζω το βάζουμε το ζωμό του και σφραγίζεις γυρνάς το βάζω ανάποδα το σκεπάζεις με μία κουβέρτα και τα αφήνεις να κρυώσει. Παιδιά αυτό είναι πολύ εύκολο και πολύ γευστικό άμα θέλετε συμπληρώνεται και μαύρο πιπέρι. Το τρως και έτσι μπορείς να το μαγειρέψεις με μακαρόνια μπορείς να μαγειρέψεις άλλο φαγητό δοκιμάστε το είναι πολύ νόστιμο .

Vera Trosidou: Σε βάζω μπορούμε να κάνουμε πολλά φαγητά εγώ όλο το καλοκαίρι από το μπαχτσέ μου δεν πετάω τίποτα κάνω τουρλού φασολάκια σκέτη μελιτζάνα διάφορες άλλες σαλάτες και όλο το χειμώνα έχω δικά μου.

Dimi Kouki Stavros Katerinis

Vera Trosidou σε βάζα μπορούμε να βάλουμε σχεδόν τα πάντα, μπράβο σας

Mina Dimou

Vera Trosidou Ωραιότατα. Πείτε μου όμως στο δίωρο που βράζει το κρέας, μάλλον σώνεται και το νερό, άρα στο τέλος που βρίσκεται ζωμός για το βάζο;

Dimi Kouki Stavros Katerinis

Γεωργια Δημητρης Σουλιωτη Τσακουμακης υπάρχουν τρόποι για να κρατήσεις το χοιρινό, μέσα στο ίδιο του το λίπος, δεν το έχω κάνει..αν ξέρει κάποιος ας το γράψει εδω, υπάρχει και το αλατισμένο κρέας, όπως μπακαλιάρος, υπάρχει και το “στεγνωμένο” όπως τα χωριάτικα λουκάνικα, ψάξτε για συνταγές, υπάρχουν.

ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΤΗ

Dimi Kouki Stavros Katerinis εγώ έκανα χοιρινό στα βάζα. Δοκιμαστικά. Λοιπόν αλατοπιπέρωσα το κρέας και το άφησα έξω για 1,5 μέρα. Στο υπόγειο. Μετά το ζεμάτισα όχι πολύ, κάνα πεντάλεπτο, το σούρωσα. Στο τηγάνι έριξα πάλι αλάτι πιπέρι δάφνη μοσχοπίπερο με λίγο από το ζουμί που ζεμάτισα. Το έφερα βόλτες στο τηγάνι και το άφησα να βγάλει και δικό του λίπος. Έριξα και λάδι. Όταν τελείωσα στα βάζα και τα σκέπασα με το λίπος από το τηγάνι. Στο υπόγειο. Άνοιξα ένα βάζο μετά από 4 χρόνια παρακαλώ. Μοσχοβολούσε. Το δοκίμασα ήταν νόστιμο.

ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΤΗ

Βέβαια αυτό το έκανα σε περίπτωση που δεν έχω ρεύμα να ξέρω πως να κάνω το κρέας που υπάρχει στον καταψύκτη.

Δημητρης Ματσας

Dimi Kouki Stavros Katerinis εγώ όταν είχα δικά μου γουρούνια το κάνα πολλές φορές…..τον καβουρμά…..σε ένα μεγάλο καζάνι έριχνα μέσα κομμάτια χοιρινό με λίπος πάνω τους…..έτσι σκέτα χωρίς νερό……δυνατή φωτιά από κάτω με κλαδιά και έλιωνε το λίπος απ το κρέας και καβουρδιζόταν μες το ίδιο του το λίπος…..έβαζα δάφνη φύλλα και αλάτι όπως έβραζε….όταν ήταν έτοιμο με μια στραγγιστήρα κουτάλα έβγαζα τα κομμάτια κρέας και τα τοποθετούσα μες σε τενεκέδες όπως αυτούς το τυρί…..τα πατίκωνα καλά…..στο τέλος πρόσθετα το λυόμενο λίπος μέχρι το χείλος του ντενεκέ….έκλεινα το καπάκι και σε μια αποθήκη διατηρείται για έξι μήνες….

Η φωτογραφία: Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

Σχόλια στο κοινότητα Πελίτι στο fb μετά τη δημοσίευση του άρθρου.

Katy de Lutecia: Μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος είναι η αποστείρωση σε βάζα που βράζουν σκεπασμένα με νερό 2 ώρες για μαγειρεμένο κρέας ή 3 ώρες για ωμό κρέας. Δεν χρειάζεται ούτε λίπος ούτε πολύ αλάτι. Ειδικά το ωμό κρέας γίνεται εξαιρετικό: πασπαλίζουμε τα κομμάτια με τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας και γεμίζουμε το βάζο πιέζοντας για να μην υπάρχουν πολλά κενά. Κλείνουμε καλά τα βάζα με απαραιτήτως καινούργια καπάκια. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και αν δεν είναι σφικτά βάζουμε στα κενά πετσέτες κουζίνας. Τα σκεπάζουμε με νερό και μετράμε 3 ώρες από την στιγμή που το νερό βράζει. Προσέχουμε να μη καούμε όταν θα τα βγάλουμε από την κατσαρόλα (υπάρχουν και ειδικές τσιμπιδες για αυτήν την δουλειά) γιατί καλό θα είναι να μην τα αφήσουμε μέσα στο νερό μέχρι να κρυώσουν. Τα αφήνουμε χωρίς να τα κουνάμε 1 μέρα στον πάγκο και μετά τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος χωρίς φως. Το κρέας μαγειρεύεται στην ουσία μέσα στο ίδιο του το ζουμί. Λέγεται κονφι (confit) και είναι έτοιμο για κατανάλωση. Με το ζουμί που δίνει κάνουμε ρύζι, λαχανικά ή οποιοδήποτε άλλο συνοδευτικό την στιγμή που θα ανοίξουμε το βάζο.

Εριφύλλη Κεντέρα: Αυτό με τα βάζα το κάνω και με χταπόδια σουπιές ψαρόσουπα λαχανικά όμως αφού τα σφραγίζω τα βράζω όπως είναι.

Scroll to Top