Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Κάνοντας το δικό μας σπορείο.

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Κάνοντας το δικό μας σπορείο.

29 Ιανουαρίου 2021 / 12513

Το Πελίτι έχει τη λογική της ολιγάρκειας και της αυτάρκειας.

Σε αυτό το πλαίσιο σας παρουσιάζουμε εδώ πώς να κάνετε το δικό σας σπορείο.

Υλικά κατασκευής.

Για να κάνουμε το δικό μας σπορείο θα χρειαστούμε κάποια υλικά για την κατασκευή του.

Τα φυτοδοχεία που θα βάλουμε το χώμα μπορούμε να τα αγοράσουμε από ένα γεωπονικό κατάστημα, αυτό είναι το πιο απλό βήμα.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε κουτιά από φελιζόλ που πετιούνται κατά δεκάδες στις λαϊκές αγορές.

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε πλαστικά ποτηράκια ή ποτηράκια του καφέ ή ακόμη και κουτιά από γάλα. Θα πρέπει να κάνουμε μια ή και περισσότερες τρύπες στον πάτο από τα ποτηράκια μας για να στραγγίζουν τα νερά.

Αν το σπορείο μας το κάνουμε μέσα στο σπίτι ή σε χώρο που θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι καθαρός, θα πρέπει να φροντίσουμε τα νερά από το πότισμα να συγκεντρώνονται μέσα σε πιατάκια.

Το χώμα για τα σπορεία μας.

Μπορούμε να αγοράσουμε από ένα γεωπονικό κατάστημα ή ειδικό φυτόχωμα για σπορεία, προσοχή είναι πολύ σημαντικό, τα χώματα που αγοράζουμε του εμπορίου σε σακιά να έχουν ένδειξη για Βιοκαλλιέργειες, αλλιώς είναι παρά πολύ μεγάλο το ρίσκο να έχει μέσα χημικές ουσίες (πχ μυκητοκτόνα, βακτηριοκτόνα, κτλ) με αποτέλεσμα και να μολύνουν το χώμα μας και την υγεία του, και πολύ σημαντικά προβλήματα στη βλάστηση (πχ καθυστέρηση ανάπτυξης κτλ).

Μπορούμε όμως να κάνουμε και το δικό μας, 70% τύρφη, 30% κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά. Την τύρφη την προτείνουμε ως μια εύκολη λύση αλλά αν μπορούμε να την αποφύγουμε για περιβαλλοντικούς λόγους να το κάνουμε. Θα πρέπει να προσέξουμε και για τις κοπριές να είναι από βιολογικά κτήματα για να μην έχουν μέσα αντιβιοτικά.

Μπορούμε επίσης να μαζέψουμε φύλλωμα από το δάσος, κ.α. Γεμίζουμε τα ποτηράκια μας με το μίγμα που έχουμε κάνει. Φροντίζουμε να είναι ένα δάχτυλο πιο χαμηλά το χώμα μας από το χείλος του ποτηριού.

Σπορά των σπόρων.

Στα ποτηράκια μας μπορούμε να βάλουμε έναν ένα σπόρο όταν είναι για κολοκύθια, αγγούρια, καρπούζια, πεπόνια κ.λ.π αλλά μπορούμε να βάλουμε τέσσερις μαζί όταν είναι πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες κ.λ.π. και να τα μεταφυτέψουμε όταν μεγαλώσουν. Στην περίπτωση πχ παντζάρια, καρότα, γενικά στα  περισσότερα βολβώδη, θα έβαζα 4-6 σπόρους μαζί (θα βγουν πολύ πιο γρήγορα “παρεούλα”) και θα τα μεταφυτεύουμε όπως είναι. Κάνουμε συγκομιδή προσέχτηκα, το πρώτο που θα έχει το μεγαλύτερο – επιθυμητό μέγεθος και αφήνω τα υπόλοιπα να συνεχίσουν. Δεν έχω δει κανένα πρόβλημα πχ ανταγωνισμού κτλ και μάλιστα καλλιεργώ έτσι σε περιορισμένο χώρο πολύ σημαντική ποσότητα τροφής. Τέλεια τεχνική για αστικά περιβάλλοντα ακόμα κ σε μεγάλες γλάστρες.

Οι σπόροι μπαίνουν στο έδαφος στο διπλάσιο βάθος από το πάχος τους. Δηλαδή οι σπόροι ντομάτας ίσα που θα σκεπαστούν.

Μπορούμε να βάλουμε τους σπόρους και να ρίξουμε ελαφριά χώμα από πάνω τους ή να ανοίξουμε μια μικρή τρυπούλα και να βάλουμε τους σπόρους μέσα.

Πότισμα.

Ποτίζουμε τους σπόρους κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, φροντίζουμε να έχει το χώμα μας μια ελαφριά υγρασία.

Φωτισμός.

Τα σπορεία μας θα πρέπει να είναι σε τέτοιο σημείο που θα πρέπει να βλέπει τα φυτά ο ήλιος. Αυτό είναι ένα λάθος που συμβαίνει συχνά. Βάζουμε τα σπορεία μας μέσα σε ένα φωτεινό σημείο και τα φυτά ψάχνουν να βρουν τον ήλιο και έτσι «λελεκιάζουν» δημιουργούν μεγάλο στέλεχος και καταστρέφονται.

Θερμοκρασία. Ο χώρος που θα έχουμε το σπορείο μας είναι καλό να έχει μια θερμοκρασία κοντά στους 20οC

Περίοδος σποράς.

Το πότε θα κάνουμε το σπορεία μας εξαρτάτε από το πότε θέλουμε να βγάλουμε τα φυτά μας στον κήπο ή στο θερμοκήπιο. Θα υπολογίζουμε ότι τα φυτά μας θέλουν περίπου δυο μήνες ως που να μεταφυτευτούν.

Μεταφυτεύουμε τις ντομάτες στις  μόνιμες θέσεις τους όταν αποκτήσουν πάχος όπως ένα μολύβι.

Αν έχουμε βάλει περισσότερα από ένα φυτά στα φυτοδοχεία μας π.χ ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κ.α όταν αποκτήσουν ένα ύψος περίπου δέκα εκατοστών μεταφυτεύουμε τα φυτά σε περισσότερα φυτοδοχεία για να μπορέσουν να αναπτυχθούν κανονικά.

Πριν τη σπορά.

Μπορούμε να βάλουμε τους σπόρους για τέσσερις ώρες, μέσα σε χλιαρό προς ζεστό νερό, δηλαδή 30-40οC” για να ξυπνήσουμε τους σπόρους με μια ζεστασιά (θετικό “σοκ”).

Κάποιοι σπόροι μπορεί να φυτρώσουν όπως οι σπόροι μελιτζάνας.

Αν έχουμε σπόρους που πιθανών να μην ξέρουμε αν θα φυτρώσουν τότε κάνουμε προ βλάστηση. Παίρνουμε χαρτί κουζίνας, βάζουμε τους σπόρους μέσα στο χαρτί, τους σκεπάζουμε και μουσκεύουμε το χαρτί. Το χαρτί με τους σπόρους τους βάζουμε μέσα σε πλαστική σακούλα.

Τους κλείνουμε και τους αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Μέσα σε 34 ώρες οι σπόροι μας θα έχουν φυτρώσει. Όσοι σπόροι δεν φυτρώσουν θα τους αφαιρέσουμε τους υπόλοιπους θα τους βάλουμε στα φυτοδοχεία μας προσεκτικά για να μην καταστρέψουμε τα ριζίδια τους.

Αν θέλετε να προμηθευτείτε παραδοσιακούς σπόρους από το Πελίτι ακολουθείσθε τις οδηγίες εδώ.

Το να κάνουμε τα δικά μας φυτά έχουμε μια αίσθηση, αυτάρκειας και ελευθερίας στην επιλογή της τροφής μας και μια οικονομία στην τσέπη μας.

Ευχαριστώ τον κ. Χάρη Φ. Χουλιάρα για τις συμβουλές του.

Καλή επιτυχία.

 

 

Share Post
Παραδοσιακό θερμό σπορείο με α...
Εργασίες στον κήπο τον Φεβρουά...

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) https://peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Καλλιέργεια μπάμιας

28 Μαΐου 2023 / 438
Στις 21 Μαΐου 2023, βρέθηκα στο Κλειδί Ημαθίας σε έναν καταπληκτικό κήπο. Στα πολλά και ωραία πράγματα που μου είπαν η κ. Άννα και ο... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Έκθεση φωτογραφίας στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 1668
Στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, θα λειτουργήσουν και οι παρακάτω εκθέσεις.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα σώματα μας.

10 Απριλίου 2023 / 555
Το σήμα του Πελίτι είναι ένα δέντρο, γύρω από το δέντρο χορεύουν άντρες και γυναίκες και πετούν πουλιά. Όλο αυτό είναι μέσα σε έναν κύκλο.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Τραγουδώντας για το Πελίτι στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 855
Ενημέρωση 17/4/2023 Όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις του Πελίτι, κλείνουν με μουσική. Έτσι και φέτος στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023... Συνέχεια Ανάγνωσης
Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Εργαστήριο ψωμιού στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

10 Απριλίου 2023 / 517
Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στο εργαστήριο ψωμιού, στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Λαϊκά γιατροσόφια
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για παιδιά
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Καλλιέργεια μπάμιας

28 Μαΐου 2023 0

24η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2024.

19 Μαΐου 2023 0

Peliti building a sacred place for seeds

13 Μαΐου 2023 0

Έκθεση φωτογραφίας στην 23η Γιορτή Σπόρων του ...

10 Απριλίου 2023 0

Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι με τα ...

10 Απριλίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« Μάι    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro