Σήμερα (30/11/2020) απολαμβάνουμε μια βροχερή μέρα στη Δράμα μετά από πολύ καιρό που έχει να βρέξει. Η ανομβρία των τελευταίων μηνών οδήγησε τους καλλιεργητές να ποτίσουν τα σιτάρια τους για να φυτρώσουν. Τα ρέματα στα βουνά που άλλες φορές τέτοια εποχή έτρεχαν με παφλασμό η στάθμη τους θύμιζε μικρά ρυάκια. Όλα αυτά στην περιφερειακή ενότητα Δράμας με τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού στην Ελλάδα.
Στα ταξίδια μου σε αγροκτήματα της Β. Ευρώπης πρόσεξα ότι συγκεντρώνουν το νερό της βροχής. Τα κτήματα με λαχανικά έχουν μεγάλες δεξαμενές που επαναχρησιμοποιούν το νερό που πλένουν τα λαχανικά τους. Ενώ είναι περιοχές που έχουν περισσότερες βροχές από την Ελλάδα κάνουν πολύ καλή διαχείριση του βρόχινου νερού με συλλογή και επαναχρησιμοποίηση του.
Αυτές τις μέρες στη Δράμα πρόσεξα σε δυο σπίτι ότι συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό για να ποτίσουν τα λαχανικά του κήπου τους.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, στα λούκια που κατεβαίνουν από τη σκεπή καταλήγουν σε ένα βαρέλι και έτσι ένα μέρος του νερού δεν φεύγει στο δρόμο αλλά μένει στο βαρέλι.
Αν έχουμε τη δυνατότητα θα μπορούσαμε να κάνουμε και υπόγειες δεξαμενές και να συγκεντρώνουμε νερό.
Θα μπορούσαν επίσης τα λούκια μας να καταλήγουν σε μεγάλες δεξαμενές από σκληρό πλαστικό και έτσι να συγκεντρώνουμε το νερό της βροχής.
Με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο εξοικονομούμε νερό, χρήματα και προστατεύουμε και τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες από εξάντληση.
Το νερό είναι συγκεκριμένο πάνω στον πλανήτη, δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθεί αντίθετα μειώνετε λόγω της μόλυνσης του.
Είναι στο χέρι μας να κάνουμε μια απλή αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το νερό.
Καλή επιτυχία.