Αποθήκευση νερού

Το νερό είναι το βασικό αγαθό για να μπορέσει να υπάρχει η ζωή στον πλανήτη. Το 1990 είχα επισκεφτεί στη Βόνη της Γερμανίας οικολογικά και βιοδυναμικά αγροκτήματα, ένα από τα πράγματα που μου έκανε εντύπωση ήταν η διαχείριση του νερού. Σε όλες τις στέγες υπήρχαν υδρορροές που κατέληγαν σε μεγάλα βαρέλια που συγκέντρωναν το νερό της βροχής. Το νερό που χρησιμοποιούσαν για να πλένουν τα λαχανικά τους το συγκέντρωναν σε μεγάλες δεξαμενές και το χρησιμοποιούσαν στο πότισμα των λαχανικών. Η Γερμανία είναι μια χώρα με πολλές βροχές και το ότι διαχειρίζονταν με τέτοιο τρόπο το νερό με έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Στην εποχή της ενεργειακής κρίσης είναι πολύ σημαντικό να σκεφτούμε αλλά και να οργανώσουμε το κτήμα μας, τον κήπο μας και το σπίτι μας με μια οικονομία – επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Το πρώτο που μπορούμε να οργανώσουμε είναι να συγκεντρώνουμε το βρόχινο νερό. Οι υδρορροές από τα κτήρια και τα υπόστεγα που έχουμε μπορούν να καταλήγουν σε βαρέλια έτσι ώστε να συγκεντρώνουμε το νερό της βροχής. Εκτός από τα βαρέλια μπορούμε να κατευθύνουμε το νερό σε λιμνούλες μέσα στο κτήμα ή στον κήπο μας.

Οι λίμνες είναι μια πολύ καλή λύση για να συγκεντρώσουμε νερό. Θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο υλικό που να στεγανοποιεί τη λίμνη μας. Θα πρέπει να φροντίσουμε επίσης να έχουμε διαφορετικά βάθη, ξεκινώντας από τα πέντε εκατοστά στα δέκα και πιο βαθιά μετά έτσι ώστε να δίνουμε την ευκαιρία στα πουλιά να μπορούν να ποιούν νερό και να φωλιάσουν. Τη λίμνη μας μπορούμε να τη φυτέψουμε με υδροχαρή φυτά και αν έχει αρκετό βάθος μπορούμε να βάλουμε και ψάρια.

Μπορούμε να συγκεντρώσουμε το νερό της βροχής σε υπόγειες δεξαμενές, πλαστικές ή τσιμεντένιες. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αντλίες για να τραβήξουμε το νερό έξω από τη δεξαμενή. Αυτό μπορεί να ανεβάσει το κόστος λειτουργίας του κτήματος οπότε είναι σημαντικό να κάνουμε μια καλή μελέτη για τα λειτουργικά έξοδα πριν κάνουμε τέτοιες δεξαμενές.

Το νερό που πλένουμε τα λαχανικά μας είναι κατάλληλο για να ποτίσουμε τον κήπο μας ή τις γλάστρες μας.

Στο κελάρι μας επίσης είναι καλό να αποθηκεύσουμε πόσιμο νερό. Όπως είδαμε στις χιονοπτώσεις του 2021 οι άνθρωποι δεν είχαν να ποιούν νερό. Στην αποθήκευση του νερού θα πρέπει να προσέξουμε να έχουμε στα μπουκάλια μας κάποιο κενό, έτσι σε περίπτωση που παγώσει το νερό από τις χαμηλές θερμοκρασίες να μην σπάσουν τα μπουκάλια και χάσουμε το νερό συν την αναστάτωση που θα προκριθεί.

Απολύμανση του νερού.

Το 2001 που είχα πάει στο Μεξικό το νερό ήταν ένα πολύ βασικό θέμα. Το νερό ήταν ακατάλληλο για πόση. Η οικογένεια που με φιλοξένησε στην πόλη του Μεξικού έβραζε το νερό για να το ποιεί. Ένα μπουκαλάκι νερό έκανε ένα δολάριο. Όταν υπήρχαν άνθρωποι που αμείβονταν με δυο δολάρια την ημέρα. Ο βρασμός είναι ο ποιο εύκολος τρόπος για την απολύμανση του νερού αν βρεθείτε σε δύσκολη θέση.

Επιλογή του κτήματος με βάση το νερό.

Αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα κτήμα είναι πολύ βασικό να δούμε το θέμα του νερού. Αν υπάρχει κάποια πηγή κοντά, ρέμα, πηγάδι κ.λ.π.

Τα υπόγεια νερά έχουν κατεβεί αρκετά χαμηλά και οι γεωτρήσεις για να δουλέψουν θέλουν αρκετά μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που αυτό ανεβάζει πολύ το κόστος λειτουργίας του κτήματος.

Το μήνυμα του νερού.

Το 2003 είχα διαβάσει το βιβλίο του Εμότο (EMOTO MASARU) και τα πειράματα του για το  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ». Ο Εμότο απέδειξε πειραματικά, ότι το νερό είναι ζωντανό, ότι αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα μας και ανταποκρίνεται σε αυτά. Σας προτείνω να γράψετε πάνω στα μπουκάλια του νερού ή στις σάλτες σας ή στα κάθε λογής βάζα που έχετε τρόφιμα θετικές δηλώσεις όπως: σε αγαπάω, υγεία, χαρά, ευχαριστώ κ.λ.π. και με αυτό τον τρόπο να ενεργοποιείτε τα τρόφιμα και το νερό σε αυτές τις δονήσεις.

Πομακοχώρια 29 Δεκεμβρίου 2021

Στο ταξίδι μας στα Πομάκικα χωριά της Ξάνθης στις 29 Δεκεμβρίου 2021 είδαμε έναν παραδοσιακό τρόπο όπου η Φατμέ, φέρνει το νερό στο σπίτι και στο χωράφι. Δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, το νερό για να πιουν και να πλυθούν, το κουβαλάνε.

Για να ποτίσουν τις καλλιέργειες μεταφέρουν το νερό με αυλάκια. Στη γη του Πελίτι υπάρχει αυτό το σύστημα μεταφοράς του νερού με αυλάκια, αλλά έχει εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του ’70. Οι ντόπιοι μου έχουν πει ιστορίες για το πώς μετέφεραν το νερό, στη Φατμέ είδα και πως λειτουργεί. Αρχικά υπάρχει ένα σημείο που συγκεντρώνουν τα νερά και τα βγάζουν με ένα λάστιχο. Από εκεί θα πάρουν νερό για να πιούν, να πλύνουν τα πιάτα, να πλυθούν κ.λ.π. Στη συνέχεια το νερό φεύγει στο βουνό. Αν θέλουν να ποτίσουν τον κήπο εκτρέπουν το νερό σε μια άλλη πορεία, αρχικά σε μια λίμνη από όπου όταν γεμίσει η λίμνη το νερό οδηγείτε σε ένα κανάλι και από το κανάλι με φυσική ροή πάει στον κήπο.

 

Καλή επιτυχία.

Διαβάστε επίσης

Νερό σε ένα κτήμα, χωρίς δίκτυο νερού

Κατασκευάζοντας μια λίμνη στο Πελίτι

Αποταμιεύοντας βρόχινο νερό

Οι σπόροι της Φατμέ

Scroll to Top