Αν θέλεις φρέσκο αρακά τον Μάιο, σπείρε το Νοέμβριο.

Ο αρακάς είναι ένα φυτό που καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του. Ο Αρακάς (Pisum sativum) είναι διαφορετικός από τα μπιζέλια (Pisum sativum var. saccharatum)  Τον αρακά τον καλλιεργούμε για το σπόρο του όπου και τρώμε. Τα μπιζέλια τρώγονται μαζί με το λοβό τους και όχι μόνο ο καρπός όπως κάνουμε με τον αρακά. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια Leguminosae και υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες.

Ο αρακάς είναι ετήσιο φυτό, ανήκει στα ψυχανθή φυτά, δηλαδή στα φυτά που δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και εμπλουτίζουν το έδαφος, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε για χλωρή λίπανση. Ο αρακάς μπορεί να φυτευτεί σε σημεία που καλλιεργήσαμε ντομάτες, μελιτζάνες κ. α. φυτά που εξαντλούν το έδαφος και έτσι να βοηθήσει στην γονιμότητα του εδάφους.

Ο αρακάς μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα αν και η φύτευση σε κήπο είναι πολύ πιο αποδοτική.

Τρώγονται οι σπόροι του ωμοί ή μαγειρεμένοι, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.

Η έκθεση του αρακά στον ήλιο στη καλλιέργεια τον βοηθάει στην καλύτερη παραγωγή. Ο αρακάς αγαπάει τα δροσερό κλίμα γι’ αυτό καλλιεργείτε φθινόπωρο-χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη.

Αν φυτέψουμε τον αρακά σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 20 εκατοστών.

Βάθος σποράς 5 εκατοστά. Απόσταση φύτευσης 25-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή και 50-60 γραμμή από γραμμή.

Θα χρειαστεί να τον υποστηρίξουμε στη διάρκεια της καλλιέργειας.

Αν έχουμε περιορισμένο χώρο στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας μπορούμε να κάνουμε συγγαλλιέργεια με το καρότο, το φασόλι, το αγγούρι η την πατάτα.

Ο αρακάς θέλει καλό πότισμα και προτείνουμε να ποτίζεται το πρωί.

Η συγκομιδή του αρακά γίνεται μετά από τέσσερες μήνες ανάλογα με την εποχή σποράς και την ποικιλία που χρησιμοποιούμε.

Η συγκομιδή του γίνεται σταδιακά.

Τους πρώτους καρπούς τους αφήνουμε να ξεραθούν για να έχουμε το δικό μας σπόρο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Καλή επιτυχία

Διαβάστε επίσης.

Καλλιεργώντας μαϊντανό

Καλλιεργώντας κουκιά

Καλλιεργώντας σέλινο

Καλλιέργεια κρεμμυδιού

 

Καλλιεργώντας ρόκα

Καλλιεργώντας σπανάκι

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών

Καλλιεργώντας λάχανο

Καλλιεργώντας πιπεριές

Καλλιέργεια μαρουλιού

 

Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων

 

Καλλιέργεια παντζαριού

Καλλιέργεια σκόρδου στον κήπο ή στη γλάστρα

Οι εργασίες στον κήπο ανά μήνα

Πώς να κάνουμε τις δικές μας πράσινες ελιές.

Κάνουμε σταφιδάτες μαύρες ελιές.

Ξεπικρίζοντας τις ελιές μας.

Τσακιστές ελιές

Ξεπικρίζοντας τις ελιές μας με θαλασσινό νερό.

Scroll to Top