Καλλιέργεια κρεμμυδιού

Όταν εγκατασταθήκαμε στο Μεσοχώρι Παρανεστίου (2003) την άνοιξη παρατηρήσαμε ότι όλοι οι κάτοικοι φύτευαν κρεμμύδια. Έτσι φυτέψαμε και εμείς. Ήταν μια εύκολη καλλιέργεια και τα πήγαμε και εμείς πολύ καλά και από τότε σταθερά έχουμε τα δικά μας ξερά κρεμμύδια.

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό που το χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας. Μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία και περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι ένα λαχανικό συνδεδεμένο με τη μεσογειακή κουζίνα αλλά και την παραδοσιακή ιατρική. Μικρά όταν χτυπούσαμε στο κεφάλι ή αλλού οι γονείς μας έκοβαν ένα κρεμμύδι το έκοβαν σε μικρά κομμάτια το έβαζαν μέσα σε ένα μαντίλι και το τοποθετούσαν στο χτυπημένο μέρος. Έχω μια τέτοια ανάμνηση από τα μικρά μου χρόνια στη βάφτιση ενός ξαδέρφου μου όπου ένα παιδί χτύπησε στο κεφάλι και κατευθείαν του έβαλαν κρεμμύδι.

Ποικιλίες κρεμμυδιού.

Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε διάφορες ποικιλίες κρεμμυδιού ανάλογα με το σχήμα του βολβού, το χρώμα, το μέγεθος, καθώς και τη γεύση του. Υπάρχουν γλυκά και καυτερά κρεμμύδια, στενόμακρα ή στρόγγυλα υπάρχουν λευκόσαρκα, κόκκινα ή μωβ κρεμμύδια.

Υπάρχουν αρκετές τοπικές ποικιλίες κρεμμυδιών και περιοχές που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τα κρεμμύδια όπως το βατικώτικο κρεμμύδι, το νεροκρέμμυδο της Ζακύνθου υπάρχουν τοπικές ποικιλίες στο Ηράκλειο και στα Χανιά της Κρήτης.

Μέσα από τα ταξίδια για τις τοπικές ποικιλίες γνώρισα και ένα κρεμμύδι που κάποιοι το ονομάζουν Αιγυπτιακό και κάποιοι άλλοι Γερμανικό όπου όταν το άνθος του γονιμοποιηθεί δεν δημιουργεί σπόρο αλλά βολβό. Αυτό το βολβό μπορούμε να το φυτέψουμε κατευθείαν στη γη.

Φύτευση κρεμμυδιού.

Οι περισσότεροι προμηθευόμαστε κοκκάρι για να φυτέψουμε κρεμμύδια. Θα χρειαστούν τέσσερις μήνες για να πάρουμε κρεμμύδια από κοκκάρι ενώ έξι μήνες αν φυτεύουμε μπαρούτι το σπόρο του κρεμμυδιού.

Το κοκκάρι μπορεί να μας δώσει μια καλή παραγωγή ακόμη και σε ξηρά εδάφη. Από ένα κιλό κοκκάρι μπορούμε να πάρουμε περίπου 20-30 κιλά ξερού κρεμμυδιού.

Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθούν καλύτερα και να σχηματίσουν μεγαλύτερο βολβό.

Το χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο στον κήπο μας, ενώ αν προτιμάμε το ξερό κρεμμύδι φυτεύουμε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Η φύτευση του κοκκαριού μπορεί να γίνει τόσο σε γραμμές όσο και στα πεταχτά. Για τη γραμμική φύτευση του κρεμμυδιού ανοίγονται αβαθή αυλάκια σε αποστάσεις μεταξύ τους γύρω στα 30 εκατοστά. Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται σε αποστάσεις περίπου 10 εκατοστών για το ξερό κρεμμύδι και 5-7 εκατοστών για το χλωρό κρεμμυδάκι. Το βάθος φύτευσης του κρεμμυδιού πρέπει να είναι μεταξύ 0,5–1 εκατοστού. Το κρεμμύδι μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική συγκαλλιέργεια και να καλλιεργηθεί στον λαχανόκηπο μας παρέα με ντομάτες, αγγούρια, φράουλες, μαρούλια, κολοκυθιές, παντζάρια και καρότα.

Σχετικά με τις ανάγκες σε νερό, τα κρεμμύδια χρειάζονται συχνό πότισμα κάθε 4-5 μέρες, καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και πρέπει να υπάρχει συνεχής παρουσία υγρασίας στο επιφανειακό στρώμα των 30 εκατοστών του εδάφους. Κατά τη φύτευση του βολβού του κρεμμυδιού, δεν απαιτείται υπερβολικό πότισμα για να μην σαπίσει ο βολβός.

Όταν τα κρεμμύδια πλησιάζουν την ωρίμανση κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο και το υπέργειο μέρος αρχίζει να γέρνει προς τα κάτω, διακόπτουμε το πότισμα προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού να ξεραθούν. Αφού στεγνώσει το χώμα τελείως μετά το τελευταίο πότισμα και προχωρήσει η ξήρανση του φυλλώματος, τα φυτά του κρεμμυδιού, ημίξηρα φύλλα και βολβοί, εκριζώνονται με τα χέρια και τοποθετούνται σε μικρούς σωρούς στο χωράφι για 5-10 ημέρες για να ξεραθούν καλύτερα. Όταν ο ήλιος είναι δυνατός, τα φύλλα τοποθετούνται από πάνω ώστε να προστατεύσουν τους βολβούς από ηλιέγκαυμα. Οι βολβοί του κρεμμυδιού διατηρούνται σε αποθήκες ή ψυγεία σε θερμοκρασίες 0–7°C ή σε υψηλές θερμοκρασίες 25–35°C σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Στις θερμοκρασίες αυτές, τα κρεμμύδια μπορούν να αποθηκευτούν για 3 έως 6 μήνες χωρίς να φυτρώσουν. Ο χρόνος φυτρώματος βέβαια έχει σχέση με την ποικιλία κρεμμυδιού, καθώς και το βαθμό αποτελεσματικής αποξήρανσης του κρεμμυδιού.

Το ιδανικό μέγεθος για το κοκκάρι που προορίζεται για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού είναι αυτό που έχει 1,5-2 εκατοστά διάμετρο. Μεγαλύτερο κοκκάρι πρέπει να φυτεύεται για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς εμφανίζει γρήγορα ανθικό στέλεχος αντί να σχηματίσει βολβούς στο έδαφος. Το σφαιρικό κοκκάρι δίνει παραγωγή πεπλατυσμένων βολβών κρεμμυδιού, ενώ το επίμηκες ή κωνικό κοκκάρι δίνει παραγωγή σφαιρικών βολβών.

Στο Μεσοχώρι μάθαμε να δένουμε τα ξερά κρεμμύδια σε πλεξούδες. Δέναμε ένα διπλό σύρμα στην  κερασιά που είχαμε στην αυλή και μετά περνούσαμε στο σύρμα τα κρεμμύδια. Ξεκινάμε να δένουμε τα κρεμμύδια από κάτω και ανεβαίνουμε. Με αυτό τον τρόπο τα κρεμμύδια αερίζονται και μπορούμε να τα ελέγξουμε καλύτερα αν σαπίζουν ή όχι.

Διαβάστε επίσης.

Καλλιεργώντας μαϊντανό

Καλλιεργώντας κουκιά

Καλλιεργώντας σέλινο

Καλλιέργεια κρεμμυδιού

Καλλιεργώντας ρόκα

Καλλιεργώντας σπανάκι

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών

Καλλιεργώντας λάχανο

Καλλιεργώντας πιπεριές

Καλλιέργεια μαρουλιού

Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων

Καλλιέργεια παντζαριού

Καλλιέργεια σκόρδου στον κήπο ή στη γλάστρα

Πηγή

Scroll to Top