Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΠολιτική Απορρήτου
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Διεθνείς ημέρες σπόρων
      • Διεθνές Καραβάνι
      • Διεθνείς συναντήσεις
      • Seed freedom
      • Προγράμμα Λεονάρντο
      • Ολυμπιάδα σπόρων
      • Το Πελίτι στην Τουρκία
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
      • Κοινά Αγαθά
      • STOP TTIP CETA TiSA
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Βουλγαρίας
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
    • Ομάδες Πελίτι
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Βίντεο
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 25 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
  • DONATE
  • Επικοινωνία
  • Gallery
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Διεθνείς ημέρες σπόρων
      • Διεθνές Καραβάνι
      • Διεθνείς συναντήσεις
      • Seed freedom
      • Προγράμμα Λεονάρντο
      • Ολυμπιάδα σπόρων
      • Το Πελίτι στην Τουρκία
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
      • Κοινά Αγαθά
      • STOP TTIP CETA TiSA
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Βουλγαρίας
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
    • Ομάδες Πελίτι
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Βίντεο
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Θεματοθήκη Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιεργώντας ραπανάκι

14 Οκτωβρίου 2020 / 1403

Στο χωριό μας τα λέγαμε ρεπανάκια ή ρεπάνια στα βιβλία τα γράφουν ραπανάκια. Τα ρεπάνια είναι πολύ γνωστά λαχανικά σε πολλά μεγέθη μικρά, μεγάλα, μακρόστενα, διαφορετικά χρώματα, άσπρα, κόκκινα, μαύρα, κ.λ.π διαφορετική γεύση γλυκό ή  καυτερό.

Καλλιεργείτε για τη ρίζα του τραγανή και με πολύ χυμό. Είναι πολύ γνωστό ορεκτικό μπορούμε όμως να το βάλουμε σε σούπες και όχι μόνο.

Ανάλογα με την εποχή φύτευσης τα ρεπάνια τα διαχωρίζουμε σε ανοιξιάτικα αλλά και φθινοπωρινά. Τα πιο γνωστά είναι αυτά που φυτεύονται το φθινόπωρο.

Είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

Φυτρώνουν πολύ γρήγορα, αναπτύσσονται γρήγορα και δεν έχουν μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις.

Αξίζει να δοκιμάσετε να τα καλλιεργήσετε στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας.

Το ραπανάκι χρειάζεται δροσερό, σχετικά ψυχρό καιρό για να αναπτυχθεί, με ιδανικές θερμοκρασίες μεταξύ 13-19 °C. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και στον παγετό. Τα ραπανάκια είναι ευαίσθητα στη ζέστη, καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν πρόωρη άνθιση, κακή ανάπτυξη της ρίζας και καυτερή γεύση. Προτιμούμε να φυτεύουμε τα ραπανάκια σε ηλιοφανείς θέσεις το φθινόπωρο και ημισκιερές θέσεις την άνοιξη, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας και την περίοδο φύτευσης. Επιλέγουμε αφράτα εδάφη, ψιλοχωματισμένα, πλούσια σε οργανική ουσία, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το υπόγειο τμήμα του φυτού και με καλή αποστράγγιση προκειμένου να απομακρύνεται το νερό. Για να φυτέψουμε ραπανάκια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα με βάθος 15-25 εκατοστών, αναλόγως την ποικιλία του ραπανιού, και αφράτο φυτόχωμα.

Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, καθώς και στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Σπέρνουμε τα ραπανάκια, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστών. Για διευκόλυνση μας, μπορούμε να ανακατεύσουμε το σπόρο του ραπανιού με άμμο, ώστε να πετυχαίνουμε αραιότερη σπορά με μεγαλύτερη ομοιομορφία. Αν τελικά διαπιστώσουμε ότι έχει γίνει πυκνή φύτευση, αραιώνουμε τα ραπανάκια, κρατώντας τα σε αποστάσεις 5 εκατοστών μεταξύ τους, για να επιτύχουμε ομαλή ανάπτυξη και ιδανικό σχηματισμό της ρίζας

Τα ραπανάκια ευδοκιμούν σε δροσερό έδαφος και χρειάζονται συχνό πότισμα. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το επιφανειακό χώμα τους να στεγνώσει και ρυθμίζουμε τη συχνότητα ποτίσματος ανάλογα με τις βροχοπτώσεις που επικρατούν την συγκεκριμένη περίοδο.

Τα ραπανάκια είναι έτοιμα για συγκομιδή 1,5-3 μήνες μετά τη σπορά. Ειδικά τα μικρά στρογγυλά ραπανάκια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπορούμε να τα απολαύσουμε στον 1,5 μήνα μετά τη σπορά. Η συγκομιδή της φθινοπωρινής φύτευσης ραπανακιών γίνεται από τέλη Οκτώβρη ως τέλη Ιανουαρίου. Καθώς τα ραπάνια μας βρίσκονται κάτω από το έδαφος, είναι καλό να σημειώνουμε στο ημερολόγιο μας πότε έγινε η σπορά κάθε ραπανακιού, ώστε να γνωρίζουμε τον χρόνο συγκομιδής. Κατά τη συγκομιδή, αφού βγάλουμε το ραπανάκι από το έδαφος, κόβουμε το φύλλωμα του και το βάζουμε στο ψυγείο αμέσως για να συντηρηθεί καλύτερα.

Το ραπανάκια αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να δημιουργήσουν επιτυχημένες συγκαλλιέργειες ανάμεσα σε λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια και παντζάρια. Η συγκαλλιέργεια φυτών είναι μία οικολογική μέθοδος κατά την οποία καλλιεργούμε διαφορετικά φυτά στον ίδιο χώρο, έχοντας πολλαπλά οφέλη.

Για να πάρουμε σπόρο αφήνουμε μερικά ραπανάκια, την άνοιξη θα βγάλουν ανθοφόρο στέλεχος όπου θα δέσει σε κάψα. Όταν ξεραθεί μπορούμε να βάλουμε όλες τις κάψες μέσα σε ένα τσουβάλι να το πατήσουμε με τα πόδια και μετά σιγά, σιγά να το λιχνίσουμε στον αέρα.

Στεγνώνουμε τους σπόρους σε σκιά για μια εβδομάδα.

Καλή επιτυχία

Διαβάστε επίσης.

Καλλιεργώντας ρόκα

Καλλιεργώντας σπανάκι

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών

Καλλιεργώντας λάχανο

Καλλιεργώντας πιπεριές

Καλλιέργεια μαρουλιού

Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων

Καλλιέργεια παντζαριού

Share Post
Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερ...
Διατηρητές Παραδοσιακών Ποικιλ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Διεθνείς Δράσεις
Περισσότερα

 Ένα κοινό όραμα για την καλλιεργούμενη φυτική βιοποικιλότητα

21 Απριλίου 2021 / 246
Το Πελίτι πάλι συνυπογράφει επιστολή προς την Κομισιόν: Επειδή διαφαίνεται ότι στα πλαίσια της Ευρ. Ένωσης σχεδιάζεται αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων, επειδή... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Μαζεύοντας άγρια σπαράγγια.

19 Απριλίου 2021 / 736
Ο Απρίλιος έχει προχωρήσει αρκετά, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή η άνοιξη είναι εδώ. Τα λουλούδια ανθίζουν, τα πουλιά τραγουδάνε, τα χόρτα φουντώνουν... Συνέχεια Ανάγνωσης
Απόψεις - Προτάσεις
Περισσότερα

Βρώσιμα λουλούδια

18 Απριλίου 2021 / 734
Το 1992, στα πλαίσια των μαθημάτων Οικολογικής Γεωργίας που οργάνωνα στο «Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής» στη Θεσσαλονίκη, οργάνωσα επίσκεψη σε βιολογικά αγροκτήματα στο Πήλιο. Ένα από... Συνέχεια Ανάγνωσης
Απόψεις - Προτάσεις
Περισσότερα

Η Βιολογική Αγορά της Καλαμαριάς μας χρειάζεται.

18 Απριλίου 2021 / 1893
Εχθές (17 Απριλίου 2021) ενημερώθηκα από τους βιοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στην Βιολογική Αγορά της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το Δήμο Καλαμαριάς.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Καλλιεργώντας μανιτάρια στο σπίτι μας.

17 Απριλίου 2021 / 1102
Πριν λίγες μέρες στην αγορά παραγωγών της Δράμας, ένας φίλος μου πρόσφερε μια μπάλα – υπόστρωμα – για μανιτάρια. Τα μανιτάρια για να αναπτυχθούν θέλουν... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 25 χρόνια Πελίτι
  • Seed freedom
  • STOP TTIP CETA TiSA
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Βίντεο
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Διεθνείς ημέρες σπόρων
  • Διεθνείς συναντήσεις
  • Διεθνές Καραβάνι
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Κοινά Αγαθά
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Βουλγαρίας
  • Προγράμμα Λεονάρντο
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Συνταγές
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Το Πελίτι στην Τουρκία
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο

Πρόσφατα άρθρα

 Ένα κοινό όραμα για την καλλιεργούμενη φυτική ...

21 Απριλίου 2021 0

Μαζεύοντας άγρια σπαράγγια.

19 Απριλίου 2021 0

Βρώσιμα λουλούδια

18 Απριλίου 2021 0

Η Βιολογική Αγορά της Καλαμαριάς μας χρειάζεται.

18 Απριλίου 2021 0

Καλλιεργώντας μανιτάρια στο σπίτι μας.

17 Απριλίου 2021 0

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro