Στο χωριό μας τα λέγαμε ρεπανάκια ή ρεπάνια στα βιβλία τα γράφουν ραπανάκια. Τα ρεπάνια είναι πολύ γνωστά λαχανικά σε πολλά μεγέθη μικρά, μεγάλα, μακρόστενα, διαφορετικά χρώματα, άσπρα, κόκκινα, μαύρα, κ.λ.π διαφορετική γεύση γλυκό ή καυτερό.
Καλλιεργείτε για τη ρίζα του τραγανή και με πολύ χυμό. Είναι πολύ γνωστό ορεκτικό μπορούμε όμως να το βάλουμε σε σούπες και όχι μόνο.
Ανάλογα με την εποχή φύτευσης τα ρεπάνια τα διαχωρίζουμε σε ανοιξιάτικα αλλά και φθινοπωρινά. Τα πιο γνωστά είναι αυτά που φυτεύονται το φθινόπωρο.
Είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.
Φυτρώνουν πολύ γρήγορα, αναπτύσσονται γρήγορα και δεν έχουν μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις.
Αξίζει να δοκιμάσετε να τα καλλιεργήσετε στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας.
Το ραπανάκι χρειάζεται δροσερό, σχετικά ψυχρό καιρό για να αναπτυχθεί, με ιδανικές θερμοκρασίες μεταξύ 13-19 °C. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και στον παγετό. Τα ραπανάκια είναι ευαίσθητα στη ζέστη, καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν πρόωρη άνθιση, κακή ανάπτυξη της ρίζας και καυτερή γεύση. Προτιμούμε να φυτεύουμε τα ραπανάκια σε ηλιοφανείς θέσεις το φθινόπωρο και ημισκιερές θέσεις την άνοιξη, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας και την περίοδο φύτευσης. Επιλέγουμε αφράτα εδάφη, ψιλοχωματισμένα, πλούσια σε οργανική ουσία, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το υπόγειο τμήμα του φυτού και με καλή αποστράγγιση προκειμένου να απομακρύνεται το νερό. Για να φυτέψουμε ραπανάκια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα με βάθος 15-25 εκατοστών, αναλόγως την ποικιλία του ραπανιού, και αφράτο φυτόχωμα.
Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, καθώς και στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Σπέρνουμε τα ραπανάκια, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστών. Για διευκόλυνση μας, μπορούμε να ανακατεύσουμε το σπόρο του ραπανιού με άμμο, ώστε να πετυχαίνουμε αραιότερη σπορά με μεγαλύτερη ομοιομορφία. Αν τελικά διαπιστώσουμε ότι έχει γίνει πυκνή φύτευση, αραιώνουμε τα ραπανάκια, κρατώντας τα σε αποστάσεις 5 εκατοστών μεταξύ τους, για να επιτύχουμε ομαλή ανάπτυξη και ιδανικό σχηματισμό της ρίζας
Τα ραπανάκια ευδοκιμούν σε δροσερό έδαφος και χρειάζονται συχνό πότισμα. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το επιφανειακό χώμα τους να στεγνώσει και ρυθμίζουμε τη συχνότητα ποτίσματος ανάλογα με τις βροχοπτώσεις που επικρατούν την συγκεκριμένη περίοδο.
Τα ραπανάκια είναι έτοιμα για συγκομιδή 1,5-3 μήνες μετά τη σπορά. Ειδικά τα μικρά στρογγυλά ραπανάκια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπορούμε να τα απολαύσουμε στον 1,5 μήνα μετά τη σπορά. Η συγκομιδή της φθινοπωρινής φύτευσης ραπανακιών γίνεται από τέλη Οκτώβρη ως τέλη Ιανουαρίου. Καθώς τα ραπάνια μας βρίσκονται κάτω από το έδαφος, είναι καλό να σημειώνουμε στο ημερολόγιο μας πότε έγινε η σπορά κάθε ραπανακιού, ώστε να γνωρίζουμε τον χρόνο συγκομιδής. Κατά τη συγκομιδή, αφού βγάλουμε το ραπανάκι από το έδαφος, κόβουμε το φύλλωμα του και το βάζουμε στο ψυγείο αμέσως για να συντηρηθεί καλύτερα.
Το ραπανάκια αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να δημιουργήσουν επιτυχημένες συγκαλλιέργειες ανάμεσα σε λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια και παντζάρια. Η συγκαλλιέργεια φυτών είναι μία οικολογική μέθοδος κατά την οποία καλλιεργούμε διαφορετικά φυτά στον ίδιο χώρο, έχοντας πολλαπλά οφέλη.
Για να πάρουμε σπόρο αφήνουμε μερικά ραπανάκια, την άνοιξη θα βγάλουν ανθοφόρο στέλεχος όπου θα δέσει σε κάψα. Όταν ξεραθεί μπορούμε να βάλουμε όλες τις κάψες μέσα σε ένα τσουβάλι να το πατήσουμε με τα πόδια και μετά σιγά, σιγά να το λιχνίσουμε στον αέρα.
Στεγνώνουμε τους σπόρους σε σκιά για μια εβδομάδα.
Καλή επιτυχία
Διαβάστε επίσης.
Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών