Τον Οκτώβριο του 2019 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να ανανεώσουμε κάποιες από τις ποικιλίες σπόρων που έχουμε στη συλλογή σπόρων του Πελίτι. Με σκοπό να τις δούμε, να τις φάμε, να τις χαρακτηρίσουμε, να τις αυγατίσουμε και να τις διαδώσουμε.
Έτσι φυτέψαμε και μπιζέλια. Τα μπιζέλια (Pisum sativum var. saccharatum) είναι διαφορετικά από τον αρακά (Pisum sativum) Τα μπιζέλια τρώγονται μαζί με το λοβό τους και όχι μόνο ο καρπός όπως κάνουμε με τον αρακά. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια Leguminosae και υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Το άνθος του είναι κοκκινωπό.
Ως καλλιεργητικές τεχνική.
Το μπιζέλι είναι ετήσιο φυτό, ανήκει στα ψυχανθή φυτά, δηλαδή στα φυτά που δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και εμπλουτίζουν το έδαφος, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε για χλωρή λίπανση.
Το μπιζέλι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα αν και η φύτευση σε κήπο είναι πολύ πιο αποδοτική.
Η έκθεση του μπιζελιού στον ήλιο στη καλλιέργεια τον βοηθάει στην καλύτερη παραγωγή. Το μπιζέλι αγαπάει τα δροσερό κλίμα γι’ αυτό καλλιεργείτε φθινόπωρο-χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη.
Αν φυτέψουμε το μπιζέλι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 20 εκατοστών.
Βάθος σποράς 5 εκατοστά. Απόσταση φύτευσης 25-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή και 50-60 γραμμή από γραμμή.
Θα χρειαστεί να τον υποστηρίξουμε στη διάρκεια της καλλιέργειας.
Αν έχουμε περιορισμένο χώρο στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας μπορούμε να κάνουμε συγγαλλιέργεια με το καρότο, το φασόλι, το αγγούρι η την πατάτα.
Ο αρακάς θέλει καλό πότισμα και προτείνουμε να ποτίζεται το πρωί.
Η συγκομιδή του μπιζελιού γίνεται μετά από δύο ή τέσσερες μήνες ανάλογα με την εποχή σποράς και την ποικιλία που χρησιμοποιούμε.
Η συγκομιδή του γίνεται σταδιακά.
Τους πρώτους καρπούς τους αφήνουμε να σποριάσουν να έχουμε το δικό μας σπόρο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η καλλιέργεια του έχει σταματήσει σχεδόν και πολύ λίγοι καλλιεργητές πλέον το καλλιεργούν. Από την ανανέωση του σπόρου που θα κάνουμε θα δώσουμε στην Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας. Σε ιδιώτες καλλιεργητές θα μπορούμε να δώσουμε σπόρο μετά από δυο χρόνια.
Τους σπόρους του μπορούμε να τους βάλουμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν ως την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, για να τους προστατέψουμε από τα έντομα.