Αρχές Οκτωβρίου και είμαστε έτοιμοι για να φυτέψουμε σκόρδα. Στην αγορά των παραγωγών που γίνεται κάθε Σάββατο στην πόλη της Δράμας μπορούμε να βρούμε τον Γιώργο Μπότη από τον Καλό Αγρό Δράμας όπου καλλιεργεί μια τοπική ποικιλία σκόρδων.
Τα πιο γνωστά σκόρδα στην Ελλάδα είναι της Ν. Βύσσας Έβρου. Σκόρδον το Ελληνικό.
Η καταγωγή του σκόρδου είναι από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιήτε από την αρχαιότητα στην Παρασκευή φαγητών και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Η πρώτη απεργία που έγινε στην Αίγυπτο στο τέλος της 20ης δυναστείας, δηλαδή περίπου 3500 χρόνια πριν, ήταν όταν ο Φαραώ Ραμσής Γ’ διέκοψε την παροχή σκόρδων στους εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες.
Το σκόρδο έχει εκπληκτική φήμη στην Παραδοσιακή Ιατρική. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντισηπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και διεγερτικό, τονωτικό, καρδιοτονωτικό, αντικαταρροϊκό, αντιμεθυστικό, αντιπυρετικό. Ο θρύλος του για τις θεραπευτικές του ιδιότητες έχει περάσει από γενιά σε γενιά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουν βρεθεί στοιχεία ότι το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι χρησιμοποιήθηκαν στη διατροφή, σε θρησκευτικές τελετές και στην ιατρική στην αρχαία Σουμερία (4000 π.Χ.) ακόμα στους τάφους της αρχαίας Αιγύπτου (3200 π.Χ.)επίσης στο παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη και στα ερείπια της Πομπηίας (100 μ.Χ.) απεικονίζονται βολβοί σκόρδου. Έχουν βρεθεί σε σανσκριτικές καταγραφές ότι χρησιμοποιόταν τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. και οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον για 3000 χρόνια.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως σκόρδον ή σκόροδον και ο Διοσκουρίδης ως σκόρδον το ήμερον.
Η φύτευση του σκόρδου για το ελληνικό κλίμα γίνεται από το φθινόπωρο τον Οκτώβριο ή την άνοιξη για τα νωπά σκόρδα μέχρι το Φεβρουάριο για τα ξερά. Αυτά φυτεύονται σε βάθος ως 2-3 εκατοστών και σε απόσταση 5-10 εκ. μεταξύ τους ενώ οι γραμμές φύτευσης θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών. Πρέπει να σκαλίζονται επιπόλαια. Ο βολβός δημιουργείται κατά την Άνοιξη όταν και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Το σκόρδο ανθίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το ύψος του κυμαίνεται από 30-50 πλέον πόντους.
Το σκόρδο προτιμά περιοχές με ξηρό και ήπιο κλίμα χωρίς έντονους παγετούς, χωρίς πολλές βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Η καλλιέργεια του σκόρδου απαιτεί ελαφριά και αφράτα γόνιμα εδάφη για να ευδοκιμήσει. Τα σκόρδα φυτεύονται σε εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση, καθώς σε βαριά αργιλώδη που κρατούν πολλή υγρασία θα σαπίσουν ή θα έχουμε παραγωγή μικρότερων κεφαλών σκόρδου.
Για να φυτέψουμε το σκόρδο σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρες με βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστά και φυτόχωμα γενικής χρήσης, αρκετά αφράτο που να περιέχει περλίτη.
Όσον αφορά το πότισμα, τα σκόρδα είναι σχετικά ανθεκτικά στην ξηρασία και δεν χρειάζονται νερό πολύ συχνά. Το υπερβολικό πότισμα ειδικά μετά τη φύτευση μπορεί να σαπίσει το φυτό μας. Επίσης, μέσα στην άνοιξη, 2-3 βδομάδες πριν το τελικό στάδιο συγκομιδής, το πότισμα θα πρέπει να σταματήσει για να ωριμάσουν σωστά οι κεφαλές του σκόρδου.
Το φρέσκο σκόρδο συγκομίζεται 2-3 μήνες μετά τη φύτευση, όταν το ύψος του φυλλώματος φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά. Η συγκομιδή του ξερού σκόρδου γίνεται 6-8 μήνες μετά τη φύτευση, όταν τα περισσότερα φύλλα του κιτρινίσουν και πλαγιάσουν προς το έδαφος. Κατά την εξαγωγή των βολβών του σκόρδου, προσέχουμε να μην τους τραυματίσουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν μετά τη συλλογή. Στη συνέχεια, αφήνουμε τους βολβούς του σκόρδου πάνω στο χώμα για να τους αποξηράνουμε και τους καλύπτουμε με τα ξεραμένα φύλλα τους, για να μην έχουμε προβλήματα εγκαύματος από τον ήλιο. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα σκόρδα μας σε τελάρα ή μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε πλεξούδες για να εξασφαλίσουν καλό αερισμό.
Διαβάστε επίσης.
Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών
Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων