Καλλιεργώντας μαϊντανό

Ο μαϊντανός είναι το αγαπημένο μυρωδικό που το συναντάμε παντού στην κουζίνα μας. Είναι ένα λαχανικό που είναι εύκολο στην καλλιέργεια του και μπορούμε να το καλλιεργήσουμε εύκολα σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να το έχουμε φρέσκο στο πιάτο μας.

 

Ο μαϊντανός φυτεύετε μέσα στο φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, θεωρείτε φυτό ψυχρής εποχής.

Για να φυτέψουμε μαϊντανό σε γλάστρα διαλέγουμε μια γλάστρα ύψους 20-25 εκατοστών. Τοποθετούμε στον πάτο της μια στρώση με πετρούλες για να στραγγίζουν τα νερά και γεμίζουμε με γόνιμο χώμα ή κοπριά ή κομποστ.

Ο μαϊντανός προτιμά ηλιόλουστες θέσεις κατά την περίοδο του φθινοπώρου που είναι δροσερός ο καιρός, κατά την περίοδο του καλοκαιριού ωστόσο πρέπει μεταφέρουμε τη γλάστρα με τον μαϊντανό σε ημισκιερές θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και πιο δροσερό φύλλωμα, καθώς ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα του μαϊντανού.

Ο μαϊντανός φυτεύετε με σπόρο κατευθείαν στη γλάστρα σε βάθος περίπου 0.5 – 1 εκατοστό. Λόγο ότι ο σπόρος του είναι ψιλός τον ανακατεύουμε μαζί με χώμα για να επιτύχουμε μια αραιή φύτευση. Σκεπάζουμε το χώμα με ένα βαμβακερό ύφασμα και ποτίζουμε πάνω από το ύφασμα. Ελέγχουμε κατά διαστήματα για να δούμε αν έχει φυτρώσει ο μαϊντανός μας. Όταν φυτρώσει αφαιρούμε το ύφασμα.

Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, τοποθετούμε την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο και την διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει το φυτό μας. Αφού μεγαλώσει λίγο το φυτό μας, τη μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Αν φυτέψουμε καλοκαιρινό σπόρο καλοκαιριού, επιλέγουμε οπωσδήποτε σκιερό και δροσερό μέρος.

Ποτίζουμε τακτικά τον μαϊντανό μας σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα στο φύλλωμα και σαπίσματα στη ρίζα.

Η πρώτη συγκομιδή μαϊντανού συνήθως γίνεται 1-1,5 μήνες μετά την μεταφύτευση ή 2 μήνες περίπου μετά την σπορά. Κατά τη συγκομιδή του μαϊντανού από την γλάστρα, κόβουμε πρώτα τα περιφερειακά φύλλα για να ενθαρρύνουμε το φυτό να μας δώσει νέα βλάστηση από την κορυφή του και να πάρουμε σύντομα νέα σοδειά.

Για να πάρουμε σπόρο από το μαϊντανό, αφήνουμε μερικά φυτά να τινάξουν ανθοφόρο βλαστό. Όταν ξεραθεί ο ανθοφόρος βλαστός είναι έτυμα τα σπόρια για να τα μαζέψουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ίσκιο για μια εβδομάδα. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε το σπόρο του μαϊντανού μέσα στον έναν χρόνο γιατί πέφτει πολύ γρήγορα η βλαστικότητα του.

Διαβάστε επίσης.

Καλλιεργώντας ρόκα

Καλλιεργώντας σπανάκι

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών

Καλλιεργώντας λάχανο

Καλλιεργώντας πιπεριές

Καλλιέργεια μαρουλιού

Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων

Καλλιέργεια παντζαριού

Πηγή

Scroll to Top