Οι πιπεριές είναι από τα βασικά λαχανικά στο καλοκαιρινό τραπέζι μας, είναι το λαχανικό με πολλά και εντυπωσιακά χρώματα.
Η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι εύκολη, μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια της δεν έχει πολλές απαιτήσεις και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τη συναντάμε σε πολλούς κήπους.
Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ποικιλίες πιπεριάς, πιπεριές για τηγάνι, για γεμιστά, πιπεριές Φλωρίνης, ντοματοπιπεριές κ.α.
Υπάρχουν πιπεριές που είναι γλυκές που μπορούμε να τις βάλουμε στη σαλάτα μας, να κάνουμε γεμιστά, μικρές πιπεριές μακρόστενες που τις βάζουμε στο ξύδι, πιπεριές πιο χοντρόφλουδες που τις ψήνουμε, πιπεριές που τις αλέθουμε και τις κάνουμε πιπέρι. Υπάρχουν όμως και οι καυτερές πιπεριές, τσίλι και πιπεριές καγιέν για τους λάτρες των πικάντικων γεύσεων και όλα αυτά σε πολλά χρώματα, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μωβ, ροζ, βυσσινή κ.λ.π.
Η πιπεριά πολλαπλασιάζεται από σπόρο που έχουμε πάρει από την προηγούμενη χρονιά. Ο σπόρος της πιπεριάς είναι ώριμος για να τον συλλέξουμε από την ώρα που αλλάζει το χρώμα της πιπεριάς. Η συλλογή σπόρου πιπεριάς είναι πολύ εύκολη, συλλέγουμε σπόρους από το δεύτερο ή τρίτο καρπό. Οι πιπεριές Φλωρίνης δίνουν το χρώματα τους από τις δεκαπέντε Αυγούστου και μετά. Τους στεγνώνουμε σε σκιά για μια εβδομάδα και τους αποθηκεύουμε σε μέρος με χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία σε γυάλινο βάζο, ή χάρτινη συσκευασία κ.λ.π.
Ο σπόρος της πιπεριάς αργεί πολύ στο να φυτρώσει και θέλει πολύ υπομονή, σε μια θερμοκρασία 20°C και σχετική υγρασία θέλει 2-3 εβδομάδες. Γι’ αυτό το λόγο η σπορά στο σπορείο μας ξεκινάει το Φεβρουάριο έτσι ώστε ως τον Απρίλιο τα φυτά μας να είναι έτοιμα για μεταφύτευση στον κήπο μας.
Η πιπεριά είναι φυτό που αγαπά τη ζέστη και είναι ευαίσθητη στους ανέμους και στο κρύο. Η νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην άναπτυξη του φυτού γι’ αυτό προτιμάμε να βγάλουμε τα φυτά μας στον κήπο όταν έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία το βράδυ. Ένας παραδοσιακώς τρόπος υπολογισμού στο πότε να φυτέψουμε στο κήπο είναι να ακολουθούμε το Πάσχα. Στη βόρεια Ελλάδα οι καλλιεργητές βγάζουν τα φυτά τους στον κήπο όταν περάσει το Πάσχα και μετά άσχετα από το πότε πέφτει το Πάσχα. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά το Πάσχα σταθεροποιείτε ο καιρός.
Τα φυτά τα φυτεύουμε σε απόσταση 50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80-100 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερο αερισμό στα φυτά μας οπότε λιγότερες ασθένειες. Μπορούμε να φυτέψουμε ανάμεσα στα φυτά μας βασιλικούς, κατιφέδες ή καλέντουλες για φυτοπροστασία.
Είναι πολλοί οι καλλιεργητές που στηρίζουν τα φυτά της πιπεριάς για ν μη σπάσουν τα κλαδιά της από το βάρος.
Τις πιπεριές τις ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα, όταν οι ζέστες του καλοκαιριού αυξηθούν ποτίζουμε και κάθε δεύτερη μέρα. Για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα ποτίζουμε νωρίς το πρωί. Αν υπάρχει έλλειψη νερού οι πιπεριές μπορεί να ρίξουν τα άνθη τους με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή τους.
Οι πιπεριές συγκομίζονται 9-12 εβδομάδες από την ώρα που θα τις βγάλουμε στον κήπο αυτό βέβαια πάντα εξαρτάτε από την ποικιλία και τις συνθήκες του εδάφους και του κλήματος.
Σε περιοχές της νότιας Ελλάδας όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος μπορούμε να διατηρήσουμε φυτά πιπεριάς και για δεύτερο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πιο πρώιμα πιπεριές στο πιάτο μας.
Τις πιπεριές τις μαζεύουμε μαζί με το κοτσάνι τους για να μην χάνουν υγρασία και να μπορέσουν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό.
Μπορούμε να τις στεγνώσουμε για να της χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό το χειμώνα στεγνές.
Καλή επιτυχία