Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΠολιτική Απορρήτου
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Διεθνείς ημέρες σπόρων
      • Διεθνές Καραβάνι
      • Διεθνείς συναντήσεις
      • Seed freedom
      • Προγράμμα Λεονάρντο
      • Ολυμπιάδα σπόρων
      • Το Πελίτι στην Τουρκία
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
      • Κοινά Αγαθά
      • STOP TTIP CETA TiSA
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Βουλγαρίας
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
    • Ομάδες Πελίτι
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Βίντεο
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 25 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
  • DONATE
  • Επικοινωνία
  • Gallery
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Διεθνείς ημέρες σπόρων
      • Διεθνές Καραβάνι
      • Διεθνείς συναντήσεις
      • Seed freedom
      • Προγράμμα Λεονάρντο
      • Ολυμπιάδα σπόρων
      • Το Πελίτι στην Τουρκία
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
      • Κοινά Αγαθά
      • STOP TTIP CETA TiSA
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Βουλγαρίας
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
    • Ομάδες Πελίτι
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Βίντεο
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Θεματοθήκη Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιεργώντας σπανάκι

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιεργώντας σπανάκι

18 Οκτωβρίου 2020 / 1844

Το σπανάκι είναι από τα πιο ωραία φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το σπανάκι, μαζί με το μαρούλι, θεωρούνται από τις πιο εύκολες καλλιέργειες λαχανικών, γι’ αυτό και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε πρωτάρηδες κηπουρούς και σχολικούς κήπους. Λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας, το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού μας. Οι πιο γνωστές ποικιλίες σπανακιού είναι το παραδοσιακό αγκαθωτό σπανάκι λόγω του αγκαθωτού σπόρου, που έχει ορθωτή ανάπτυξη, και είναι πολύ ανθεκτική ποικιλία.

Το σπανάκι θέλει δροσερό καιρό και ηλιοφανείς θέσεις για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει την περίοδο του φθινοπώρου. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Την περίοδο της άνοιξης, προτιμάμε να το φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις, καθώς σε σημεία με πολύ αναπτύσσεται πρόωρα ο ανθοφόρος βλαστός του που σταματάει τη βλάστηση και την παραγωγή τρυφερών φύλλων. Φυτεύουμε το σπανάκι σε γόνιμο, αφράτο έδαφος, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που του εξασφαλίζουν καλή ανάπτυξη.

Το σπανάκι φυτεύεται με σπόρο απευθείας στο χωράφι, σε βάθος 2-3 εκατοστών. Σε κατάλληλες δροσερές συνθήκες θερμοκρασιών και υγρασίας, ο σπόρος του σπανακιού φυτρώνει μετά από λίγες μέρες. Μετά το φύτρωμα, καθώς το σπανάκι αναπτύσσεται στα 2-3 φύλλα, αραιώνουμε τα φυτά για έχουμε καλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε, επίσης, την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που ευνοούνται από την πυκνή φύτευση και τον κακό αερισμό. Αντί για σπόρο, μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα φυτά σπανακιού, διατηρόντας τις αποστάσεις φύτευσης στα 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Το σπανάκι θέλει τακτικό πότισμα σε μικρές δόσεις, καθώς διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν απλώνει ιδιαίτερα. Επιπλέον, χρειάζεται αυξημένα ποτίσματα καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η καλλιέργεια του σπανακιού χρειάζεται προσεκτικό και συχνό ξεβοτάνισμα, δηλαδή απομάκρυνση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων που εμποδίζει την ανάπτυξη των νεαρών φυτών του σπανακιού. Η διαδικασία του ξεβοτανίσματος μπορεί να γίνει με τα χέρια ή χρησιμοποιώντας ένα μικρό σκαλιστήρι, προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τους βλαστούς του σπανακιού.

Συγκομίζουμε το σπανάκι 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση, κόβοντας σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του, προκειμένου να πετύχουμε μεγάλη διάρκεια στη συγκομιδή των φύλλων για τις σαλάτες ή τις πίτες μας. Αν ξεριζώσουμε μονομιάς όλο το φυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τους βλαστούς του, που έχουν πολύ τραγανή γεύση και είναι ιδιαίτερα γευστικοί για σπανακόρυζο. Γενικότερα, προτιμούμε να συλλέγουμε τα φύλλα του σπανακιού όταν είναι πιο μικρά για να τα τρώμε τρυφερά στη σαλάτα, ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα αξιοποιούνται σε συνταγές μαγειρικής.

Πώς γίνεται η καλλιέργεια σπανακιού σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Εαν δε διαθέτουμε κήπο, επιλέγουμε να φυτέψουμε σπανάκι σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια του σπανακιού σε γλάστρα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να προτιμήσουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση κατά την περίοδο του φθινοπώρου και με ανατολική έκθεση την περίοδο της άνοιξης. Χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, βάθους 20-30 εκατοστών, για τη μεταφύτευση, καθώς το σπανάκι έχει ριζικό σύστημα που παραμένει επιφανειακά.

Σχετικά με τις δυνατότητες συγκαλλιέργειας, το σπανάκι μπορεί να αναπτυχθεί πολύ αρμονικά παρέα με σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο και να μας δώσει εξαιρετική παραγωγή.

Για να πάρουμε σπόρους από το σπανάκι αφήνουμε κάποια φυτά να αναπτύξουν ανθοφόρο στέλεχος. Όταν δέσουν οι σπόροι και ωριμάσουν μαζεύουμε τους σπόρους και τους στεγνώνουμε στον ίσκιο για μια εβδομάδα.

Η φωτογραφεία είναι από έναν αστικό κήπο στην πόλη της Δράμας.

Διαβάστε επίσης.

Καλλιεργώντας ρόκα

Καλλιεργώντας σπανάκι

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών

Καλλιεργώντας λάχανο

Καλλιεργώντας πιπεριές

Καλλιέργεια μαρουλιού

Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων

Καλλιέργεια παντζαριού

Πηγή

Share Post
16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δ...
Καλλιεργώντας ρόκα

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Διεθνείς Δράσεις
Περισσότερα

 Ένα κοινό όραμα για την καλλιεργούμενη φυτική βιοποικιλότητα

21 Απριλίου 2021 / 246
Το Πελίτι πάλι συνυπογράφει επιστολή προς την Κομισιόν: Επειδή διαφαίνεται ότι στα πλαίσια της Ευρ. Ένωσης σχεδιάζεται αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων, επειδή... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Μαζεύοντας άγρια σπαράγγια.

19 Απριλίου 2021 / 736
Ο Απρίλιος έχει προχωρήσει αρκετά, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή η άνοιξη είναι εδώ. Τα λουλούδια ανθίζουν, τα πουλιά τραγουδάνε, τα χόρτα φουντώνουν... Συνέχεια Ανάγνωσης
Απόψεις - Προτάσεις
Περισσότερα

Βρώσιμα λουλούδια

18 Απριλίου 2021 / 734
Το 1992, στα πλαίσια των μαθημάτων Οικολογικής Γεωργίας που οργάνωνα στο «Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής» στη Θεσσαλονίκη, οργάνωσα επίσκεψη σε βιολογικά αγροκτήματα στο Πήλιο. Ένα από... Συνέχεια Ανάγνωσης
Απόψεις - Προτάσεις
Περισσότερα

Η Βιολογική Αγορά της Καλαμαριάς μας χρειάζεται.

18 Απριλίου 2021 / 1893
Εχθές (17 Απριλίου 2021) ενημερώθηκα από τους βιοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στην Βιολογική Αγορά της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το Δήμο Καλαμαριάς.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Καλλιεργώντας μανιτάρια στο σπίτι μας.

17 Απριλίου 2021 / 1102
Πριν λίγες μέρες στην αγορά παραγωγών της Δράμας, ένας φίλος μου πρόσφερε μια μπάλα – υπόστρωμα – για μανιτάρια. Τα μανιτάρια για να αναπτυχθούν θέλουν... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 25 χρόνια Πελίτι
  • Seed freedom
  • STOP TTIP CETA TiSA
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Βίντεο
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Διεθνείς ημέρες σπόρων
  • Διεθνείς συναντήσεις
  • Διεθνές Καραβάνι
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Κοινά Αγαθά
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Βουλγαρίας
  • Προγράμμα Λεονάρντο
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Συνταγές
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Το Πελίτι στην Τουρκία
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο

Πρόσφατα άρθρα

 Ένα κοινό όραμα για την καλλιεργούμενη φυτική ...

21 Απριλίου 2021 0

Μαζεύοντας άγρια σπαράγγια.

19 Απριλίου 2021 0

Βρώσιμα λουλούδια

18 Απριλίου 2021 0

Η Βιολογική Αγορά της Καλαμαριάς μας χρειάζεται.

18 Απριλίου 2021 0

Καλλιεργώντας μανιτάρια στο σπίτι μας.

17 Απριλίου 2021 0

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro