Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιεργώντας σπανάκι

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιεργώντας σπανάκι

18 Οκτωβρίου 2020 / 5026

Το σπανάκι είναι από τα πιο ωραία φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το σπανάκι, μαζί με το μαρούλι, θεωρούνται από τις πιο εύκολες καλλιέργειες λαχανικών, γι’ αυτό και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε πρωτάρηδες κηπουρούς και σχολικούς κήπους. Λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας, το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού μας. Οι πιο γνωστές ποικιλίες σπανακιού είναι το παραδοσιακό αγκαθωτό σπανάκι λόγω του αγκαθωτού σπόρου, που έχει ορθωτή ανάπτυξη, και είναι πολύ ανθεκτική ποικιλία.

Το σπανάκι θέλει δροσερό καιρό και ηλιοφανείς θέσεις για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει την περίοδο του φθινοπώρου. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Την περίοδο της άνοιξης, προτιμάμε να το φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις, καθώς σε σημεία με πολύ αναπτύσσεται πρόωρα ο ανθοφόρος βλαστός του που σταματάει τη βλάστηση και την παραγωγή τρυφερών φύλλων. Φυτεύουμε το σπανάκι σε γόνιμο, αφράτο έδαφος, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που του εξασφαλίζουν καλή ανάπτυξη.

Το σπανάκι φυτεύεται με σπόρο απευθείας στο χωράφι, σε βάθος 2-3 εκατοστών. Σε κατάλληλες δροσερές συνθήκες θερμοκρασιών και υγρασίας, ο σπόρος του σπανακιού φυτρώνει μετά από λίγες μέρες. Μετά το φύτρωμα, καθώς το σπανάκι αναπτύσσεται στα 2-3 φύλλα, αραιώνουμε τα φυτά για έχουμε καλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε, επίσης, την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που ευνοούνται από την πυκνή φύτευση και τον κακό αερισμό. Αντί για σπόρο, μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα φυτά σπανακιού, διατηρόντας τις αποστάσεις φύτευσης στα 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Το σπανάκι θέλει τακτικό πότισμα σε μικρές δόσεις, καθώς διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν απλώνει ιδιαίτερα. Επιπλέον, χρειάζεται αυξημένα ποτίσματα καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η καλλιέργεια του σπανακιού χρειάζεται προσεκτικό και συχνό ξεβοτάνισμα, δηλαδή απομάκρυνση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων που εμποδίζει την ανάπτυξη των νεαρών φυτών του σπανακιού. Η διαδικασία του ξεβοτανίσματος μπορεί να γίνει με τα χέρια ή χρησιμοποιώντας ένα μικρό σκαλιστήρι, προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τους βλαστούς του σπανακιού.

Συγκομίζουμε το σπανάκι 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση, κόβοντας σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του, προκειμένου να πετύχουμε μεγάλη διάρκεια στη συγκομιδή των φύλλων για τις σαλάτες ή τις πίτες μας. Αν ξεριζώσουμε μονομιάς όλο το φυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τους βλαστούς του, που έχουν πολύ τραγανή γεύση και είναι ιδιαίτερα γευστικοί για σπανακόρυζο. Γενικότερα, προτιμούμε να συλλέγουμε τα φύλλα του σπανακιού όταν είναι πιο μικρά για να τα τρώμε τρυφερά στη σαλάτα, ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα αξιοποιούνται σε συνταγές μαγειρικής.

Πώς γίνεται η καλλιέργεια σπανακιού σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Εαν δε διαθέτουμε κήπο, επιλέγουμε να φυτέψουμε σπανάκι σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια του σπανακιού σε γλάστρα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να προτιμήσουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση κατά την περίοδο του φθινοπώρου και με ανατολική έκθεση την περίοδο της άνοιξης. Χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, βάθους 20-30 εκατοστών, για τη μεταφύτευση, καθώς το σπανάκι έχει ριζικό σύστημα που παραμένει επιφανειακά.

Σχετικά με τις δυνατότητες συγκαλλιέργειας, το σπανάκι μπορεί να αναπτυχθεί πολύ αρμονικά παρέα με σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο και να μας δώσει εξαιρετική παραγωγή.

Για να πάρουμε σπόρους από το σπανάκι αφήνουμε κάποια φυτά να αναπτύξουν ανθοφόρο στέλεχος. Όταν δέσουν οι σπόροι και ωριμάσουν μαζεύουμε τους σπόρους και τους στεγνώνουμε στον ίσκιο για μια εβδομάδα.

Η φωτογραφεία είναι από έναν αστικό κήπο στην πόλη της Δράμας.

Διαβάστε επίσης.

Καλλιεργώντας ρόκα

Καλλιεργώντας σπανάκι

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών

Καλλιεργώντας λάχανο

Καλλιεργώντας πιπεριές

Καλλιέργεια μαρουλιού

Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων

Καλλιέργεια παντζαριού

Πηγή

Share Post
16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δ...
Καλλιεργώντας ρόκα

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Περισσότερα

Στην Κρήνη Τρικάλων τον Οκτώβριο η 1η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων

14 Ιουλίου 2022 / 2906
Η γιορτή διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρήνης σε συνεργασία με το «Πελίτι» (www.peliti.gr) στην κεντρική πλατεία του χωριού το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου 2022... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Τσουβαλοδρομίες στο Πελίτι

5 Ιουνίου 2022 / 593
Σήμερα 5 Ιουνίου 2022, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Το Πελίτι άνοιξε για να δεχτεί  μικρούς και μεγάλους στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Ζυμώσαμε ψωμί.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες

28 Μαΐου 2022 / 757
6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες Εξερευνώντας τον κόσμο των τοπικών ποικιλιών, 31/5 & 1/6/2022 στη Θεσσαλονίκη Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ),... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, στο Πελίτι.

25 Μαΐου 2022 / 757
Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 το Πελίτι σας προσκαλεί στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, από τις 09:00 το πρωί ως τις 17:00 το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Παγκόσμια μέρα βιοποικιλότητας 22 Μαΐου.

22 Μαΐου 2022 / 856
Σας σήμερα στις 22 Μαΐου 2009 τιμήθηκα στη Ρώμη ως “Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου” από το Bioversity International και το Δήμο της Ρώμης. Η απώλεια της... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Στην Κρήνη Τρικάλων τον Οκτώβριο η 1η ...

14 Ιουλίου 2022 0

Peliti Community

23 Ιουνίου 2022 0

Τσουβαλοδρομίες στο Πελίτι

5 Ιουνίου 2022 0

6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και ...

28 Μαΐου 2022 0

Endangered Portraits

27 Μαΐου 2022 0

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούλ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro