Η ρόκα τα τελευταία χρόνια αποκτάει όλο και περισσότερο έδαφος στους κήπους και στο τραπέζι μας.
Τη γνώρισα σαν λαχανικό όταν περίπου πριν από 20 χρόνια ο κ. Γιώργος Κηπουρός μας πρόσφερε μεγάλες ποσότητες σπόρων ρόκας για να διανέμουμε στον κόσμο.
Η καλλιέργεια της ρόκας δεν έχει ιδιαιτέρες απαιτήσεις είναι ένα εύκολο λαχανικό για αρχάριους κηπουρούς και για μαθητές.
Ο σπόρος της ρόκας φυτρώνει πολύ εύκολα και γρήγορα μέσα σε 4-5 μέρες και σε θερμοκρασίες κάτω των 10οC. Ρίχνουμε τους σπόρους στο έδαφος ανακατεμένους με λίγο χώμα έτσι ώστε να επιτύχουμε αραιή σπορά. Ο σπόρος της ρόκας λόγω ότι είναι πολύ ψιλός θέλει ελαφρύ σκέπασμα με το χώμα περίπου 1εκ.
Σε περίπτωση που βγουν πολλά φυτά, μπορούμε να τα αραιώσουμε. Αν μεταφυτεύσουμε έτυμα φυτά τα βάζουμε σε απόσταση 10-15 εκατοστά.
Η ρόκα είναι φθινοπωρινό λαχανικό, προτιμάει τις ψυχρές περιοχές. Αν τη σπείρουμε στην αρχή της άνοιξης μπορεί λόγω της ζέστης να τινάξει γρήγορα ανθοφόρο βλαστό.
Συγκομίζουμε τη ρόκα μετά από δύο μήνες από τη σπορά ή 1 με 1,5 μήνες μετά τη μεταφύτευση.
Αν δεν συγκομίζουμε τα φύλλα της μπορεί γρήγορα να τινάξει τον ανθοφόρο βλαστό.
Αν θέλουμε να έχουμε ρόκα και τον επόμενο χρόνο μπορούμε να αφήσουμε μερικά φυτά να σποριάζουν μέσα στον κήπο μας και να πέσουν οι σπόροι της. Το επόμενο φθινόπωρο θα φυτρώσουν από μόνοι τους οι σπόροι και θα απλωθούν τα φυτά της ρόκας στον κήπο μας.
Για να πάρουμε το σπόρο της ρόκας θα αφήσουμε τα φυτά να αναπτύξουν τον ανθοφόρο βλαστό. Όταν δέσουν οι σπόροι μπορούμε να βάλουμε τα ξερά στελέχη μέσα σε ένα τσουβάλι και να τα πατήσουμε με τα πόδια μας για να σπάσουν οι κάψουλες που έχουν το σπόρο. Μετά θα ξεχωρίσουμε τα κλαδιά και τα άχρηστα υλικά και στο τέλος θα λιχνίσουμε τους σπόρους με τον αέρα.
Καλή επιτυχία
Διαβάστε επίσης.
Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών