Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιεργώντας ρόκα

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Καλλιεργώντας ρόκα

19 Οκτωβρίου 2020 / 8258

Η ρόκα τα τελευταία χρόνια αποκτάει όλο και περισσότερο έδαφος στους κήπους και στο τραπέζι μας.

Τη γνώρισα σαν λαχανικό όταν περίπου πριν από 20 χρόνια ο κ. Γιώργος Κηπουρός μας πρόσφερε μεγάλες ποσότητες σπόρων ρόκας για να διανέμουμε στον κόσμο.

Η καλλιέργεια της ρόκας δεν έχει ιδιαιτέρες απαιτήσεις είναι ένα εύκολο λαχανικό, μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε σχολικούς κήπους αλλά και από ερασιτέχνες κηπουρούς μια που είναι πολύ εύκολη η καλλιέργεια της.

Δεν χρειάζεται να έχετε κήπο για να καλλιεργήσετε ρόκα. Η σπορά της γίνεται το φθινόπωρο, το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη για τη βόρεια Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρόκας, κάποιες έχουν διαφορές στο φύλλωμα και κάποιες είναι περισσότερο πικάντικες από άλλες ποικιλίες.

Η ρόκα θέλει ψυχρές και ηλιολουστές θέσεις για να αναπτυχθεί το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Όταν θα φυτέψουμε ρόκα στις αρχές της άνοιξης θα επιλέξουμε θέσεις δροσερές γιατί ο ήλιος βοηθάει στην ανάπτυξη των ανθοφόρων βλαστών και σταματάει την ανάπτυξη των τρυφερών φύλλων που κάνουμε τη σαλάτα.

Όσο αφορά τις απαιτήσεις της ρόκας στο έδαφος, δεν είναι απαιτητικό φυτό. Το να έχουμε εμπλουτίσει τον κήπο, το παρτέρι μας ή τη γλάστρα μας με κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά θα βοηθήσει τη ρόκα στην καλύτερη ανάπτυξη της.

Ο σπόρος της ρόκας είναι μικρός και για να επιτύχουμε αραιή σπορά θα πρέπει να τον ανακατέψουμε με λίγο άμμο έτσι ώστε στη σπορά να φυτρώσει αραιά. Ο καλός αερισμός του φυτού είναι πολύ σημαντικός. Το βάθος σποράς είναι το διπλάσιο από το μέγεθος του σπόρου 1-2 εκατοστά. Αφού ρίξουμε το σπόρο μπορούμε να ρίξουμε λίγη χωνεμένη κοπριά από πάνω ή κομπόστ για να καλύψουμε το σπόρο.

Αν σε περίπτωση δεν επιτύχουμε την αραιή σπορά μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα φυτά που είναι πυκνά μετά από 2 εβδομάδες, σε απόσταση 10-15 εκατοστά

Ο σπόρος της ρόκας φυτρώνει πολύ εύκολα και γρήγορα μέσα σε 4-5 μέρες και σε θερμοκρασίες κάτω των 10οC. Ο σπόρος της ρόκας λόγω ότι είναι πολύ ψιλός θέλει ελαφρύ σκέπασμα με το χώμα περίπου 1εκ

Αν μεταφυτεύσουμε έτυμα φυτά τα βάζουμε σε απόσταση 10-15 εκατοστά.

Η ρόκα είναι φθινοπωρινό λαχανικό, προτιμάει τις ψυχρές περιοχές. Αν τη σπείρουμε στην αρχή της άνοιξης μπορεί λόγω της ζέστης να τινάξει γρήγορα ανθοφόρο βλαστό.

Συγκομίζουμε τη ρόκα μετά από δύο μήνες από τη σπορά ή 1 με 1,5 μήνες μετά τη μεταφύτευση.

Αν δεν συγκομίζουμε τα φύλλα της μπορεί γρήγορα να τινάξει τον ανθοφόρο βλαστό.

Αν θέλουμε να έχουμε ρόκα και τον επόμενο χρόνο μπορούμε να αφήσουμε μερικά φυτά να σποριάζουν μέσα στον κήπο μας και να πέσουν οι σπόροι της. Το επόμενο φθινόπωρο θα φυτρώσουν από μόνοι τους οι σπόροι και θα απλωθούν τα φυτά της ρόκας στον κήπο μας.

Για να πάρουμε το σπόρο της ρόκας θα αφήσουμε τα φυτά να αναπτύξουν τον ανθοφόρο βλαστό. Όταν δέσουν οι σπόροι μπορούμε να βάλουμε τα ξερά στελέχη μέσα σε ένα τσουβάλι και να τα πατήσουμε με τα πόδια μας για να σπάσουν οι κάψουλες που έχουν το σπόρο. Μετά θα ξεχωρίσουμε τα κλαδιά και τα άχρηστα υλικά και στο τέλος θα λιχνίσουμε τους σπόρους με τον αέρα.

 

Καλή επιτυχία

Διαβάστε επίσης.

Καλλιεργώντας ρόκα

Καλλιεργώντας σπανάκι

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών

Καλλιεργώντας λάχανο

Καλλιεργώντας πιπεριές

Καλλιέργεια μαρουλιού

Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων

Καλλιέργεια παντζαριού

Πηγή

Share Post
Καλλιεργώντας σπανάκι
Καλλιέργεια κρεμμυδιού

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) https://peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Ένα χέρι βοήθειας από το Πελίτι για τη Φαρκαδόνα

22 Σεπτεμβρίου 2023 / 2330
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, στα πλαίσια του εργαστηρίου “οι εργασίες στον κήπο το Σεπτέμβριο” το Πελίτι έκανε ένα κάλεσμα για να συγκεντρωθούν είδη πρώτης... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Τι σημαίνει να ζεις εκτός δικτύου; Τι ζει έξω από το δίκτυο; Πώς βγαίνεις από το δίκτυο;

15 Σεπτεμβρίου 2023 / 5222
Στο χθεσινό άρθρο Ζώντας Εκτός Δικτύων αναφέρθηκα πως ξεκίνησα αυτή την πορεία και έκλεισα το άρθρο Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θέλουν να... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Σεμινάριο, διατήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

15 Σεπτεμβρίου 2023 / 13755
Σεμινάριο διατήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, Ώρα προσέλευσης 10 το πρωί όπου θα γίνει το άναμμα του παραδοσιακού ξυλόφουρνου. Σεμινάριο από... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Ζώντας Εκτός Δικτύων.

14 Σεπτεμβρίου 2023 / 2329
Σε ηλικία 24ων χρονών, έφυγα από τη Θεσσαλονίκη που ήταν η μόνιμη κατοικία μου η ασφάλεια της οικογένειας και των φίλων.  Θυμάμαι ακόμη εκείνο το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Προετοιμάζοντας …. το κελάρι μας

13 Σεπτεμβρίου 2023 / 3313
Είμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2023, συγκλονισμένοι με αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται στη Θεσσαλία. Οι άνθρωποι κοιμήθηκαν το βράδυ και ξύπνησαν στη μέση της νύχτας... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Λαϊκά γιατροσόφια
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για παιδιά
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Ένα χέρι βοήθειας από το Πελίτι για ...

22 Σεπτεμβρίου 2023 0

Τι σημαίνει να ζεις εκτός δικτύου; Τι ...

15 Σεπτεμβρίου 2023 0

Σεμινάριο, διατήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

15 Σεπτεμβρίου 2023 0

Ζώντας Εκτός Δικτύων.

14 Σεπτεμβρίου 2023 0

Προετοιμάζοντας …. το κελάρι μας

13 Σεπτεμβρίου 2023 0

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
« Αυγ    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro