Η ρόκα τα τελευταία χρόνια αποκτάει όλο και περισσότερο έδαφος στους κήπους και στο τραπέζι μας.
Τη γνώρισα σαν λαχανικό όταν περίπου πριν από 20 χρόνια ο κ. Γιώργος Κηπουρός μας πρόσφερε μεγάλες ποσότητες σπόρων ρόκας για να διανέμουμε στον κόσμο.
Η καλλιέργεια της ρόκας δεν έχει ιδιαιτέρες απαιτήσεις είναι ένα εύκολο λαχανικό, μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε σχολικούς κήπους αλλά και από ερασιτέχνες κηπουρούς μια που είναι πολύ εύκολη η καλλιέργεια της.
Δεν χρειάζεται να έχετε κήπο για να καλλιεργήσετε ρόκα. Η σπορά της γίνεται το φθινόπωρο, το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη για τη βόρεια Ελλάδα.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρόκας, κάποιες έχουν διαφορές στο φύλλωμα και κάποιες είναι περισσότερο πικάντικες από άλλες ποικιλίες.
Η ρόκα θέλει ψυχρές και ηλιολουστές θέσεις για να αναπτυχθεί το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Όταν θα φυτέψουμε ρόκα στις αρχές της άνοιξης θα επιλέξουμε θέσεις δροσερές γιατί ο ήλιος βοηθάει στην ανάπτυξη των ανθοφόρων βλαστών και σταματάει την ανάπτυξη των τρυφερών φύλλων που κάνουμε τη σαλάτα.
Όσο αφορά τις απαιτήσεις της ρόκας στο έδαφος, δεν είναι απαιτητικό φυτό. Το να έχουμε εμπλουτίσει τον κήπο, το παρτέρι μας ή τη γλάστρα μας με κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά θα βοηθήσει τη ρόκα στην καλύτερη ανάπτυξη της.
Ο σπόρος της ρόκας είναι μικρός και για να επιτύχουμε αραιή σπορά θα πρέπει να τον ανακατέψουμε με λίγο άμμο έτσι ώστε στη σπορά να φυτρώσει αραιά. Ο καλός αερισμός του φυτού είναι πολύ σημαντικός. Το βάθος σποράς είναι το διπλάσιο από το μέγεθος του σπόρου 1-2 εκατοστά. Αφού ρίξουμε το σπόρο μπορούμε να ρίξουμε λίγη χωνεμένη κοπριά από πάνω ή κομπόστ για να καλύψουμε το σπόρο.
Αν σε περίπτωση δεν επιτύχουμε την αραιή σπορά μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα φυτά που είναι πυκνά μετά από 2 εβδομάδες, σε απόσταση 10-15 εκατοστά
Ο σπόρος της ρόκας φυτρώνει πολύ εύκολα και γρήγορα μέσα σε 4-5 μέρες και σε θερμοκρασίες κάτω των 10οC. Ο σπόρος της ρόκας λόγω ότι είναι πολύ ψιλός θέλει ελαφρύ σκέπασμα με το χώμα περίπου 1εκ
Αν μεταφυτεύσουμε έτυμα φυτά τα βάζουμε σε απόσταση 10-15 εκατοστά.
Η ρόκα είναι φθινοπωρινό λαχανικό, προτιμάει τις ψυχρές περιοχές. Αν τη σπείρουμε στην αρχή της άνοιξης μπορεί λόγω της ζέστης να τινάξει γρήγορα ανθοφόρο βλαστό.
Συγκομίζουμε τη ρόκα μετά από δύο μήνες από τη σπορά ή 1 με 1,5 μήνες μετά τη μεταφύτευση.
Αν δεν συγκομίζουμε τα φύλλα της μπορεί γρήγορα να τινάξει τον ανθοφόρο βλαστό.
Αν θέλουμε να έχουμε ρόκα και τον επόμενο χρόνο μπορούμε να αφήσουμε μερικά φυτά να σποριάζουν μέσα στον κήπο μας και να πέσουν οι σπόροι της. Το επόμενο φθινόπωρο θα φυτρώσουν από μόνοι τους οι σπόροι και θα απλωθούν τα φυτά της ρόκας στον κήπο μας.
Για να πάρουμε το σπόρο της ρόκας θα αφήσουμε τα φυτά να αναπτύξουν τον ανθοφόρο βλαστό. Όταν δέσουν οι σπόροι μπορούμε να βάλουμε τα ξερά στελέχη μέσα σε ένα τσουβάλι και να τα πατήσουμε με τα πόδια μας για να σπάσουν οι κάψουλες που έχουν το σπόρο. Μετά θα ξεχωρίσουμε τα κλαδιά και τα άχρηστα υλικά και στο τέλος θα λιχνίσουμε τους σπόρους με τον αέρα.
Καλή επιτυχία
Διαβάστε επίσης.
Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών