Προσδιορίζοντας ξανά τις προτεραιότητες μας.

Είναι 30 Ιουνίου 2024 και η ζέστη είναι πολύ υψηλή για την εποχή, το νερό από τις βρύσες λιγοστεύει, οι φωτιές καίνε περιουσίες και φυσικό περιβάλλον, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι στο άμεσο μέλλον θα ζήσουμε μεγαλύτερο οικονομικό κραχ από αυτό του 2008 αλλά και του 1929. Στρατιωτικοί αναλυτές αλλά και πρωθυπουργοί κρατών προειδοποιούν τους πολίτες τους ότι πάμε για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτές τις μέρες η Τουρκία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τα γεωργικά τους αποθέματα σε κάτι χιλιάδες τόνους. Οπότε λέω και εγώ μια καλή ευκαιρία να γράψω ξανά για το κελάρι και όχι μόνο, που ξέρεις μπορεί να παίξει ένα βοηθητικό ρόλο στο άμεσο μέλλον, τόσα πολλά σύννεφα μαζεύονται. Είναι πολύ σημαντικό σε μια τέτοια περίοδο να μπορούμε να ακούμε όλα αυτά τα σενάρια και να κρατάμε την ηρεμία μας.

 

Αν νιώθουμε ότι κάτι δύσκολο μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον είναι καλό να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα (φυσικό, νοητικό, συναισθηματικό και ψυχικό) και πιθανών να προσδιορίσουμε ξανά τις προτεραιότητες μας. Σε μια περίπτωση οικονομικού κραχ ή πολέμου ένα από τα πράγματα που θα καταρρεύσει ή θα γίνει πολύ δύσκολο είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει πολύ πιθανών δεν θα έχουμε, φως στο σπίτι μας και στους δημόσιους δρόμους κ.λ.π. δεν θα λειτουργεί το ψυγείο και ο υπολογιστής μας, δεν θα έχουν κινητό, τηλεόραση κ.λ.π. Η κατάρρευση της ηλεκτρικής ενέργειας θα σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια του νερού τα συστήματα για πόσιμο νερό και η αποχέτευση.

Ο λαμπρός μας πολιτισμός που είναι βασισμένος πάνω στην ηλεκτρική ενέργεια θα πέσει ως χάρτινος πύργος. Τώρα που έχουμε ακόμη χρόνο και πολλά νέα δεδομένα είναι καλό να δούμε ξανά τις προτεραιότητες μας.

Στο θέμα της τροφής είναι σημαντικό να μπούμε σε μια διαδικασία καλλιέργειας να μάθουμε να παράγουμε την τροφή μας, λαχανικά, βότανα, σιτηρά, μέλι, γάλα, κρέας κ.λ.π. Να μάθουμε να κρατάμε το δικό μας σπόρο έτσι ώστε σε μια οικονομική κατάρρευση να μπορούμε να έχουμε τους δικούς μας σπόρους που είναι προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον που ζούμε, μεγαλώνουν, παράγουν καρπούς για να φάμε και μας δίνουν το σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Θα πρότεινα να μάθουμε να συντηρούμε τρόφιμα και να αποθηκεύουμε τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στις πρώτες βοήθειες και στη χρίση εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων βότανα, μαλάξεις, κ.λ.π για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση αν χρειαστεί.

Στις παραδοσιακές κοινωνίες που μεγάλωσαν οι παππούδες μας το κελάρι ήταν η βάση για την επιβίωση τους. Οι παππούδες μας μπορούσαν από το τίποτα να δημιουργήσουν, μπορούσαν μέσα στη φτώχεια να τραγουδήσουν και να χορέψουν, μπορούσαν να εργάζονται ώρες κάτω από τον ήλιο, ήξεραν να αντιμετωπίσουν το θάνατο και να παρηγορήσουν, ήξεραν τα βότανα και τα άγρια χόρτα και πολλά άλλα που εμείς τα χάσαμε ή τα ψάχνουμε.

Το κελάρι συνήθως είναι ένας υπόγειος χώρος κάτω από το σπίτι. Μπορεί όμως να είναι και μια αποθήκη κοντά στο σπίτι. Ένας χώρος κατά κύριο λόγω υπόγειος,  σκοτεινός και δροσερός. Το κελάρι είναι μια παραδοσιακή τεχνική όπου οι άνθρωποι από την αρχαιότητα ως σήμερα αποθηκεύουν την παραγωγή τους ή την τροφή τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο χώρος που ωριμάζουν το κρασί τους, τα τυριά τους κ.λ.π. Για τους ανθρώπους που ζουν σε διαμερίσματα, κελάρι μπορεί να γίνει ένα δωμάτιο στο σπίτι τους, όπου δεν θα το θερμαίνουν τους χειμερινούς μήνες. Φροντίζουμε το κελάρι μας να είναι καθαρό, να μην έχει ρωγμές, τρύπες που να μπορούν να περάσουν τρωκτικά να υπάρχουν σήτες στα παράθυρα και στην πόρτα να μην μπαίνουν μύγες, έντομα και η πόρτα να κλείνουν καλά κ.λ.π. Τα ποντίκια και τα τρωκτικά γενικότερα είναι μια μεγάλη απειλή για τα προϊόντα που έχουμε αποθηκευμένα.  Αν μπουν τρωκτικά στο κελάρι μας είναι δύσκολο να τα εξοντώσουμε και επίσης μπορεί να ακυρώσουν όλη τη δουλεία που έχουμε κάνει.

Τα τρόφιμα μας είναι κάτι «ζωντανό» είναι οργανικά προϊόντα, συνεχίζουν να ωριμάζουν, να έλκουν έντομα, τρωκτικά, πεταλούδες κ.λ.π. Έχουν διάρκεια και ημερομηνία λήξης. Μπαίνοντας σε ένα κελάρι θα πρέπει να προσέχουμε τι μυρίζει. Η μυρουδιά θα μας δείξει αν έχει χαλάσει κάποιο προϊόν που έχουμε αποθηκευμένο. Οι πατάτες για παράδειγμα όταν σαπίζουν, έχουν μια πολύ άσχημη μυρουδιά. Θα πρέπει να τις περάσουμε μια, μια από το χέρι και αν δούμε ποίες είναι χαλασμένες ή κινδυνεύουν να χαλάσουν και να τις απομακρύνουμε. Στις πατάτες έχουμε και το φύτρωμα τους. Μπορεί να αρχίσουν να φυτρώνουν. Για να σταματήσουμε τη διαδικασία θα πρέπει να σπάσουμε τις ρίζες. Μια παραδοσιακή τεχνική είναι να τις ρίξουμε στάχτη, μειώνει την ανάπτυξη της ρίζας.

Αν μπούμε στο κελάρι μας και δούμε να πετάνε πεταλούδες, αυτό σημαίνει ότι το καλαμπόκι ή το αλεύρι ή το σιτάρι μας ή κάτι άλλο έχει αρχίσει να χαλάει. Θα πρέπει να ελέγξουμε που έχουμε προσβολή και να απομακρύνουμε τα χαλασμένα προϊόντα αλλά να ασφαλίσουμε και τα καλά έτσι ώστε να μην επεκταθεί η ζημιά και στα υπόλοιπα.

Οι κονσέρβες που κάνουμε θα πρέπει να ελέγχονται κατά καιρούς μήπως έχουν φουσκώσει. Αν φουσκώσουν τα καπάκια τους σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει καλή κονσερβοποίηση και ότι το περιεχόμενο θα πρέπει να πεταχτεί.

Υγρασία. Η χαμηλή υγρασία είναι ένας βασικός παράγοντας για την καλή συντήρηση των προϊόντων που έχουμε στο κελάρι μας. Η πέτρα ο ασβέστης μπορεί να παίξει το ρόλο αφυγραντήρα. Η χαμηλή θερμοκρασία είναι ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας για την καλή αποθήκευση των τροφίμων.

Τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων μας θα πρέπει να είναι, από γυαλί μέταλλο ή πλαστικά δοχεία  κατάλληλα για τρόφιμα. Προτιμούμε τις μικρές συσκευασίες σχετικά για να είναι πιο εύκολες στο κουβάλημα, ποιο εύκολα διαχειρίσιμες στην αποθήκευση τους και αν προκληθεί κάποια ζημιά στο τρόφιμο να μην επεκταθεί σε όλα τα αποθηκευμένα τρόφιμα μας. Φροντίζουμε τα μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία που δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε ράφια να πατάνε πάνω σε παλέτες ή πάνω σε ξύλο έτσι ώστε να μην τραβήξουν υγρασία από το πάτωμα.

Όλα τα προϊόντα που έχουμε στο κελάρι μας έχουν ημερομηνία λήξης. Αν έχουμε συσκευασμένα προϊόντα είναι καλό να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους και να καταναλώνουμε τα προϊόντα με την πιο κοντινή ημερομηνία λήξης. Τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης μεγάλη τα τοποθετούμε στο πίσω μέρος έτσι ώστε να έχουμε πάντα μπροστά τα προϊόντα που η ημερομηνία τους λήγει σύντομα.  Το ταχίνι αν μένει αρκετό καιρό στο ράφι γίνεται διαχωρισμός του λαδιού, αυτό με ένα καλό ανακάτεμα επανέρχεται στην αρχική του μορφή.

Είναι καλό όλα αυτά τα τρόφιμα που έχουμε στο κελάρι μας να τα έχουμε καταγραμμένα σε ένα τετράδιο, αυτό για να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τι προϊόντα έχουμε και πότε πλησιάζει η λήξη τους. Γράφω τετράδιο και όχι υπολογιστή γιατί σε ένα οικονομικό κραχ, μπορεί να καταρρεύσουν οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και να μην έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα.

Πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος το κελάρι μας να καταστραφεί από μια φωτιά, μια πλημμύρα ένα σεισμό, κλοπή κ.λ.π. Είναι καλό να φυλάμε κάποια τρόφιμα και σε ένα δεύτερο σημείο για όλους αυτούς τους λόγους.

Τέλος θα πρέπει να προσέξουμε πως τοποθετούμε τα τρόφιμα μας στα ράφια. Τα προϊόντα που είναι βαριά τα τοποθετούμε στα κάτω ράφια, τα ελαφριά στα πιο ψηλά ράφια. Επίσης είναι καλό να βάλουμε κάποια «ασφάλεια» ένα ξύλο ή μια κορδέλα έτσι ώστε τα ασφαλίσουμε με κάποιο τρόπο σε περίπτωση σεισμού να μην πέσουν.

Από την άνοιξη ξεκινάμε να αποθηκεύουμε τρόφιμα στο κελάρι μας ως το τέλος του φθινοπώρου. Στο κελάρι μας μπορούμε να βάλουμε βότανα, που θα μαζέψουμε και θα ξεράνουμε, μπορούμε να βάλουμε τις συγκομιδές μας σε σπόρους: σιτάρι, κριθάρι, πατάτες, κρεμμύδια, το λάδι μας, τις ελιές μας, τα γλυκά μας, το κρασί μας, το τσίπουρο κ.λ.π. ότι έχει να κάνει με τη διατροφή μας αλλά και βάζα που χρησιμοποιούμε για τις κονσέρβες μας κ.α

Στο κελάρι μας είναι καλό να έχουμε:

Σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών. Χωρίζουμε τους σπόρους μας σε χειμερινά όπως: σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο, σέσκουλο, αρακά, κουκιά, ρεπάνι, ρόκα κ.α και καλοκαιρινά λαχανικά όπως: ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πατάτες, φασολάκια κ.α. Κρατάμε σπόρους και από παλιότερες χρονιές γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πως μπορεί να πάει η καλλιεργητική χρονιά. Διαβάστε πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους.

Νερό. Το νερό είναι πολύ βασικό για την επιβίωση μας. Προσέξτε αν στο κελάρι σας η θερμοκρασία το χειμώνα κατεβαίνει κάτω από το μηδέν τα μπουκάλια σας θα πρέπει να έχουν ένα περιθώριο τέτοιο ώστε αν παγώσουν να μη σπάσουν.

Αλάτι. Το αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε το φαγητό αλλά και να συντηρήσουμε τρόφιμα. Το αλάτι μπορούμε να το διατηρήσουμε για πολλά χρόνια. Αν τραβήξει υγρασία μπορούμε να το στεγνώσουμε στον ήλιο και να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Σιτάρι. Το σιτάρι είναι η βάση της διατροφής μας. Μπορούμε να το κάνουμε αλεύρι, να το μαγειρέψουμε να το κάνουμε νυφάδες, πλιγούρι, αλλά και να το φυτρώσουμε και να έχουμε φρέσκια τροφή. Μπορούμε να το συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία ή με αλάτι.

Ρύζι. Το ρύζι είναι μια από τις βασικές μας τροφές. Μπορούμε να το συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία.

Καλαμπόκι. Το καλαμπόκι επίσης είναι μια πολύ καλή τροφή που μπορούμε να το αλέσουμε και να το φάμε ως αλεύρι αλλά μπορούμε και να μαγειρέψουμε τους σπόρους του καλαμποκιού αφού τους μουσκέψουμε ή να κάνουμε τσατ-πατ.

Βρώμη. Τη βρώμη μπορούμε να τη φάμε ως αλεύρι, ως νιφάδες κ.λ.π.

Ελαιόλαδο. Το λάδι αποτελεί τη βάση της διατροφής μας στην Ελλάδα. Το λάδι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συντηρήσουμε τυρί, ελιές, κ.λ.π.

Σπορέλαιο. Το σπορέλαιο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να τηγανίσουμε κ.α.

Γάλα σε σκόνη. Το γάλα σε σκόνη είναι μια καλή τροφή που μπορεί να χρειαστεί κυρίως σε οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά.

Ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ένα καλό συντηρητικό τροφίμων όπως: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, χυμοί βοτάνων κ.α

Μέλι. Στην αρχαιότητα το μέλι εκτός από τροφή ήταν και μέσο συντήρησης τροφίμων.

Ζυμαρικά. Αποθηκεύστε διάφορα ζυμαρικά. Τα ζυμαρικά μπορούμε να τα συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία.

Φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, αρακάς. Διαβάστε πώς να συντηρήσουμε τα όσπρια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Παξιμάδια.  Διαβάστε πως κάνουμε παξιμάδια.

Πατάτες και κρεμμύδια. Φρούτα και Λαχανικά σε κονσέρβες, κομπόστες, αποξηραμένα κ.α. Κρέας σε κονσέρβες, καπνιστά, λουκάνικα κ.α. Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού Ταχίνι, φυστικοβούτυρο κ.α. Λικέρ, κρασί, τσίπουρο. Ελιές, τυρί, τουρσί, βότανα: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλα, λεβάντα, φλαμούρι κ..α.

Λεμόνια και πορτοκάλια. Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια μπορούμε να τα συντηρήσουμε μέσα σε άμμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το κελάρι αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα των ανθρώπων που το φτιάχνουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Εδώ σας δίνω μια γενική ιδέα για ένα κελάρι. Εσείς θα το διαμορφώσετε με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επίσης θα πάρετε υπόψη σας τα μέλη της οικογένειας μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία κ.α. και τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Για όσους έχετε  μικρά παιδιά είναι καλό να φυλάξετε από τώρα κάποια μπισκότα του εμπορίου ή μια μερέντα, σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα.

Επίσης αποθηκεύουμε αναπτήρες, κεριά και σπίρτα και σπινθηριστές. Τα σπίρτα θα πρέπει να τα κερώσουμε, να βουτήξουμε το κεφάλι τους μέσα σε λιωμένο κερί για να μη καταστραφούν από την υγρασία.

Για ένα πιθανό σενάριο οικονομικής κατάρρευσης είναι καλό να φροντίσουμε να έχουμε ηλιακούς φακούς, ηλιακούς φορτιστές, ηλιακό ραδιόφωνο κ.α. Κάποια επιπλέον καθαριστικά για το σπίτι και για τη φροντίδα του σώματος.

Στο κελάρι μας επίσης μπορούμε να έχουμε και τις πρώτες ύλες για να κάνουμε μόνοι μας σαπούνι και κηραλοιφές.

Αποθηκεύουμε και στάχτη για αλισίβα

Φαρμακείο

Σας προτείνων να έχετε ένα φαρμακείο στο σπίτι σας ή στο κτήμα σας.

Τι βάζουμε στο φαρμακείο μας.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό πριν κάνετε όποια αγορά, εξηγώντας του τις δικές σας συνθήκες και τις ανάγκες σας.

Θα βάλετε μέσα κάτι για να αντιμετωπίσετε τσιμπήματα από μέλισσες και άλλα έντομα.

Χτυπήματα και εκδορές του δέρματος.

Πονοκεφάλους και ζαλάδες

Ένα αντιπυρετικό και ένα θερμόμετρο.

Γάζες, οινόπνευμα, επίδεσμο, οξυζενέ.

Ψαλίδι, γάντια,

Χειρουργικές μάσκες.

Ξυράφι.

Απολυμαντικό χεριών.

Καραμέλες ή ζάχαρη ( μέσα στο φαρμακείο) για κάποια περίπτωση διαβητικού που έπαθε υπογλυκαιμία.

Προφυλακτικά.

κ.λ.π.

Εκπαίδευση.

Είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε επίσης στις πρώτες βοήθειες για να ξέρετε πως θα χρησιμοποιήσετε αυτά που έχει μέσα το φαρμακείο σας αλλά και ποιους χειρισμούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με το συμβάν που έχετε να αντιμετωπίσετε.

Το φαρμακείο της φύσης.

Είναι επίσης καλό να εκπαιδευτείτε και στο φαρμακείο της φύσης. Ποίο βότανο κάνει για τον πονοκέφαλο, τι κάνει το σπαθόλαδο πότε το χρησιμοποιούμε και πότε όχι. Βέβαια είναι σημαντικό να έχετε έναν βοτανόκηπο στο κτήμα σας με τα βασικά βότανα που χρησιμοποιείτε  στο σπίτι στο φαγητό αλλά και για πρώτες βοήθειες.

Εκπαίδευση στις εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους.

Εκτός από τα σεμινάρια που μπορείτε να παρακολουθήσετε για τις πρώτες βοήθειες είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε και σε μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο: μαλάξεις, βεντούζες, ρέικη, σιάτσου, ρεφλεξιολογία, κ.λ.π. Όχι απαραίτητα για να γίνεται επαγγελματίας αυτών των μεθόδων αλλά για να δείτε το θέμα της υγείας από μια άλλη πλευρά. Το να μπορούμε να παρέχουμε μια βοήθεια σε μας ή στους κοντινούς μας ανθρώπους ή ακόμη και στο να βοηθήσουμε να κρατήσει κάποιος συνάνθρωπος μας την ψυχραιμία του είναι σημαντική.

Καλή συνέχεια.

Συντηρούμε τρόφιμα για το χειμώνα.

Κάνουμε σάλτσες, λάχανο τουρσί, αποξεραίνουμε μήλα, αχλάδια, πεπόνι, σταφύλι, καρπούζι, κάνουμε λιαστές ντομάτες, αποξηραίνουμε καυτερές πιπεριάς για μπούκοβο.

Ακόμη αποξηραίνουμε στον ήλιο: μελιτζάνα, κρεμμύδι και αγγούρι.

 

 

 

 

 

Scroll to Top