Πώς κάνουμε αλισίβα.

Πριν λίγες μέρες είχα κάνει μια περιοδεία στις Κυκλάδες. Φτάνοντας στην Τήνο στον πρώτο σταθμό της περιοδείας μου, στο σπίτι που με φιλοξένησαν πρόσεξα στην κουζίνα τους κάτι που δεν είχα δει άλλη φορά.

Οι φίλοι μου λούζουν τα μαλλιά τους με αλισίβα. Είχα ακούσει για την αλισίβα αλλά δεν ήξερα ότι κάποιοι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν.

Τι είναι η αλισίβα. Είναι το βρασμένο νερό μαζί με καθαρή στάχτη.

Πώς κάνουμε αλισίβα. Παίρνουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας καθαρή κοσκινισμένη στάχτη και τη βάζουμε σε ένα λίτρο νερό. Η στάχτη θα πρέπει να έχει παραχθεί από καθαρά ξύλα και μόνο και τίποτε άλλο. Το νερό προτείνετε να είναι απ ιονισμένο ή νερό βροχής. Βράζουμε το νερό για πέντε με έξι λεπτά. Μετά το αφήνουμε να κρυώσει το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε.

Που χρησιμοποιούμε την αλισίβα. Την αλισίβα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να λούσουμε τα μαλλιά μας ή να πλένουμε ρούχα.

Η στάχτη θα κάτσει στον πάτο της κατσαρόλας, την παίρνουμε τη στεγνώνουμε και μπορούμε να καθαρίσουμε το πορτάκι της σόμπας από την καπνιά ή να πλένουμε ανοξείδωτα σκεύη.

Αποθήκευση στάχτης. Για πρακτικούς λόγους μπορούμε να κοσκινίσουμε μια μεγάλη ποσότητα στάχτης και να τη βάλουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο. Το βάζο με τη στάχτη το τοποθετούμε στο κελάρι ή σε ένα ράφι της κουζίνας μας μακριά από υγρασία.

Στη φωτογραφία το τρίτο βάζο στη σειρά έχει μέσα στάχτη.

Scroll to Top