Συντηρώντας όσπρια: φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, αρακάς, σόγια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Θερμική επεξεργασία.

Η θερμική συντήρηση των οσπρίων είναι ίδια όπως είπαμε για το ρύζι και το αλεύρι, αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, αρακάς, σόγια κ.α.) μετά τη θερμική επεξεργασία δεν μπορείτε να τα φυτέψετε. Παίρνουμε βάζα των 750ml που είναι τελείως στεγνά τα γεμίζουμε ως το σπάσιμο του λαιμού με φασόλια π.χ. Χτυπάμε τα βάζα έτσι ώστε να γεμίσει καλά το βάζο μας, μπορούμε να πιέσουμε τα φασόλια με τα χέρια μας. Μετά τα βάζουμε στο φούρνο της ξυλόσομπας ή στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας για μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία 90 oC. Όταν συμπληρωθεί η ώρα βγάζουμε ένα, ένα τα βάζα και τα κλείνουμε καλά με καινούρια, αποστειρωμένα καπάκια. Αποστειρώνουμε τα καπάκια βάζοντας τα μέσα σε βραστό νερό για 15 λεπτά ή μέσα στο φούρνο που έχουμε τα βάζα μας για δέκα λεπτά, όταν έχει φτάσει η θερμοκρασία των 90 oC. Βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο φορώντας γάντια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην καούμε. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Τα όσπρια μας με αυτό τον τρόπο διατηρείται για πολλά χρόνια.

Η θερμική επεξεργασία μπορεί να γίνει και σε φούρνο μικροκυμάτων στα 500w για 5 λεπτά, δεν προτείνουμε τη χρίση του φούρνου μικροκυμάτων.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι με την θερμική επεξεργασία καταστρέφονται κάποια θρεπτικά συστατικά και ότι δεν μπορείτε να φυτέψετε μετά τα όσπρια. Τοποθετούμε τα βάζα μας σε ένα ντουλάπι, έτσι ώστε να μην τα βλέπει το φως. Η καλύτερη θερμοκρασία αποθήκευσης για τα όσπρια είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος 10–21 ̊ C και σχετική υγρασία 50-60%, επίσης να αποφεύγετε το άμεσο φως. Θα πρέπει να είναι μακριά από μπαχαρικά γιατί μπορεί να πάρουν μυρουδιές.

Μακροχρόνια συντήρηση οσπρίων με φυσικούς τρόπους.

Μια άλλη πρόταση για τη μακροχρόνια αποθήκευση οσπρίων είναι μεταλλικοί τενεκέδες όπως κάνουμε και με το αλεύρι ή πλαστικά βαρέλια για τρόφιμα και μέσα να βάλετε ασβέστη ή φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο, φύλλα καρυδιάς, σκελίδες από σκόρδο ή φύλα συκιάς, χοντρό αλάτι και κόκκους από καυτερό πιπέρι. Τα φύλλα είναι καλό να τα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Τα φύλλα είναι ξερά όταν τα βάζουμε μέσα στο δοχείο.

Προτείνεται επίσης πριν βάλετε τα όσπρια μέσα στους τενεκέδες να τα λιάσετε για πολύ ώρα στον ήλιο. Το λιάσιμο μπορεί να καταστρέψει τη φυτρωτική τους ικανότητα, αν θέλετε όσπρια για σπορά να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλικούς τενεκέδες το καπάκι θα πρέπει να το κλείσετε με κερί ή σιλικόνη για να μην παίρνει αέρα. Τους τενεκέδες και τα βαρέλια τα βάζουμε πάνω σε παλέτες ή πάνω σε ξύλα στην αποθήκη έτσι ώστε να μην τραβάνε υγρασία από το δάπεδο.

Οι μεταλλικοί τενεκέδες και τα πλαστικά βαρέλια συνιστάτε να τα πλένετε με ξύδι πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Το άρθρο βασίστηκε σε προσωπικές εμπειρίες και στα σχόλια αναγνωστών προηγούμενων δημοσιεύσεων. Ευχαριστώ πολύ.

Scroll to Top