Συντηρώντας ζυμαρικά χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Θερμική επεξεργασία.

Η θερμική συντήρηση των ζυμαρικών είναι ίδια όπως είπαμε για το ρύζι το αλεύρι, και τα όσπρια. Παίρνουμε βάζα των 750ml που είναι τελείως στεγνά τα γεμίζουμε ως το σπάσιμο του λαιμού με τα ζυμαρικά μας. Χτυπάμε τα βάζα έτσι ώστε να γεμίσει καλά το βάζο μας, μπορούμε να πιέσουμε τα ζυμαρικά με τα χέρια μας. Μετά τα βάζουμε στο φούρνο της ξυλόσομπας ή στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας για μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία 90 oC. Όταν συμπληρωθεί η ώρα βγάζουμε ένα, ένα τα βάζα και τα κλείνουμε καλά με καινούρια, αποστειρωμένα καπάκια. Αποστειρώνουμε τα καπάκια βάζοντας τα μέσα σε βραστό νερό για 15 λεπτά ή μέσα στο φούρνο που έχουμε τα βάζα μας για δέκα λεπτά, όταν έχει φτάσει η θερμοκρασία στους 90 oC. Βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο φορώντας γάντια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην καούμε. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συντηρήσουμε τα ζυμαρικά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι με την θερμική επεξεργασία καταστρέφονται κάποια θρεπτικά συστατικά. Τοποθετούμε τα βάζα μας σε ένα ντουλάπι, έτσι ώστε να μην τα βλέπει το φως. Η καλύτερη θερμοκρασία αποθήκευσης για τα ζυμαρικά είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος 10–21 ̊ C και σχετική υγρασία 50-60%, επίσης να αποφεύγετε το άμεσο φως. Θα πρέπει να είναι μακριά από μπαχαρικά γιατί μπορεί να πάρουν μυρουδιές.

Scroll to Top