Συντηρώντας το ρύζι σε γυάλινα βάζα με θερμική επεξεργασία.

Παίρνουμε βάζα των 750ml τα γεμίζουμε ως το σπάσιμο του λαιμού με ρύζι. Χτυπάμε τα βάζα έτσι ώστε να γεμίσει καλά το βάζο μας, μπορούμε να πιέσουμε το ρύζι και με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μας. Μετά τα βάζουμε στο φούρνο της ξυλόσομπας ή στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας για μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία 90 oC. Όταν συμπληρωθεί η ώρα βγάζουμε ένα, ένα τα βάζα και τα κλείνουμε καλά με καινούρια, αποστειρωμένα καπάκια. Αποστειρώνουμε τα καπάκια βάζοντας τα μέσα σε βραστό νερό για 15 λεπτά ή μέσα στο φούρνο που έχουμε τα βάζα μας για δέκα λεπτά. Βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο φορώντας γάντια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην καούμε. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Το ρύζι μας με αυτό τον τρόπο διατηρείται για πολλά χρόνια.

Η θερμική επεξεργασία μπορεί να γίνει και σε φούρνο μικροκυμάτων στα 500w για 5 λεπτά, δεν προτείνουμε τη χρίση του φούρνου μικροκυμάτων.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι με την θερμική επεξεργασία καταστρέφονται κάποια θρεπτικά συστατικά από το ρύζι. Τοποθετούμε τα βάζα μας σε ένα ντουλάπι, έτσι ώστε να μην βλέπει το φως το ρύζι. Η καλύτερη θερμοκρασία αποθήκευσης για το ρύζι είναι 5-15 ° C, και η υγρασίας να μην ξεπερνάει το 65-70%, επίσης να αποφεύγετε το άμεσο φως. Θα πρέπει να είναι μακριά από μπαχαρικά γιατί μπορεί να πάρει μυρουδιές και όπως είπαμε να είναι σε σκοτεινό μέρος, με χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία

Αν το ρύζι μας πιάσει μαμούνια το βάζουμε στο φούρνο μέσα σε ταψί για μιάμιση ώρα στους 90 oC βαθμούς για να σκοτωθούν πιθανών έντομα ή αυγά που έχει μέσα το ρύζι μας.

Scroll to Top