Παίρνουμε βάζα των 750ml τα γεμίζουμε ως το σπάσιμο του λαιμού με αλεύρι. Χτυπάμε τα βάζα έτσι ώστε να γεμίσει καλά το βάζο μας, μπορούμε να πιέσουμε το αλεύρι και με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μας. Μετά τα βάζουμε στο φούρνο της ξυλόσομπας ή στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας για μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία 90 oC. Όταν συμπληρωθεί η ώρα βγάζουμε ένα, ένα τα βάζα και τα κλείνουμε καλά με καινούρια, αποστειρωμένα καπάκια. Αποστειρώνουμε τα καπάκια βάζοντας τα μέσα σε βραστό νερό για 15 λεπτά. Βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο φορώντας γάντια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην καούμε. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Το αλεύρι μας με αυτό τον τρόπο διατηρείται για πολλά χρόνια.
Η θερμική επεξεργασία μπορεί να γίνει και σε φούρνο μικροκυμάτων στα 500w για 5 λεπτά, δεν προτείνουμε τη χρίση του φούρνου μικροκυμάτων.
Θα πρέπει να θυμάστε ότι με την θερμική επεξεργασία καταστρέφονται κάποια θρεπτικά συστατικά από το αλεύρι. Η θερμική επεξεργασία θα καταστρέψει και τη γλουτένη ( η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που έχει το σιτάρι) το αλεύρι μας θα χάσει κάποια από την ελαστικότητα του, θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι αυτός ο τρόπος είναι για μακροχρόνια αποθήκευση. Επίσης το αλεύρι είναι προτιμότερο να το αποθηκεύουμε σε δοχεία που να μην περνάει το φως, γι’ αυτό τα βάζα μας θα πρέπει να τα βάλουμε σε ένα ντουλάπι. Τέλος στο επάνω μέρος μπορούμε να βάλουμε και στεγνά φύλλα δάφνης πριν το κλείσουμε.
Αν έχουμε αλεύρι που έχει πιάσει μαμούνια μπορούμε να το κοσκινίσουμε και να μείνουν τα μαμούνια στο κόσκινο. Το αλεύρι μετά το βάζουμε στο φούρνο μέσα σε ταψί για μιάμιση ώρα στους 90 oC βαθμούς για να σκοτωθούν πιθανών έντομα ή αυγά που έχει μέσα το αλεύρι μας.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να συντηρήσουμε και το ρύζι.
Διαβάστε το Βαδίζοντας προς την διατροφική αυτάρκεια
Δείτε και το “Σεμινάριο, διατήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια”.