Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια εύκολη συνταγή για να κάνετε το δικό σας ψωμάκι με τα χέρια σας.
Υλικά:
650gr νερό χωρίς χλώριο
2 φακελάκια μαγιά ή 360gr προζύμι
Αλεύρι 1 κ. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε δύο ή και τρία διαφορετικά άλευρα.
Μια κουταλιά του γλυκού μέλι, προαιρετικά..
Αλάτι
Κουρκουμά, σουσάμι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος ή ρίγανη προαιρετικά
Ελαιόλαδο
Προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά ανάλογα με τις διατροφικές σας επιλογές.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό (37ο C) και το ρίχνουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη (μεταλλική, ξύλινη, πλαστική) να είναι άνετη λεκάνη για να μπορούμε να κάνουμε το ζύμωμα μας. Αν έχετε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη με καπάκι είναι αρκετά βοηθητικό. Να υπολογίσετε ότι η ζύμη σας θα διπλασιαστεί.
Ρίχνουμε το αλεύρι μας στο νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κουρκουμά, τους ηλιόσπορους και το λιναρόσπορο και ανακάτεμα με την κουτάλα.
Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να ανακατέψουμε με την κουτάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Κάνουμε μια αφράτη ζύμη, αν χρειάζεται αλεύρι προσθέτουμε λίγο ακόμη. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου τα χέρια θα τα βάζουμε στο ζυμάρι και θα ξεκολλάνε χωρίς να αφήνουν ζυμάρια στα χέρια μας. Τα χέρια μας τα καθαρίζουμε από τα ζυμάρια με λίγο αλεύρι.
Σταυρώνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια καρέκλα ή σε έναν καναπέ σκεπασμένο για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φροντίζουμε να μείνει ζεστό το ζυμάρι μας και ο χώρος που το πλάθουμε. Θα μείνει εκεί περίπου μιάμιση ώρα.
Αφού φουσκώσει μετά από μιάμιση ώρα θα το πάρουμε.
Θα ρίξουμε λίγο λάδι πάνω στο ζυμάρι που έχει φουσκώσει και θα το χωρίσουμε στα τρία. Το λάδι θα μας βοηθήσει στο πλάσιμο της ζύμης. Στις φόρμες πρώτα ρίχνουμε σουσάμι, λιναρόσπορο και ηλιόσπορο. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το ζυμάρι που έχουμε βάλει στις φόρμες, το ραντίζουμε με νερό ρίχνουμε λίγο σουσάμι από επάνω και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά και παραπάνω.
Κάνοντας τυρόψωμο, ελαιόψωμο, ή σταφιδόψωμο.
Αν επιθυμούμε όταν χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε τρία μέρη μπορούμε να κάνουμε τυρόψωμό, ελαιόψωμο ή σταφιδόψωμο.
Τυρόψωμο: ανοίγουμε το ζυμάρι ρίχνουμε μέσα τυρί και τριμμένο δυόσμο το πλάθουμε και το βάζουμε στη φόρμα.
Ελαιόψωμο: ανοίγουμε το ζυμάρι μας και προσθέτουμε κομάτια ελιάς και μπόλικη ρίγανη, το πλάθουμε και το βάζουμε στη φόρμα.
Σταφιδόψωμο: ανοίγουμε το ζυμάρι μας και προσθέτουμε σταφίδες, κανέλα και λάδι, το πλάθουμε και το βάζουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Για 10 λεπτά στους 220 και για άλλα πενήντα λεπτά στους 200. Κάθε φούρνος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.
Καταλαβαίνουμε ότι το ψωμί μας είναι έτυμο όταν πιάνουμε τις φόρμες και είναι ελαφριές, από το ήχο που κάνει το ψωμί όταν το χτυπάμε ή αν βάλουμε ένα μαχαίρι μέσα και βγάζοντας το δεν έχει καθόλου ζυμάρι, παρά μόνο υδρατμούς.
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα ως που να κρυώσει.
Κάνοντας παξιμάδι. Αν θέλουμε το ψωμί μας να το κάνουμε παξιμάδι, αφού ψηθεί θα το κόψουμε σε φέτες και θα το βάλουμε στο φούρνο για άλλη μια, με μιάμιση ώρα στους 100οC Στις φέτες του ψωμιού μπορούμε να ρίξουμε ρίγανη και λάδι και λίγο πιπέρι για να γίνει ακόμη πιο νόστιμο το παξιμάδι μας.
Καλή επιτυχία
Δείτε ακόμη.