Κάνοντας μόνοι μας σπιτικά λικέρ από φρούτα.

Αν και δεν πίνω αλκοόλ μου αρέσει πολύ όταν πηγαίνω σε σπίτια και βλέπω διάφορα βάζα στον ήλιο με φρούτα για να γίνουν λικέρ. Η διαδικασία για να κάνουμε τα δικά μας λικέρ είναι πολύ εύκολη.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τα δικά μας λικέρ είναι:

Το αλκοόλ: Τα περισσότερα λικέρ γίνονται με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, κάποιοι όμως χρησιμοποιούν κονιάκ ή βότκα. Όσο πιο καλής ποιότητας είναι το απόσταγμα που έχουμε, τόσο καλύτερο θα βγει το λικέρ μας.

Η ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι η βάση για τα λικέρ η προσθήκη της συμβάλλει στην απελευθέρωση του χυμού των φρούτων που κάνουμε τα λικέρ. Επίσης η ζάχαρη δρα ως συντηρητικό γι’ αυτό μπορούμε να τα συντηρήσουμε και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αναλογία ζάχαρης και αλκοόλ είναι 1:1 (1 κιλό ζάχαρη σε 1 λίτρο τσίπουρο ) μπορούμε όμως αν θέλουμε και λιγότερη ζάχαρη και να κάνουμε την αναλογία 1:3

Τα αρωματικά: οι συνταγές πάντα εκπροσωπούν αυτόν που τις φτιάχνουν αρκετοί αρωματίζουν τα λικέρ με κοπανισμένο μοσχοκάρυδο, με σπόρους κόλιανδρου, με κλαδιά φυσικής βανίλιας, γαρίφαλο, κ.λ.π. Προσωπικά δεν βάζω κάποιο αρωματικό.

Η διαδικασία.

Η διαδικασία για να κάνουμε ένα σπιτικό λικέρ είναι πολύ απλή παίρνουμε το φρούτο που θέλουμε το πλένουμε το καθαρίζουμε από χτυπήματα και άρρωστα μέρη. Τα φρούτα που συνήθως χρησιμοποιούμε είναι: φράουλες, ρόδι, κεράσι, βύσσινο, κράνο, βατόμουρο, σμέουρα, κ.λ.π το βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο εναλλάξ σε στρώσεις με τη ζάχαρη και το αφήνουμε στον ήλιο για να λιώσει η ζάχαρη.

Ο χρόνος που θα το αφήσουμε στον ήλιο μπορεί να είναι 40 ή 45 μέρες. Κουνάμε το βάζο μας καθημερινά ή ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα το μίγμα μας για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αφού περάσουν οι 40 μέρες προσθέτουμε το τσίπουρο και το αφήνουμε για άλλες 40 μέρες σε σκιά. Μπορούμε να αφήσουμε σε σκιά το λικέρ και πολύ περισσότερο από 40 μέρες. Μια χρονιά που είχα μαζέψει άγουρα σχεδόν κράνα και πίστευα ότι δεν θα γίνει τα άφησα για πολύ καιρό μέσα στο τσίπουρο και τη ζάχαρη και έγινε πολύ ωραίο.

Κάποιοι βάζουν όλα τα υλικά μαζί (φρούτο, ζάχαρη, αλκοόλ, μυρωδικά) από την αρχή στη γυάλα και τα αφήνουν στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από δυο μήνες.

Διορθώνοντας το αποτέλεσμα.

Αφού περάσει ο χρόνος παρασκευής του λικέρ μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλκοόλ αν θέλουμε το λικέρ μας να γίνει πιο δυνατό από ότι μας βγήκε ή ζάχαρη αν μας φαίνεται άγλυκο.

Αν έχουμε βάλει μέσα κανέλα ή κάποιο άλλο αρωματικό αυτό δεν αλλάζει.

Συντήρηση.

Φυλάσσουμε τα λικέρ μας μέσα σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρούμε σε ντουλάπι. Το λικέρ μπορεί να διατηρηθεί ως και ένα χρόνο τουλάχιστον από την ώρα που το παρασκευάσαμε.

Σερβίρουμε το λικέρ σε μικρά ποτηράκια στους επισκέπτες μας. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε λικέρ σε γλυκά, παγωτό σε ζεστό τσάι αλλά ακόμη και σε γλυκόξινες σάλτσες.

Καλή επιτυχία

Scroll to Top