Εχθές (4/5/2020) μιλήσαμε για τη συλλογή βοτάνων που είναι μια πολύ ωραία διαδικασία. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να πάμε στη φύση για να μαζέψουμε βότανα.
Μπορούμε να κάνουμε το δικό μας βοτανόκηπο εύκολα και απλά στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας. Ο βοτανόκηπος μας μπορεί να είναι μερικές γλάστρες ή μια πιο σύνθετη και πιο μεγάλη κατασκευή στον κήπο μας ή στο κτήμα μας, ανάλογα με το τι έχουμε και τι θέλουμε να κάνουμε.
Σε διαμερίσματα με μικρά μπαλκόνια οι παλέτες είναι μια πολύ ωραία σκέψη στο να μετατραπούν σε γλάστρες πολλαπλών θέσεων για τα βότανα μας.
Η επιλογή των φυτών
Για να κάνουμε έναν βοτανόκηπο θα πρέπει να ξέρουμε πρώτα απ’ όλα τι θέλουμε να κάνουμε και ποίες είναι οι ανάγκες μας. Αυτό θα μας οδηγήσει στο να βρούμε τα φυτά που θα επιλέξουμε για τον βοτανόκηπο μας.
Τα πιο συνηθισμένα βότανα που μπορούμε να βάλουμε είναι: ο βασιλικός, η ρίγανη, ο δυόσμος, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, κ.λ.π.
Προσωπικά αν έχετε χώρο θα σας πρότεινα να βάλετε και μερικές ρίζες από τσάι του βουνού, με σκοπό να συμβάλουμε στην προστασία του στο φυσικό περιβάλλον.
Οι ανάγκες των φυτών.
Τα περισσότερα βότανα λατρεύουν τον ήλιο οπότε θα πρέπει να είναι σε ένα σημείο που θα τα βλέπει ο ήλιος.
Ο δυόσμος, η ματζουράνα και το μελισόχορτο χρειάζονται ημισκιερές θέσεις.
Αφήνουμε μια σχετική απόσταση ανάμεσα στα φυτά μας, ώστε να έχουν περιθώριο ν’ «αναπνέουν» και ν’ αναπτυχθούν σωστά.
Έχουμε πιθανών βρεθεί σε κάποιο νησί των Κυκλάδων όπου μοσχομυρίζει το θυμάρι. Όσο πιο ξηρό θερμικές συνθήκες ανάπτυξης των βοτάνων τόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, πιο έντονο άρωμα.
Αυτό όμως πιθανών να μην μπορεί να γίνει στις γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Τα βότανα μας στις γλάστρες μας θέλουν κάποιο πότισμα αλλά όχι συχνό.
Θα πρέπει να παρατηρούμε τα φυτά για να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τους.