Από μικρός θυμάμαι τη μητέρα μου, τις θείες μου αλλά και άλλες γυναίκες να κάνουν σάλτσες τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο μήνα.
Οι εικόνες όπως, το καζάνι με τη φωτιά στην αυλή γεμάτο με βάζα και μέσα πανιά για να μη σπάσουν τα βάζα.
Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας είναι πολύ απλή και μπορείτε να την κάνετε και μέσα σε ένα διαμέρισμα.
Παίρνουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε καλά, αφαιρούμε ότι δεν κάνει να μπει στη σάλτσα μας και μετά κόβουμε την ντομάτα σε μικρά σχετικά κομμάτια. Αν θέλετε να βγάλετε τα κουκούτσια και τη φλούδα, υπάρχουν μικρές χειροκίνητε μηχανές που τα αφαιρούν.
Τα κομμάτια τα βάζουμε μέσα στο μούλτι ή σε μπλέντερ και τα κόβουμε.
Το χυμό της ντομάτας τον βάζουμε στην κατσαρόλα.
Όταν γεμίσει η κατσαρόλα μας ανάβουμε τη φωτιά. Από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός μετράμε 20’ λεπτά. Αν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι πιο πηκτή μπορούμε να την αφήσουμε να βράσει περισσότερο χρόνο.
Την ώρα που αρχίζει να βράζει προσθέτουμε και το αλάτι μας.
Εάν θέλουμε την ώρα του βρασμού μπορούμε να προσθέσουμε βασιλικό και κομμάτια σκόρδου έτσι η σάλτσα μας γίνεται πικάντικη.
Αφού πάρει τη βράσει που χρειάζεται την προσθέτουμε στα βάζα μας. Τα βάζα είναι καθαρά αποστειρωμένα και τα καπάκια μας καινούρια.
Γεμίζουμε τα βάζα με ένα μπρίκι και κλείνουμε τα καπάκια, τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα σε ταψί σε βρεγμένη πετσέτα. Τα αφήνουμε στο ταψί ως την επομένη μέρα που θα κρυώσουν.
Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν είναι εντάξει τα βάζα μας και τα αποθηκεύουμε ανάποδα σε ένα ντουλάπι σε δροσερό μέρος.
Καλή επιτυχία.