Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Λάχανο τουρσί.

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Λάχανο τουρσί.

23 Οκτωβρίου 2021 / 5161

Πριν χρόνια είχε έρθει για πρακτική άσκηση στο Πελίτι ο Ρίτση, ένας φοιτητής από το πανεπιστήμιο γαστρονομίας του Slow Food της Ιταλίας. Του ζήτησα να κάνει ένα εργαστήριο και εντυπωσιάστηκα όταν μου είπε ότι θα δείξει πώς να κάνουμε τουρσί.

Το τουρσί είναι ένας παραδοσιακός τρόπος συντήρησης τροφίμων για το χειμώνα όταν δεν υπάρχουν φρέσκα λαχανικά. Έτσι στο κελάρι μας θα φροντίσουμε να βάλουμε αρκετό αλάτι (ψιλό και χοντρό) για να μπορούμε να κάνουμε τα τουρσιά μας.

Λάχανο τουρσί.

 

θα χρειαστείτε:

  • 1 λάχανο
  • Νερό
  • Αλάτι χοντρό
  • Σέλινο
  • σκόρδο

Εκτέλεση

Κόβουμε το λάχανο σε κομμάτια και το βάζουμε μέσα στο βάζο μας, όταν φτάσουμε στη μέση κόβουμε μια σκελίδα σκόρδο και το βάζουμε στο βάζο επίσης. Συνεχίζουμε να βάζουμε κομμάτια λάχανου, πριν γεμίσει τελείως βάζουμε σέλινο σε κομμάτια και μια σκελίδα ακόμη σκόρδο ψιλοκομμένη.

Για κάθε λίτρο νερό βάζουμε μια κουτάλια της σούπας χοντρό αλάτι.

Προσθέτουμε το νερό και κλείνουμε το βάζο μας.

Αναποδογυρίζουμε το βάζο μας για να πάει το αλάτι σε όλο το λάχανο. Το βάζο το κουνάμε πάνω κάτω κάθε μέρα.

Θα το τοποθετήσουμε μέσα σε ένα χώρο ζεστό και σε δέκα περίπου μέρες το λάχανο τουρσί θα είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία

Παραθέτουμε δυο σχόλια που έγιναν μετά τη δημοσίευση της συνταγής στο fb. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δημήτρης Νασιώπουλος

Καλησπέρα κι από μένα. Ως φοιτητής γνώρισα το λάχανο τουρσί στη γειτονική μας Σερβία. Εκεί οι άνθρωποι κάθε Σεπτέμβρη έκαναν αυτήν την δουλειά. Έπαιρναν λάχανα, κάθε οικογένεια, ένα σακί περίπου. Τα έκοβαν κωνικά το κοτσάνι από μέσα και τα γέμιζαν με χοντρό αλάτι καλά στο κενό που άνοιγαν. Το κενό αυτό ήτα αρκετά βαθύ. Ύστερα τα έβαζαν σε ένα βαρέλι με την τρύπα προς τα πάνω. Γέμισαν το βαρέλι με νερό που είχαν βράσει και τα «πέτρωναν», δηλαδή βάζοντας για βάρος μια πλακερή μεγάλη πέτρα πάνω σ’ αυτά να τα πιέζει. Σφράγιζαν το βαρέλι με το βάρος μέσα και το άφηναν τουλάχιστον για ένα μήνα περίπου. Το λάχανο είχε «ξινίσει», όπως έλεγαν εκείνοι, δηλαδή έγινε τουρσί. Έβγαζαν από αυτό και έκοβαν σαλάτα ή το μαγείρευαν.

Το λάχανο τουρσί και η πιπεριές τουρσί σε χώρες όπου δεν είχαν εσπεριδοειδή λόγου κλίματος ήταν από τις βασικές πηγές βιταμίνης C για τον χειμώνα.

Μπορεί εμάς εδώ στην Ελλάδα να μας φαίνεται παράξενο, αλλά εκεί, σε βορειότερες περιοχές, ο ζεστός καιρός τελειώνει γρήγορα και τα κρύα αρχίζουν γρήγορα. Πράγμα να μην ευνοεί την ύπαρξη φρέσκων χειμωνιάτικων λαχανικών για μεγάλο διάστημα.

Πέραν του πρακτικού θέματος της συντήρησης, έχει να κάνει και με την γαστρονομική πλευρά του θέματος. Με το λάχανο τουρσί έφτιαχναν τους λεγόμενους σαρμάδες με μπόλικη πάπρικα και χοιρινό κιμά. Εγώ πάντως τους λάτρεψα. Κάτι ανάλογο είναι και η δική μας η συνήθεια με τις πίκλες την Σαρακοστή. Παρόλο που έχουμε φρέσκα καρότα και κουνουπίδια.

Αυτά από μένα. Είδα την κοινοποίηση και ξύπνησαν όμορφες μνήμες.

Να έχετε όλοι ένα ευχάριστο απόγευμα.

 

Όλγα Καλεντζίδου

Μεγάλωσα με τους συγγενείς μου στον Έβρο να κάνουν λάχανο τουρσί με ολόκληρα λάχανα για ντολμάδες και άλλα φαγητά. Μοναδικό και μου λείπει πολύ!

 

Share Post
Σύντομο βιογραφικό του Παναγιώ...
Σούρβα

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Απόψεις - Προτάσεις
Περισσότερα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 / 294
Από το 2002 ως το 2019 συμμετείχαμε (το 2019 ήταν η τελευταία κατασκήνωση) ως άτομα αλλά και ως Πελίτι στην κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 / 1599
Συναντήσεις και δράσεις του Πελίτι στο Πελίτι, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, από τις 12:00 μμ – 15:00 μμ. στη γη του Πελίτι. Κάνουμε το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 / 560
Πριν λίγες μέρες διάβασα τον τίτλο ενός άρθρου, ο συντάκτης του καλούσε τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα, γιατί έρχονται ανατιμήσεις και πείνα. Το πρώτο ερώτημα... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 / 1278
Ιανουάριος μήνας, ο καλύτερος μήνας για να φυτέψουμε δέντρα. Οι χυμοί των δέντρων έχουν πέσει τελείως.  Το να φυτέψουμε οπωροφόρα δέντρα αλλά και δέντρα γενικότερα... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη Δαύλεια

18 Ιανουαρίου 2023 / 321
  Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η εκδήλωση «Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια» στη Δαύλεια το Σάββατο 28 Ιανουαρίου... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Μη κατηγοριοποιημένο
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 0

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 0

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 0

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 0

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη ...

18 Ιανουαρίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Δεκ    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro