Συντηρώντας σιτάρι και αλεύρι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Το σιτάρι είναι η βάση της διατροφής μας. Θα χρειαστεί να αποθηκεύσουμε 100 κιλά σιτάρι για ένα χρόνο ανά ενήλικα στο κελάρι μας. Μπορούμε να βάλουμε το σιτάρι μέσα σε τενεκέδες από τυρί ή σε πλαστικά βαρέλια που είναι ειδικά για τρόφιμα και μέσα να τοποθετήσουμε κομμάτι ασβέστη, μπορούμε επίσης να βάλουμε φύλλα δάφνης, φύλλα συκιάς και σκόρδο που βοηθάει στη συντήρηση του σταριού. Τα πλαστικά βαρέλια ή τους τενεκέδες τους πλένουμε πρώτα με ξύδι. Αποθηκεύουμε τα δοχεία σε δροσερό μέρος. Τα δοχεία μας φροντίζουμε να πατάνε πάνω σε σανίδια ή παλέτες έτσι ώστε να μην πάρουν υγρασία από το έδαφος ή το τσιμέντο.

Με το σπόρο του σταριού μπορούμε να κάνουμε αλεύρι, νυφάδες, να το βράσουμε, να το μαγειρέψουμε αλλά και να το φυτρώσουμε για να έχουμε φρέσκια τροφή.

Το αλεύρι είναι το προϊόν που προκύπτει μετά από την άλεση του σταριού. Υπάρχουν οικιακοί μύλοι (χειροκίνητη ή ηλεκτροκίνητοι) για το άλεσμα του σταριού. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε και χειροκίνητους μύλους για νυφάδες. Με τον οικιακό μήλο έχουμε όσο αλεύρι χρειαζόμαστε κάθε φορά, ο σπόρος μπορεί να διατηρηθεί ποιο εύκολα σε σχέση με το αλεύρι. Οι οικιακοί μύλοι παράγουν αλεύρι ολικής άλεσης, είναι δηλαδή αλεσμένος όλος ο καρπός – σπόρος. Το αλεύρι μας δεν θα φουσκώσει πολύ εύκολα ούτε θα κάνει το πολύ αφράτο ψωμί. Προτείνουμε όταν ζυμώνετε ψωμί, ή κάνετε ζύμη για πίτσα ή πίτα κ.α να κάνετε μείγματα από άλευρα.

Συντηρώντας το αλεύρι μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το αλεύρι μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε μεταλλικούς τενεκέδες ή σε πλαστικά δοχεία ειδικά για τρόφιμα ή και σε γυάλινα βάζα. Τους τενεκέδες και τα πλαστικά δοχεία μπορούμε να τα πλύνουμε με ξύδι τα γυάλινα βάζα μπορούμε να τα αποστειρώσουμε.

Θα πάρουμε τους τενεκέδες για τυρί. Στον πάτο θα βάλουμε μια καλή στρώση με χοντρό αλάτι, αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μια στρώση και με φύλλα δάφνης, τα φύλλα δάφνης θα πρέπει να προσέξουμε να είναι υγιή και στεγνά. Από την στιγμή που κόβουμε τα φύλλα δάφνης, αν μπορούμε, να μην περάσουν πάνω από 20 μέρες για να τα χρησιμοποιήσουμε στην διαδικασία, για να έχουν έντονη την μυρωδιά και την ιδιότητα τους. Τα φύλλα δάφνης όσο καιρό δεν τα χρησιμοποιούμε τα τοποθετούμε σε χάρτινο κουτί που είναι σκεπασμένα με τούλι ή σε υφασμάτινο σακούλι.  Το αλάτι και τα φύλλα δάφνης θα πρέπει να είναι στεγνά, αν νιώθουμε ότι έχουν υγρασία τα λιάζουμε στον ήλιο ή τα στεγνώνουμε στο φούρνο. Το αλάτι μπορούμε να το βάλουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 80 oC Γενικά το αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε πάνω από μια φορά στεγνώνοντας το μετά από κάθε χρίση στον ήλιο ή στο φούρνο. Μετά θα γεμίσουμε με αλεύρι, ανά διαστήματα θα πατάμε με μια κουτάλα το αλεύρι έτσι ώστε να γεμίσουν όλα τα κενά που έχει. Αν έχουμε πάρει τους τενεκέδες των 17 κιλών που οι δύο τενεκέδες θα χωρέσουν ένα σακί πενήντα κιλών αλεύρι, στη μέση περίπου θα βάλετε μια στρώση με αλάτι και φύλλα δάφνης. Αν πάρετε τους μικρούς τενεκέδες που είναι ποιο εύχρηστοι δεν χρειάζεται να βάλετε αλάτι στη μέση.

Αν νιώθουμε ότι στο αλεύρι μας υπάρχουν αυγά εντόμων, θα βάλουμε το αλεύρι μας σε ταψιά και θα τα βάλουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα στους 90 oC Καθώς γεμίζουμε τον τενεκέ μας, με ένα κουτάλι πατάμε τις γωνιές έτσι ώστε να φύγει όλος ο αέρας και να συμπιεστεί καλά το αλεύρι μας.

Φτάνοντας προς το στόμιο του τενεκέ θα κάνουμε επίσης μια καλή στρώση με χοντρό αλάτι και φύλλα δάφνης. Μετά μπορούμε να βάλουμε μια πλαστική μεμβράνη και κλείνουμε το καπάκι. Μπορούμε να μην βάλουμε την πλαστική μεμβράνη στο καπάκι και να κλείσουμε το καπάκι με χαρτοταινία ή κερί ή σιλικόνη. Αν χρησιμοποιήσουμε κερί θα πρέπει να το έχουμε βάλει στη μόνιμη θέση του και μετά να χύσουμε το κερί, γιατί με τη μεταφορά του τενεκέ μπορεί να σπάσει το κερί.

Τους τενεκέδες τους τοποθετούμε πάνω σε παλέτες ή πάνω σε σανίδες έτσι ώστε να μην τραβήξουν υγρασία από το δάπεδο. Ποτέ δεν αφήνουμε τους τενεκέδες στο δάπεδο. Στα μεγάλα κρύα με πολύ υγρασία ρίχνουμε από πάνω μια καθαρή κουβέρτα και στο κάτω μέρος βάζουμε ροκανίδια. Στις μεγάλες ζέστες τα καλύπτουμε με ένα απλό σεντόνι.

Τους τενεκέδες τους αποθηκεύουμε σε χώρο σκιερό χωρίς υγρασία. Την διαδικασία την κάνουμε σε περιόδους που δεν έχει κρύο-υγρασία ούτε όμως και καύσωνα.

Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που έχουμε αποθηκεύσει με το αλάτι.

Όταν έρθει η ώρα για να χρησιμοποιήσουμε το αλεύρι που έχουμε αποθηκεύσει στους τενεκέδες μας με το χοντρό αλάτι. Θα ανοίξουμε το καπάκι, θα πάρουμε ένα κόσκινο με πολύ λεπτή πλέξη και θα κοσκινίσουμε το αλεύρι μας. Κοσκινίζοντας μπορεί να περάσει και λίγο αλάτι δεν αποτελεί πρόβλημα αυτό.

Μπορούμε να συντηρήσουμε το αλεύρι για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη μέθοδο vacuum. Τοποθετούμε πρώτα το αλεύρι σε χάρτινη σακούλα και μετά μαζί με τη χάρτινη σακούλα τo κάνουν vacuum. Τη μέθοδο αυτή δεν την προτείνουμε γιατί η λογική μας είναι να εκπαιδευτούμε σε μεθόδους που δεν θέλουν ηλεκτρική ενέργεια.

Συντηρώντας το αλεύρι σε γυάλινα βάζα με θερμική επεξεργασία.

Παίρνουμε βάζα των 750ml τα γεμίζουμε ως το σπάσιμο του λαιμού με αλεύρι. Χτυπάμε τα βάζα έτσι ώστε να γεμίσει καλά το βάζο μας, μπορούμε να πιέσουμε το αλεύρι και με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μας. Μετά τα βάζουμε στο φούρνο της ξυλόσομπας ή στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας για μιάμιση ώρα σε θερμοκρασία 90 oC. Όταν συμπληρωθεί η ώρα βγάζουμε ένα, ένα τα βάζα και τα κλείνουμε καλά με καινούρια, αποστειρωμένα καπάκια. Αποστειρώνουμε τα καπάκια βάζοντας τα μέσα σε βραστό νερό για 15 λεπτά. Βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο φορώντας γάντια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην καούμε. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Το αλεύρι μας με αυτό τον τρόπο διατηρείται για πολλά χρόνια.

Η θερμική επεξεργασία μπορεί να γίνει και σε φούρνο μικροκυμάτων στα 500w για 5 λεπτά, δεν προτείνουμε τη χρίση του φούρνου μικροκιμάτων.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι με την θερμική επεξεργασία καταστρέφονται κάποια θρεπτικά συστατικά από το αλεύρι. Η θερμική επεξεργασία θα καταστρέψει και τη γλουτένη ( η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που έχει το σιτάρι) το αλεύρι μας θα χάσει κάποια από την ελαστικότητα του, θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι αυτός ο τρόπος είναι για μακροχρόνια αποθήκευση. Επίσης το αλεύρι είναι προτιμότερο να το αποθηκεύουμε σε δοχεία που να μην περνάει το φως, γι’ αυτό τα βάζα μας θα πρέπει να τα βάλουμε σε ένα ντουλάπι. Τέλος στο επάνω μέρος μπορούμε να βάλουμε και στεγνά φύλλα δάφνης πριν το κλείσουμε.

Αν έχουμε αλεύρι που έχει πιάσει μαμούνια μπορούμε να το κοσκινίσουμε και να μείνουν τα μαμούνια στο κόσκινο. Το αλεύρι μετά το βάζουμε στο φούρνο μέσα σε ταψί για μιάμιση ώρα στους 90 oC βαθμούς για να σκοτωθούν πιθανών έντομα ή αυγά που έχει μέσα το αλεύρι μας.

Το άρθρο γράφτηκε με βάση προσωπικές εμπειρίες αλλά και με σχόλια και ερωτήσεις αναγνωστών από παλιότερα βίντεο και άρθρα.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Scroll to Top