Σήμερα (25/7/2024) το πρωί διάβαζα τις ειδήσεις και έπεσα πάνω στο άρθρο “Χιονοστιβάδα χρέους τετράκις εκατ. θα θάψει τα πάντα” και μετά έπεσα πάνω στο άρθρο “Κίνα: Ο «δράκος» αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες σιτηρών και πετρελαίου, χωρίς να πεινάει – Τι φοβάται”
μετά από αυτά λέω μάλλον να γράψω ξανά το άρθρο «Προετοιμασία για ένα πιθανό οικονομικό κραχ», που είχα γράψει στις 17 Νοεμβρίου 2023, και το έχω ως πρώτο άρθρο στο βιβλίο μου «Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια» από τις εκδόσεις Πελίτι.
Αν διαβάζεις αυτά που γράφω πιθανών να είσαι και εσύ στους ανθρώπους που νιώθουν ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά και τα αυτονόητα και τα δεδομένα που έχουμε σήμερα να μην είναι αυτονόητα και δεδομένα αύριο.
Σε κάθε περίπτωση άσχετα αν θα γίνει ή όχι ένα οικονομικό κραχ, ένας πόλεμος ή μια φυσική καταστροφή ή ένα μπλακ άουτ στο ιντερνέτ κ.α. οι γνώσεις που μοιράζομαι είναι οι παραδοσιακές τεχνικές που είχαν οι παππούδες μας και κατάφεραν να ανταπεξέρθουν σε μια σειρά από δυσκολίες.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα, φυσικό (τροφή, στέγη, ασφάλεια, υγεία κ.λ.π), συναισθηματικό, ψυχικό και πνευματικό. Εμείς θα ασχοληθούμε με το πρώτο κομμάτι, το φυσικό με έμφαση στην τροφή.
Έζησα από επιλογή δέκα χρόνια, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, έτσι μεγάλωσα τα πρώτα του χρόνια το Πελίτι, μέσα σε αυτή τη δεκαετία είδα πολλούς ανθρώπους και κοινότητες που ζούσαν με τον τρόπο που παρουσιάζω. Τα σεμινάρια που κάνω τα τελευταία χρόνια έχουν ως θέμα τη διατήρηση των τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, μέσα από αυτά τα σεμινάρια μεταφέρω την εμπειρία που αποκόμισα από αυτό το ταξίδι ζωής.
Που συντηρούσαν τα τρόφιμα παραδοσιακά οι παππούδες μας; Στο κελάρι.
Το κελάρι συνήθως είναι ένας υπόγειος χώρος κάτω από το σπίτι, σκοτεινός και δροσερός. Το κελάρι είναι μια παραδοσιακή τεχνική όπου οι άνθρωποι από την αρχαιότητα ως σήμερα αποθηκεύουν την παραγωγή τους ή την τροφή τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ο χώρος που ωριμάζουν το κρασί τους, τα τυριά τους κ.λ.π. Σήμερα το κελάρι μπορεί να είναι και μια ισόγεια αποθήκη κοντά στο σπίτι, μια που τα υπόγεια πλέον δεν υπάρχουν στα σπίτια μας.
Για τους ανθρώπους που ζουν σε διαμερίσματα, σε κελάρι μπορούν να μετατρέψουν ένα δωμάτιο του σπιτιού τους, όπου δεν θα το θερμαίνουν τους χειμερινούς μήνες. Φροντίζουμε να βάλουμε ράφια στους τοίχους και τα στερεώνουμε καλά έτσι ώστε να μην μετακινούνται τα ράφια μας κάθε φορά που βγάζουμε ή βάζουμε πράγματα. Φροντίζουμε το κελάρι μας να είναι καθαρό, να μην έχει ρωγμές στους τοίχους, τρύπες που να μπορούν να περάσουν τρωκτικά να υπάρχουν σήτες στα παράθυρα και στην πόρτα να μην μπαίνουν μύγες, έντομα και η πόρτες να κλείνουν καλά κ.λ.π. Τα ποντίκια και τα τρωκτικά γενικότερα είναι μια μεγάλη απειλή για τα προϊόντα που έχουμε αποθηκευμένα. Αν μπουν τρωκτικά στο κελάρι μας είναι δύσκολο να τα εξοντώσουμε και επίσης μπορεί να ακυρώσουν όλη τη δουλεία που έχουμε κάνει.
Τα τρόφιμα μας είναι κάτι «ζωντανό» είναι οργανικά προϊόντα, συνεχίζουν να ωριμάζουν, να έλκουν έντομα, τρωκτικά, πεταλούδες κ.λ.π. Έχουν διάρκεια και ημερομηνία λήξης. Μπαίνοντας σε ένα κελάρι θα πρέπει να προσέχουμε τι μυρίζει. Η μυρουδιά θα μας δείξει αν έχει χαλάσει κάποιο προϊόν που έχουμε αποθηκευμένο. Οι πατάτες για παράδειγμα όταν σαπίζουν, έχουν μια πολύ άσχημη μυρουδιά. Θα πρέπει να τις περάσουμε μια, μια από το χέρι και αν δούμε ποίες είναι χαλασμένες ή κινδυνεύουν να χαλάσουν και να τις απομακρύνουμε. Στις πατάτες έχουμε και το φύτρωμα τους. Μπορεί να αρχίσουν να φυτρώνουν. Για να σταματήσουμε τη διαδικασία θα πρέπει να σπάσουμε τις ρίζες. Μια παραδοσιακή τεχνική είναι να τις ρίξουμε στάχτη, μειώνει την ανάπτυξη της ρίζας.
Αν μπούμε στο κελάρι μας και δούμε να πετάνε πεταλούδες, αυτό σημαίνει ότι το καλαμπόκι ή το αλεύρι ή το σιτάρι μας ή κάτι άλλο έχει αρχίσει να χαλάει. Θα πρέπει να ελέγξουμε που έχουμε προσβολή και να απομακρύνουμε τα χαλασμένα προϊόντα αλλά να ασφαλίσουμε και τα καλά έτσι ώστε να μην επεκταθεί η ζημιά και στα υπόλοιπα. Ένας παραδοσιακός τρόπος για να σκοτώσουμε τις πεταλούδες είναι να ανάψουμε ένα καντήλι και να το βάλουμε μέσα σε ένα ταψί με νερό. Οι πεταλούδες προσελκύονται από το φως και πεθαίνουν πέφτοντας στο νερό.
Οι κονσέρβες που κάνουμε θα πρέπει να ελέγχονται κατά καιρούς μήπως έχουν φουσκώσει. Αν φουσκώσουν τα καπάκια τους σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει καλή κονσερβοποίηση και ότι το περιεχόμενο θα πρέπει να πεταχτεί.
Υγρασία. Η χαμηλή υγρασία είναι ένας βασικός παράγοντας για την καλή συντήρηση των προϊόντων που έχουμε στο κελάρι μας. Η πέτρα ο ασβέστης μπορεί να παίξει το ρόλο αφυγραντήρα. Η χαμηλή θερμοκρασία είναι ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας για την καλή αποθήκευση των τροφίμων.
Τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων μας θα πρέπει να είναι, από γυαλί μέταλλο ή πλαστικά δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα. Προτιμούμε τις μικρές συσκευασίες σχετικά για να είναι πιο εύκολες στο κουβάλημα, ποιο εύκολα διαχειρίσιμες στην αποθήκευση τους και αν προκληθεί κάποια ζημιά στο τρόφιμο να μην επεκταθεί σε όλα τα αποθηκευμένα τρόφιμα μας. Φροντίζουμε τα μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία που δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε ράφια να πατάνε πάνω σε παλέτες ή πάνω σε ξύλο έτσι ώστε να μην τραβήξουν υγρασία από το πάτωμα. Τις συσκευασίες τροφίμων μπορούμε να τις τοποθετήσουμε μέσα σε διαφανές πλαστικά κουτιά έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε τι έχουμε μέσα αλλά να προσφέρουμε και μια δεύτερη προστασία στα προϊόντα μας αν γίνει κάποια πλημμύρα ή μπουν τρωκτικά στο κελάρι μας.
Όλα τα προϊόντα που έχουμε στο κελάρι μας έχουν ημερομηνία λήξης. Αν έχουμε συσκευασμένα προϊόντα είναι καλό να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους και να καταναλώνουμε τα προϊόντα με την πιο κοντινή ημερομηνία λήξης. Τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης μεγάλη τα τοποθετούμε στο πίσω μέρος έτσι ώστε να έχουμε πάντα μπροστά τα προϊόντα που η ημερομηνία τους λήγει σύντομα. Το ταχίνι αν μένει αρκετό καιρό στο ράφι γίνεται διαχωρισμός του λαδιού, αυτό με ένα καλό ανακάτεμα επανέρχεται στην αρχική του μορφή.
Είναι καλό όλα αυτά τα τρόφιμα που έχουμε στο κελάρι μας να τα έχουμε καταγραμμένα σε ένα τετράδιο, αυτό για να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τι προϊόντα έχουμε και πότε πλησιάζει η λήξη τους. Γράφω τετράδιο και όχι υπολογιστή γιατί σε ένα οικονομικό κραχ, μπορεί να καταρρεύσουν οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και να μην έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα.
Πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος το κελάρι μας να καταστραφεί από μια φωτιά, μια πλημμύρα έναν σεισμό, κλοπή κ.λ.π. Είναι καλό να φυλάμε κάποια τρόφιμα και σε ένα δεύτερο σημείο για όλους αυτούς τους λόγους.
Κρατάμε μυστική την τοποθεσία για το κελάρι μας και τι ακριβώς κάνουμε. Σε μια περίοδο οικονομική κρίσης και έξαρση βίας μπορεί να μην είναι ασφαλή τα πράγματα και εμείς.
Τέλος θα πρέπει να προσέξουμε πως τοποθετούμε τα τρόφιμα μας στα ράφια. Τα προϊόντα που είναι βαριά τα τοποθετούμε στα κάτω ράφια, τα ελαφριά στα πιο ψηλά ράφια. Επίσης είναι καλό να βάλουμε κάποια «ασφάλεια» ένα ξύλο ένα σχοινί ή μια κορδέλα έτσι ώστε τα ασφαλίσουμε τα πράγματα και σε μια περίπτωση σεισμού να μην πέσουν.
Όλο το χρόνο έχουμε κάτι να κάνουμε στο κελάρι μας. Από την άνοιξη ξεκινάμε να αποθηκεύουμε τρόφιμα ως το τέλος του φθινοπώρου. Στο κελάρι μας μπορούμε να βάλουμε βότανα, που θα μαζέψουμε και θα ξεράνουμε, μπορούμε να βάλουμε τις συγκομιδές μας σε σπόρους: σιτάρι, κριθάρι, πατάτες, κρεμμύδια, το λάδι μας, τις ελιές μας, τα γλυκά μας, το κρασί μας, το τσίπουρο κ.λ.π. ότι έχει να κάνει με τη διατροφή μας αλλά και υλικά συσκευασίας όπως βάζα που χρησιμοποιούμε για τις κονσέρβες μας, καπάκια, κ.α
Είναι πολύ σημαντικό τα τρόφιμα που συντηρείτε να τα τρώτε και να ξέρετε να τα χρησιμοποιείτε. Δεν θα έχετε το χρόνο να μάθετε να τα χρησιμοποιείτε σε μια κατάσταση κρίσης.
Οι ποσότητες που δίνω είναι για ένα χρόνο. Αν για κάποιο λόγο σταματήσει η γεωργική παραγωγή θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα με τρία χρόνια για να ανακάμψει ξανά. Οι ποσότητες πιθανών να σας φαίνονται πολύ μεγάλες σκεφτείτε ότι δεν θα υπάρχουν καταστήματα για να πάτε να ψωνίσετε ή ότι μπορεί να είναι πολύ ακριβά και σπάνια τα τρόφιμα. Πιθανών θα μπορούσατε να ανταλλάξετε κάποια τρόφιμα σε μια δύσκολη στιγμή με κάτι που χρειάζεστε και δεν έχετε.
Στο κελάρι μας είναι καλό να έχουμε:
Σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και σιτηρών. Χωρίζουμε τους σπόρους μας σε χειμερινά όπως: σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο, σέσκουλο, αρακά, κουκιά, ρεπάνι, ρόκα κ.α και καλοκαιρινά λαχανικά όπως: ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πατάτες, φασολάκια κ.α. Κρατάμε σπόρους και από παλιότερες χρονιές γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πως μπορεί να πάει η καλλιεργητική χρονιά. Αποθηκεύουμε τους σπόρους σε γυάλινα δοχεία όπου γράφουμε τι είναι ο καθ’ ένας την χρονιά συγκομιδής κ.α. Διαβάστε πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους.
Νερό. Το νερό είναι πολύ βασικό για την επιβίωση μας. Προσέξτε αν στο κελάρι σας η θερμοκρασία το χειμώνα κατεβαίνει κάτω από το μηδέν τα μπουκάλια σας θα πρέπει να έχουν ένα περιθώριο τέτοιο ώστε αν είναι γυάλινα και το νερό παγώσει να μη σπάσουν. Αναφερόμαστε σε καθαρό πόσιμο νερό για μαγείρεμα, αποθηκεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Ανάλογα με το χώρο που διατηρείτε και το μέγεθος της οικογένειας σας μπορείτε να αποθηκεύσετε 50 ή 100 ή 200 lt. Αν γεμίσετε μπουκάλια με νερό βρύσης προτείνω να ρίξετε λίγες σταγόνες από αγιασμό ή κάποιο ενεργοποιημένο νερό. Μπορείτε να έχετε φίλτρα νερού ή να ξέρετε πώς να κατασκευάζετε φίλτρα για τον καθαρισμό του νερού.
Αλάτι ψιλό 10 κιλά/ανά ενήλικα. Το αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε το φαγητό. Σε μια δύσκολη στιγμή το νόστιμο φαγητό θα είναι δέκα φορές ποιο νόστιμο.
Αλάτι χοντρό 20 κιλά/ανά ενήλικα. Το χοντρό αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συντηρήσουμε τρόφιμα. Μπορούμε να κάνουμε παστά ψάρια, παστό κρέας, παστουρμά, να συντηρήσουμε ελιές κ.α. Το αλάτι μπορούμε να το διατηρήσουμε για πολλά χρόνια. Αν τραβήξει υγρασία μπορούμε να το στεγνώσουμε στον ήλιο και να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Σιτάρι 90 κιλά/ανά ενήλικα. Το σιτάρι είναι η βάση της διατροφής μας. Μπορούμε να το κάνουμε αλεύρι, να το μαγειρέψουμε να το κάνουμε νιφάδες, πλιγούρι, αλλά και να το φυτρώσουμε και να έχουμε φρέσκια τροφή. Μπορούμε να το συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία ή με αλάτι. Είναι προτιμότερο να έχουμε σιτάρι από αλεύρι, διατηρείτε περισσότερα χρόνια. Πιθανών θα βόλευε να έχετε έναν μήλο για να αλέθετε σπόρους για αλεύρι.
Αλεύρι 90 κιλά/ανά ενήλικα. Το αλεύρι είναι η βάση της διατροφής μας. Μπορούμε να κάνουμε ψωμί, πίτες, γλυκά, κ.α. αρτοσκευάσματα. Μπορούμε να το συντηρήσουμε για μεγάλο διάστημα με αλάτι ή με θερμική επεξεργασία. Θα σας πρότεινα να διατηρήσετε διαφορετικές ποικιλίες από αλεύρι.
Ρύζι 20 κιλά/ανά ενήλικα. Το ρύζι είναι μια από τις βασικές μας τροφές. Μπορούμε να το συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία.
Καλαμπόκι 20 κιλά/ανά ενήλικα. Το καλαμπόκι επίσης είναι μια πολύ καλή τροφή που μπορούμε να το αλέσουμε και να το φάμε ως αλεύρι αλλά μπορούμε και να μαγειρέψουμε τους σπόρους του καλαμποκιού αφού τους μουσκέψουμε.
Καλαμπόκι τσατ πατ 3 κιλά/ανά ενήλικα. Το καλαμπόκι που σκάει είναι πολύ καλή τροφή για να ξεχαστούμε και να διασκεδάσουμε μια δύσκολη στιγμή.
Βρώμη 20 κιλά/ανά ενήλικα. Τη βρώμη μπορούμε να τη φάμε ως αλεύρι, ως νιφάδες κ.λ.π.
Ελαιόλαδο 50 λίτρα/ανά ενήλικα. Το λάδι αποτελεί τη βάση της διατροφής μας στην Ελλάδα. Μπορεί να σας φαίνονται πολλά τα 50 λίτρα, «Αν δεν περισσέψει, δεν θα φτάσει» λέει ο λαός. Στο λάδι μπορούμε να συντηρήσουμε και κάποια τρόφιμα όπως το τυρί ή τις ελιές και μετά να το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό ή στη σαλάτα μας. Τα παλιά ταγγισμένα λάδια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε σαπούνι.
Σπορέλαιο 20 λίτρα/ανά ενήλικα. Το σπορέλαιο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να τηγανίσουμε λαχανικά κ.α.
Γάλα σε σκόνη 20 λίτρα/ανά ενήλικα. Το γάλα σε σκόνη είναι μια καλή τροφή που μπορεί να χρειαστεί κυρίως σε οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά.
Ζάχαρη 25 κιλά/ανά ενήλικα. Η ζάχαρη είναι ένα καλό συντηρητικό τροφίμων όπως: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, χυμοί βοτάνων ποτά κ.α
Μέλι 25 κιλά/ανά ενήλικα. Στην αρχαιότητα το μέλι εκτός από τροφή ήταν και μέσο συντήρησης τροφίμων.
Ζυμαρικά 10 κιλά για κάθε ενήλικα /χρόνο. Αποθηκεύστε διάφορα ζυμαρικά, μακαρόνια, σπαγγέτι, κριθαράκι κ.α. Τα ζυμαρικά μπορούμε να τα συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία.
Όσπρια 10 κιλά/ανά ενήλικα. Φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, αρακάς. Διαβάστε πώς να συντηρήσουμε τα όσπρια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
Παξιμάδια. 10 κιλά/ανά ενήλικα. Τα παξιμάδια είναι μια εξαιρετική τροφή που μπορούν να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.Διαβάστε πως κάνουμε παξιμάδια.
Πατάτες, 50 κιλά/ανά ενήλικα. Οι πατάτες είναι μια εξαιρετική τροφή που διατηρείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κρεμμύδια 20 κιλά/ανά ενήλικα. Εξαιρετική τροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο να νοστιμίσει το φαγητό αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική. Μικρούς αν χτυπούσαμε μας έβαζαν κομπρέσες με στουμπιγμένο (χτυπημένο) κρεμμύδι.
Σκόρδα. Αποθηκεύστε όσα μπορείτε περισσότερα. Αν πάνε να χαλάσουν μπορείτε να τα αποξηράνετε στον ήλιο ή να τα στουμπίσετε και να τα βάλετε μέσα σε λάδι και έτσι να έχετε λάδι με σκόρδο για τη σαλάτα ή το φαγητό.
Φρούτα και Λαχανικά φρέσκα αποθηκευμένα μέσα σε άχυρα ή σε κονσέρβα.
Κονσέρβες: σάλτσες, κομπόστες, φαγητά κ.α.
Αποξηραμένα: σύκα, μήλα, δαμάσκηνα, αχλάδια, ντομάτες κ.α.
Κρέας σε κονσέρβες, καπνιστό κρέας, λουκάνικα κ.α.
Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, ταχίνι, φυστικοβούτυρο κ.α.
Λικέρ, κρασί, τσίπουρο.
Ελιές, τυρί, τουρσί,
Ροφήματα όπως καφέ, κακάο.
Βότανα για να νοστιμίσετε το φαγητό όπως η ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, κ.α
Βότανα για να κάνετε τσάι όπως: φλαμούρι, τσάι του βουνού, μαντσουράνα, κ.α.
Βότανα για να αντιμετωπίσετε ένα κρυολόγημα όπως το χαμομήλι.
Μπαχαρικά: μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, κουρκουμά, κ.α.
Ξύδι, μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας μηλόξιδο, από χυμό μήλο.
Τυρί μυζήθρα κεφαλάκια, κρατήστε τα στην αεροστεγή τους συσκευασία ή μέσα σε λάδι.
Αποθηκεύουμε όλα τα τρόφιμα χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας –ψυγείο ή καταψύκτη – γιατί μπορεί να μην υπάρχει η ηλεκτρική ενέργεια.
Το κελάρι αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα του ανθρώπου που το φτιάχνει και τις διατροφικές του συνήθειες. Είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Εδώ σας δίνω μια γενική ιδέα για ένα κελάρι. Εσείς θα το διαμορφώσετε με βάση τις δικές σας οικονομικές δυνατότητες, διατροφικές ανάγκες και διατροφικές συνήθειες το χώρο που διαθέτετε και τα μέλη της οικογένειας, γέροι, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες.
Για όσους έχετε μικρά παιδιά είναι καλό να φυλάξετε από τώρα κάποια μπισκότα του εμπορίου ή μια μερέντα, σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα.
Επίσης αποθηκεύουμε αναπτήρες, κεριά και σπίρτα. Τα σπίρτα θα πρέπει να τα κερώσουμε, να βουτήξουμε το κεφάλι τους μέσα σε λιωμένο κερί για να μη καταστραφούν από την υγρασία.
Για ένα πιθανό σενάριο οικονομικής κατάρρευσης είναι καλό να φροντίσουμε από τώρα να έχουμε ηλιακούς φακούς έτσι ώστε να έχουμε λίγο φως για το βράδυ αν καταρρεύσει το ηλεκτρικό δίκτυο. Ηλιακούς φορτιστές για να μπορούμε να φορτίσουμε τα κινητά μας για να έχουμε επικοινωνία με τους οικείους μας όσο καιρό λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ηλιακό ραδιόφωνο, θα μας βοηθήσει πιθανών να μάθουμε κάποια νέα και ποια είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα. Μπορούμε να ετοιμαστούμε από τώρα να μάθουμε να μαγειρεύουμε με τον ήλιο σε ηλιακό φούρνος. Να αποξεράνουμε φρούτα και λαχανικά στον ήλιο.
Καθαριστικά σπιτιού. Σε ένα ντουλάπι στο κελάρι μας προτείνουμε να αποθηκεύσουμε κάποια επιπλέον καθαριστικά για το σπίτι υγρό καθαρισμού πιάτων, απορρυπαντικό ρούχων ή σαπούνι, βούρτσες καθαρισμού και σφουγγάρια, πλαστικές σακούλες και τσάντες, απορρυπαντικό ρούχων για πλύσιμο στο χέρι.
Καθαρισμός και φροντίδα σώματος. Αποθηκεύουμε αλισίβα, κοσκινισμένη στάχτη για λούσιμο μαλλιών και πλύσιμο ρούχων. Σαμπουάν και σαπούνι, χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα. Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή όπως σερβιέτες, κ. α Για τα μωρά πάνες μωρών, μωρομάντιλα κ.α. Για τους άντρες: ξυραφάκια, αφρό ξυρίσματος, προφυλακτικά.
Στο κελάρι μας επίσης μπορούμε να έχουμε και τις πρώτες ύλες για να κάνουμε μόνοι μας σαπούνι και κηραλοιφές.
Εκτιμήστε όλα όσα έχετε.
Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε. Μην αναβάλλεις κάτι για αύριο, το οποίο μπορείς να το κάνεις σήμερα.
Τρόφιμα για τα κατοικίδια ζώα. Αν σε περίπτωση έχετε και κάποιο κατοικίδιο φροντίστε να αποθηκεύσετε κάποια τρόφιμα και γι’ αυτό.
Ας φροντίσουμε να έχουμε και Βελόνες, καφίτσες, παραμάνες, και κλωστές.
Πάντα είναι χρήσιμο Ένα φαρμακείο στο κτήμα μας.
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Είναι σημαντικό να έχουμε και ένα φαρμακείο στο σπίτι μας με κάποια βασικά πράγματα για:
Χτυπήματα και εκδορές του δέρματος.
Πονοκεφάλους και ζαλάδες
Ένα αντιπυρετικό και ένα θερμόμετρο.
Γάζες, οινόπνευμα, επίδεσμο.
Ψαλίδι, γάντια, νυχοκόπτη.
Χειρουργικές μάσκες.
Ξυράφι.
Απολυμαντικό χεριών.
Καραμέλες ή ζάχαρη ( μέσα στο φαρμακείο) για κάποια περίπτωση διαβητικού που έπαθε υπογλυκαιμία.
– Βιταμίνες.
– Παυσίπονα ( Depon, ασπιρίνη, ponstan κλπ).
– Αντιβιώσεις.
– Οινόπνευμα.
– Οξυζενέ.
– Ιώδειο.
– Betadine.
– Hexalen (απαραίτητο για μολύνσεις στο φάρυγγα κ.α).
– Immodium (κατά της διάρροιας).
– Βαμβάκι.
– Γάζες.
– Επίδεσμοι
– Γαντζάκια επιδέσμων
– Αμμωνία.
– Σκευάσματα για τσιμπήματα εντόμων.
– Αλοιφή για εγκαύματα.
– Αλοιφή κατά μυικών πόνων.
– Φάρμακα για τσίμπημα φιδιού, σκορπιού, κλπ.
– Φάρμακα που τυχόν λαμβάνονται από τα άτομα της οικογένειας.
– Μπλε οινόπνευμα ως αντισηπτικό
Στην αποθήκη του κήπου φροντίζουμε να έχουμε τα εργαλεία:
– Πριόνι.
– Τσεκούρι.
– Σφυρί και καρφιά.
– Πένσα.
– Κόφτη σύρματος.
– Ρολό λεπτού σύρματος.
– Μαχαίρια.
– Φτυάρι.
– Τσάπα
– Σχοινί 15μ περίπου. Καρότσι.
Τα φρούτα θα είναι ακριβά για να τα αγοράσω αλλά δωρεάν από τα δέντρα αν τα καλλιεργώ.
Καλλιεργώντας τα δικά μου λαχανικά είναι σαν να τυπώνω τα δικά μου χρήματα.
Ζώντας με ανταλλαγή προϊόντων και εργασίας.
Τώρα που υπάρχει ακόμη χρόνος αποκτήστε δεξιότητες με τα χέρια σας και εκπαιδευτείτε πάνω στις πρώτες βοήθειες και σε ότι άλλο θα σας είναι χρήσιμο. Συμμετέχετε σε ομάδες εθελοντών για να εκπαιδευτείτε στη συνεργασία και στην αλληλοβοήθεια.
Καλή συνέχεια σε όλους και όλες.