Εχθές το βράδυ (19/11/2020) ανέβασα την συνταγή για το πώς να κάνουμε βάμμα πρόπολης. Στο πρώτο λεπτό ήρθε ένα μήνυμα.
«Παρακαλώ Παναγιώτη μια συνταγή για μηλόξυδο. Θέλω να φτιάξω που βρήκα ωραία μήλα! Καλό βράδυ».
Μηλόξυδο δεν έχω κάνει ποτέ, ο νους μου όμως πήγε στο 2001 όταν είχα επισκεφτεί το κτήματα του φίλου, Τάσου Βασιλειάδη στο Νεωχώρι Πηλίου. Θυμάμαι εκείνες τις μέρες ο Τάσος και η γυναίκα του Κατερίνα έκαναν μηλόξυδο. Έτσι έγραψα στον Τάσο και άμεσος μου έστειλε τη συνταγή για το μηλόξυδο και τη φωτογραφία του άρθρου.
Ευχαριστώ πολύ Τάσο για την άμεση ανταπόκριση.
«Καλησπέρα Παναγιώτη. Για να κάνουμε ποιοτικό μηλοξυδο χρειαζόμαστε.
Θρυμματιστη, πρέσα, δεξαμενή ανοξείδωτη η γυάλινη νταμιτζάνες εάν πρόκειται για μικρή ποσότητα. Όχι πλαστικά.
Τα μήλα πρέπει να είναι ώριμα και καθαρισμένα από τις τυχόν προσβολές. Τα μήλα καλό θα είναι να είναι οικολογικά. Το ξύδι από αυτά είναι απείρως καλύτερο.
Θα χρειαστούμε και ένα κομμάτι μύκητα μηλοξυδου, μάννα.
Θρυμματίζουμε τα μήλα, τα πρεσάρουμε, και βάζουμε τον χυμό στην δεξαμενή με τον μύκητα. Θα φτάσει σε ένα επίπεδο το καλοκαίρι. Γίνεται τέλειο στα δύο χρόνια.
Μύκητα μπορώ να στείλω. Για οποία άλλη πληροφορία είμαι εδώ
Πρόσθεσε ότι αφού γίνει μπορούμε να προσθέσουμε καυτερές πιπεριές κομμένες σε αναλογία 3 ξύδι 1 πιπεριά. Χοντρό αλάτι και σε δύο μήνες έχουμε πικάντικο ξύδι.
Εδώ μπορείτε να δείτε τα βήματα της συνταγή για το μηλόξυδο σε οικιακό επίπεδο.
Πήραμε μήλα τα πλέναμε τα καθαρίσαμε τα περάσαμε μέσα από τον αποχυμωτή.
Βάλαμε το χυμό των μήλων σε γυάλινο βάζο, προσθέσαμε το μύκητα και στο στόμιο του βάλαμε ένα τούλι για να μην συγκεντρώσει έντομα.
Το βάζο θα μείνει σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου ως τις πρώτες ζέστες του καλοκαιρού όπου και θα είναι έτοιμο το μηλόξυδο μας.
Ευχαριστούμε πολύ, τον Τάσο Βασιλειάδη για την πολύτιμη συνταγή του και τις οδηγίες καθώς και για τους μύκητες που μας έστειλε.