Το καλοκαίρι ο δρόμος από το Παρανέστι για τη Δράμα είναι γεμάτος με κορομηλιές, μαύρα, κόκκινα, πράσινα κ.α. κορόμηλα. Η φύση μας τα παρέχει απλόχερα.
Για να κάνουμε μαρμελάδα κορόμηλο θα χρειαστούμε.
ώριμα κορόμηλα
ζάχαρη, αναλογία πολτό φρούτο και ζάχαρης δύο κιλά φρούτο ένα κιλό ζάχαρη.
Εκτέλεση.
Πλένουμε τα κορόμηλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με ελάχιστο νερό, ένα φλιτσανάκι του καφέ. Αφού μαλακώσουν τα περνάμε από ένα σουρωτήρι και κρατάμε στην άκρη το αραιό ζουμί και μετά τα δουλεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέσα σε ένα σουρωτήρι για μακαρόνια για να βγει η σάρκα τους. Περνάει η σάρκα από τα κορόμηλα από το σουρωτήρι σε ένα σκεύος που έχουμε από κάτω. Τα κουκούτσια και η πέτσα θα μείνουν μέσα στο σουρωτήρι όπου θα τα βάλουμε στα οργανικά.
Την πολτοποιημένη μάζα τη ζυγίζουμε. Για δύο κιλά πολτό βάζουμε ένα κιλό ζάχαρη. Βάζουμε τον πολτό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και τα βράζουμε. Από την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός κρατάμε περίπου μισή ώρα.
Αν θέλουμε μπορούμε την επομένη μέρα να κάνουμε ακόμη μια βράση στην μαρμελάδα μας.
Όπως είναι καυτή τη βάζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε με καινούρια καθαρά καπάκια. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μας σε ένα ταψί που έχουμε βάλει βρεγμένη πετσέτα. Θα αφήσουμε τα βάζα μας να κρυώσουν και την επομένη θα τα ελέγξουμε. Αν το καπάκι μας δεν παίζει σημαίνει ότι έχει γίνει καλά η κονσερβοποίηση μας.
Αποθηκεύουμε τα βάζα μας σε σκιερό και δροσερό μέρος. Τα βάζα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου. Από την ώρα που θα το ανοίξουμε το συντηρούμε στο ψυγείο.
Αν τα βάζα δεν έχουν κλείσει καλά θα πρέπει να καταναλώσουμε άμεσα τη μαρμελάδα μας και να τη βάλουμε στο ψυγείο.
Γράφουμε θετικές εκφράσεις πάνω στο βάζω, για να πάρουμε ένα θετικό μήνυμα όταν θα πάμε να πάρουμε το βάζο.
Εναλλακτικά τον πολτό από τα κορόμηλα μπορούμε να τον απλώσουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και να το βάλουμε στον ήλιο για δύο ή τρις μέρες να στεγνώσει. Θα γίνει η λεγόμενη πέτσα. Όταν στεγνώσει την τυλίγουμε σε ρολό και είναι ένα ωραίο σνακ για μικρούς και μεγάλους.
Καλή επιτυχία.