Κάνοντας το δικό μου σαπούνι

Η συνταγή και η φωτογραφία είναι της κ. Ράνιας Χουλάκη- Παντερμαράκη.

900 γρ λάδι.

115γρ καυστ σόδα

300ml νερό πηγής

Τρόπος παρασκευής. Από βραδύς ρίχνουμε την καυστική σόδα σιγά, σιγά στο νερό ανακατεύοντας. Την επόμενη το πρωί σε δοχείο που έχομε βάλει το λάδι, ξεκινάμε και ρίχνουμε το νερό όπου έχουμε διαλύσει την καυστική σόδα. Ανακατεύουμε συνεχεία μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πήξει ελαφρά. Εγώ χρησιμοποιώ ένα μίξερ χεριού. Το αδειάζουμε σε ένα ξύλινο τελαράκι όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, εγώ το βάζω σε ένα παλιό τάβλι που βρήκα σπασμένο. Σε μεγαλύτερη ποσότητα σαπουνιού χρησιμοποιώ ένα ξύλινο συρτάρι.

Το αφήνουμε σε αεριζόμενο χώρο για δύο μέρες. Όταν δούμε οτι μπορούμε να το κόψουμε, οτι έχει γίνει δηλ συμπαγές, το αναποδογυρίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε εξωτερικό χώρο αλλά προστατευμένα από σκόνες και βροχή. Είναι έτοιμα μετά από έξι εβδομάδες . Όσο περισσότερο μένουν, τόσο καλύτερα γίνονται. Σημείωση. Χρειάζεται ακρίβεια στα υλικά. Αλλού Χρειάζεται γραμμάρια αλλού ml. Πάντα φοράμε γάντια. Φροντίζουμε να έχουμε δίπλα μας ξύδι σε περίπτωση που μας πιτσιλίσει η καυστική σόδα όπως ανακατεύουμε. Υπάρχει μέθοδος με ζέσταμα λαδιού αλλά δεν την χρησιμοποιώ. Η κρύα μέθοδος είναι πιο φυσική. Ότι ερωτήματα έχετε, με χαρά να απαντήσω αν γνωρίζω.

Scroll to Top