“Κάνε έρωτα όχι πόλεμο” (Make love not war) αντιπολεμικό σύνθημα της δεκαετίας του ’60. Το 1988 πήγα στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και έτσι ξεκινάει η επαφή μου με το οικολογικό κίνημα, διαβάζοντας το περιοδικό “αρνούμαι” που έβγαζαν τότε οι αρνητές στράτευσης.
Από το τέλος του εμφυλίου και μετά στην Ελλάδα δεν ζήσαμε κάποια στρατιωτική εισβολή άλλης χώρας. Οι άνθρωποι της δική μου γενιάς και ποιο μεγάλοι, πιθανών να θυμούνται την εισβολή στην Κύπρο και την επιστράτευση των πατεράδων μας.
Σήμερα (Δεκέμβριος 2024) καλλιεργείτε από αρκετές κυβερνήσεις της Β. Ευρώπης την Ε. Ε και τις Η. Π. Α ένα κλήμα προετοιμασίας για πόλεμο, συμβατικό ή και πυρηνικό. Διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια στις χώρες τους, ετοιμάζουν καταφύγια κ.λ.π.
Προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα.
Το να ετοιμάζετε κάποιος για ένα ενδεχόμενο πολέμου δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Πολύ περισσότερο για έναν πυρηνικό πόλεμο. Δεν έχουμε ζήσει πόλεμο, δεν ξέρουμε τι θα πει πόλεμος, δεν ξέρουμε τι θα πει παραλογισμός.
Η προετοιμασία θα πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα, φυσικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε περισσότερο με το φυσικό επίπεδο, κύρια στο θέμα της τροφής.
Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις μιας τέτοιας κατάστασης είναι σημαντικό να μπορούμε να κρατήσουμε την σωματική, νοητική και συναισθηματική μας υγεία έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι γύρω μας.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να βρούμε ανθρώπους που να μοιραζόμαστε αυτές τις αγωνίες μας. Αν υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μας περιβάλλον που δεν μπορούν να σηκώσουν μια τέτοια κουβέντα είναι σημαντικό να το σεβαστούμε. Δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό να έρθετε σε επαφή μόνο με ανθρώπους που μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Επίσης είναι καλό να λέτε λίγα πράγματα για το τι ετοιμάζεται που και πως. Σε μια κατάσταση κρίσης ποτέ δεν ξέρεις πως θα λειτουργήσουν οι άνθρωποι. Έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που είναι έμπιστοι.
Η προετοιμασία είναι για όλους.
Το άρθρο απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες άντρες και γυναίκες, σε έναν πιθανό πόλεμο πολύ πιθανών θα γίνει επιστράτευση των αντρών. το βάρος στο σπίτι και στον κήπο θα πέσει στις γυναίκες.
Σακίδιο έκτακτων αναγκών.
Σε μια κατάσταση κρίσης μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας, οπότε είναι σημαντικό να έχουμε ετοιμάσει ένα σακίδιο έκτακτων αναγκών.
Δημιουργήστε έναν αποθηκευτικό χώρο για τρόφιμα, κελάρι.
Κλείστε τη θέρμανση σε ένα δωμάτιο στο σπίτι σας στο διαμέρισμα ή μετατρέψτε μια αποθήκη στο χωριό σας σε αποθήκη για τρόφιμα. Φροντίστε να ασφαλίσετε τα παράθυρα και την πόρτα με σήτες έτσι ώστε να μην μπαίνουν έντομα ή τρωκτικά. Κλείστε χαραμάδες και τρύπες στο πάτωμα ή στο τοίχο. Φροντίστε το πάτωμα να μπορεί να καθαριστεί εύκολα αν πέσουν τρόφιμα ή υγρά. Κατασκευάστε ράφια για να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα σας. Τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στα κάτω ράφια. Ασφαλίστε τα ράφια έτσι ώστε να μην κουνιούνται κάθε φορά που βγάζετε ή βάζετε πράγματα. Όλες οι συσκευασίες αποθήκευσης τροφίμων τενεκέδες, βαρέλια κ.λ.π θα πρέπει να πατάνε πάνω σε ξύλο έτσι ώστε να μην παίρνουν υγρασία από το πάτωμα.
Συσκευασία των χύμα προϊόντων.
Φροντίζουμε να συσκευάσουμε όλα τα χύμα προϊόντα, προτιμούμε μικρές σχετικά συσκευασίες έτσι ώστε να είναι ποιο εύκολες στο κουβάλημα. Συσκευάζουμε τα χύμα προϊόντα έτσι ώστε σε μια περίπτωση που γίνει μια προσβολή να μην επεκταθεί σε όλη την ποσότητα που έχουμε. Φροντίζουμε τα υλικά που συσκευάζουμε τα χύμα προϊόντα να είναι ίδια στο μέγεθος και στο σχήμα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε ποιο εύκολα.
Νερό.
Αν μπορούμε αποθηκεύουμε 3 λίτρα / άτομο / ημέρα ή 45 λίτρα ανά άτομο για δύο εβδομάδα. Το νερό είναι πολύ βασικό για την επιβίωση μας. Προσέξτε αν στο κελάρι σας η θερμοκρασία το χειμώνα κατεβαίνει κάτω από το μηδέν τα μπουκάλια σας θα πρέπει να έχουν ένα περιθώριο τέτοιο ώστε αν παγώσει το νερό να μη σπάσουν τα μπουκάλια. Αν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μεγάλες δεξαμενές νερού θα ήταν πολύ βοηθητικό. Αν το νερό σας είναι ακατάλληλο για πόσιμο από μικρόβια, μπορείτε να το βράσετε για ένα τέταρτο. Φροντίζουμε να συγκεντρώνουμε το νερό από τα λούκια και άλλες επιφάνειες. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούμε να κάνουμε πόσιμο το βρόχινο νερό.
Τρόφιμα.
Αλάτι 15 κιλά. Το αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε το φαγητό αλλά και να συντηρήσουμε τρόφιμα π.χ τις ελιές μας ή να κάνουμε παστουρμά. Το αλάτι μπορούμε να το διατηρήσουμε για πολλά χρόνια. Αν τραβήξει υγρασία μπορούμε να το στεγνώσουμε στον ήλιο και να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Σιτάρι 100 κιλά. Το σιτάρι είναι η βάση της διατροφής μας. Μπορούμε να το κάνουμε αλεύρι, να το μαγειρέψουμε να το κάνουμε νυφάδες, πλιγούρι, αλλά και να το φυτρώσουμε και να έχουμε φρέσκια τροφή. Μπορούμε να το συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία ή με αλάτι. Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου το να φυτρώνουμε σιτάρι μέσα στο σπίτι μας θα είναι πολύ χρήσιμο μια που το εξωτερικό περιβάλλον θα έχει μολυνθεί.
Ρύζι 15 κιλά. Το ρύζι είναι μια από τις βασικές μας τροφές. Μπορούμε να το συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία.
Καλαμπόκι 15 κιλά. Το καλαμπόκι επίσης είναι μια πολύ καλή τροφή που μπορούμε να το αλέσουμε και να το φάμε ως αλεύρι αλλά μπορούμε και να μαγειρέψουμε τους σπόρους του καλαμποκιού αφού τους μουσκέψουμε ή να κάνουμε στατ-πατ.
Βρώμη 10 κιλά. Τη βρώμη μπορούμε να τη φάμε ως αλεύρι, ως νιφάδες κ.λ.π.
Ελαιόλαδο 50 λίτρα. Το λάδι αποτελεί τη βάση της διατροφής μας στην Ελλάδα. Το λάδι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μαγειρέψουμε και να νοστιμίσουμε το φαγητό μας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φωτίσουμε το χώρο μας. Με το λάδι μπορούμε να συντηρήσουμε ελιές ή τυρί.
Σπορέλαιο 10 λίτρα. Το σπορέλαιο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να τηγανίσουμε κ.α.
Γάλα σε σκόνη 10 κιλά. Το γάλα σε σκόνη είναι μια καλή τροφή που μπορεί να χρειαστεί κυρίως σε οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά.
Ζάχαρη 20 κιλά. Η ζάχαρη είναι ένα καλό συντηρητικό τροφίμων όπως: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, χυμοί βοτάνων κ.α
Μέλι 20 κιλά. Στην αρχαιότητα το μέλι εκτός από τροφή ήταν και μέσο συντήρησης τροφίμων.
Ζυμαρικά 10 κιλά. Αποθηκεύστε διάφορα ζυμαρικά. Τα ζυμαρικά μπορούμε να τα συντηρήσουμε με θερμική επεξεργασία.
Φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, αρακάς από 10 κιλά. Διαβάστε πώς να συντηρήσουμε τα όσπρια χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
Παξιμάδια 20 κιλά. Διαβάστε πως κάνουμε παξιμάδια.
Κονσέρβες 10 κιλά. Φρούτα, λαχανικά ή ψάρι κ.α.
Κρέας. Κρέας σε κονσέρβες, παστουρμάς, καπνιστά, λουκάνικα κ.α.
Σάλτσες 30 κιλά. Δείτε Κάνοντας σάλτσα ντομάτας, σάλτσα πιπεριάς
Πατάτες και κρεμμύδια.
Κομπόστες, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά κ.α.
Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού Ταχίνι, φυστικοβούτυρο κ.α.
Αλκοόλ: Λικέρ, κρασί, τσίπουρο. Το αλκοόλ (τσίπουρο) μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως απολυμαντικό σε κάποια στιγμή ανάγκης.
Ελιές, τυρί, τουρσί.
Βότανα: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλα, λεβάντα, φλαμούρι κ.α.
Συμπληρώματα διατροφής και ηλεκτρολύτες. Πολύ πιθανών να παίρνετε τώρα κάποια συμπληρώματα διατροφής, βάλτε μια ή δύο συσκευασίες επιπλέον στο κελάρι σας. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα σε μια στιγμή που η επάρκεια τροφής μπορεί να είναι χαμηλή, βιταμίνες όπως η Β, ψευδάργυρος κ.α. Φροντίζουμε να αποθηκεύσουμε και κάποιες συσκευασίες με ηλεκτρολύτες, σε έναν πυρετό θα μας φανούν πολύ απαραίτητοι.
Μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα είναι φτηνή και έχει πολλές και διαφορετικές χρίσεις από το να φουσκώσουμε το ψωμί, να πλένουμε τα δόντια μας, να κάνουμε ποδόλουτρο, να καθαρίσουμε μαγειρικά σκεύη κ.α.
Το κελάρι αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα των ανθρώπων που το φτιάχνουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Εδώ σας δίνω μια γενική ιδέα για ένα κελάρι. Εσείς θα το διαμορφώσετε με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες. Επίσης θα πάρετε υπόψη σας τα μέλη της οικογένειας μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία κ.α. και τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
Για όσους έχετε μικρά παιδιά είναι καλό να φυλάξετε από τώρα κάποια μπισκότα του εμπορίου ή μια μερέντα, μια σοκολάτα κ.α. σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα.
Στο κελάρι μας εκτός από τρόφιμα προτείνουμε να έχουμε και τις πρώτες ύλες για να κάνουμε μόνοι μας σαπούνι και κηραλοιφές, και κάποια επιπλέον καθαριστικά για το σπίτι και για τη φροντίδα του σώματος, σερβιέτες για τις γυναίκες και προφυλακτικά.
Κατοικίδια ζώα.
Αν έχουμε κατοικίδια ζώα φροντίζουμε να έχουμε επιπλέον νερό και τροφή και για τα ζώα.
Παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.
Είναι σημαντικό να έχουμε μια συλλογή παραδοσιακών σπόρων, έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε την τροφή μας σε μια κατάσταση εκτατής ανάγκης. Φροντίζουμε τα εργαλεία μας να είναι σε καλή κατάσταση.
Φωτιά.
Αν ζούμε στην επαρχία τα πράγματα θα είναι ποιο εύκολα. Στην επαρχία έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μια ξυλόστρωτα για να ζεσταθούμε, να μαγειρέψουμε να φωτίσουμε το χώρο μας κ.α. Μέσα σε ένα διαμέρισμα είναι πολύ ποιο δύσκολη η δυνατότητα της ξυλόσομπας.
Ηλεκτρική ενέργεια.
Είναι πολύ πιθανών να υπάρξει διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας, αποθηκεύουμε αναπτήρες, σπινθηριστές, κεριά και σπίρτα. Τα σπίρτα θα πρέπει να τα κερώσουμε, να βουτήξουμε το κεφάλι τους μέσα σε λιωμένο κερί για να μη καταστραφούν από την υγρασία. Εκπαιδευόμαστε από τώρα στο να ζούμε χωρίς τη χρίση της ηλεκτρικής ενέργειας, συντηρούμε τρόφιμα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. φροντίζουμε να έχουμε ηλιακούς φακούς, ηλιακούς φορτιστές, ηλιακό ραδιόφωνο, ηλιακά πάνελ με μπαταρίες κ.α.
Οικονομική κατάρρευση.
Σε μια περίπτωση πολέμου πολύ πιθανών να υπάρξει και μια αναταραχή και στην οικονομία. Για ένα πιθανό σενάριο οικονομικής κατάρρευσης φροντίζουμε να έχουμε μετρητά γιατί οι κάρτες πολύ πιθανών δεν θα περνάνε ή πολύτιμα μέταλλα χρυσό ή ασημή. Τα χρήματα πιθανών να μην υπάρχουν ή να είναι πολύ σπάνια γι’ αυτό από τώρα εκπαιδευόμαστε με φίλους στις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.
Χρήσιμα έγραφα
Φροντίζουμε να έχουμε εύκολα την ταυτότητα μας ή το διαβατήριο μας και τα τηλέφωνα από συγγενείς και φίλους να τα γράψουμε σε ένα κομμάτι χαρτί, όπως και κάποια τηλέφωνα ανάγκης να είναι γραμμένα σε χαρτί. Καλό είναι εάν θυμηθείς να έχεις και τα συμβόλαια του σπιτιού σε εύκολο μέρος.
Ένα δεύτερο σημείο φύλαξης.
Είναι καλό να υπάρχει και ένα δεύτερο σημείο φύλαξης κάποιων πραγμάτων σε περίπτωση που πρέπει να φύγουμε από το σπίτι μας.
Τώρα που υπάρχει ακόμη χρόνος.
Για την ώρα ζούμε καλά απλά βλέπουμε να συγκεντρώνονται πολλά σύννεφα στον ουρανό. Τώρα που υπάρχει ακόμη χρόνος είναι σημαντικό να φροντίσουμε να εκπαιδευτούμε στις πρώτες βοήθειες, να μάθουμε δεξιότητες με τα χέρια μας, όπως να σκαλίζουμε ξύλα να ζωγραφίζουμε να πλέκουμε καλάθια κ.α. Φροντίζουμε να δίνουμε και λίγο χρόνο το πρωί πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι και το βράδυ πριν κοιμηθούμε να ερχόμαστε σε επαφή με το μέσα μας, αυτή η σύνδεση μπορεί να μας βοηθήσει σε κάθε στιγμή να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις.
Φροντίζουμε να έχουμε ένα φαρμακείο στο σπίτι ή στο κτήμα μας. Τι βάζουμε στο φαρμακείο μας.
Δεν είμαι γιατρός ούτε φαρμακοποιός και σας προτείνων να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό πριν κάνετε όποια αγορά, εξηγώντας τις δικές σας συνθήκες και τις ανάγκες σας.
Θα βάλετε μέσα κάτι για να αντιμετωπίσετε τσιμπήματα από έντομα και μέλισσες.
Χτυπήματα και εκδορές του δέρματος.
Πονοκεφάλους και ζαλάδες
Ένα αντιπυρετικό και ένα θερμόμετρο.
Γάζες, οινόπνευμα, επίδεσμο.
Ψαλίδι, γάντια,
Χειρουργικές μάσκες.
Ξυράφι.
Απολυμαντικό χεριών.
Καραμέλες ή ζάχαρη ( μέσα στο φαρμακείο) για κάποια περίπτωση διαβητικού που έπαθε υπογλυκαιμία.
κ.λ.π.
Είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε επίσης στις πρώτες βοήθειες για να ξέρετε πως θα χρησιμοποιήσετε αυτά που έχει μέσα το φαρμακείο σας αλλά και ποιους χειρισμούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με το συμβάν που έχετε να αντιμετωπίσετε.
Τέλος φροντίζουμε να εκπαιδευτούμε στο φαρμακείο της φύσης στα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Καλή δύναμη