Το να μάθουμε να κάνουμε δικό μας προζύμι, να το αναπιάνουμε και να κάνουμε ψωμί είναι κάτι που θα βοηθήσει πολύ στην υγεία μας, στην οικονομία μας, στην κοινωνικοποίηση μας πιθανών, με το μοίρασμα της γνώσης και του ψωμιού, αλλά είναι και μια βαθιά πολιτική πράξη. Ο Αριστοτέλης επεσήμανε ότι ο άνθρωπος είναι, όν πολιτικό. Όταν λέω πολιτική πράξη εννοώ κάθε σκέψη και πράξη που κάνουμε για να λύσουμε ένα ζήτημα σε ατομική ή συλλογικό επίπεδο.
Το προζύμι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι ένας μύκητας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, θα πρέπει να το φροντίσουμε και να το προσέχουμε, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει.
Οι οδηγίες που δίνουμε είναι χωρίς γραμμάρια, ζυγαριά και ψυγείο γιατί στόχος είναι να εκπαιδευτούμε να κάνουμε προζύμι, ανάπιασμα και ψωμί με παραδοσιακές μεθόδους. Μπορείτε να ανακαλύψετε ξανά ως μέτρο τη διαίσθηση σας, ένα κουτάλι για το αλάτι, μια κούπα για το αλεύρι, ή τις χούφτες σας, απλόχερα που έλεγαν οι παλιοί κ.λ.π.
Βήμα 1.
Παίρνουμε το προζύμι .
Βήμα 2.
Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα χλιαρό νερό από το βάρος του προζυμιού και μισή ποσότητα από το βάρος του προζυμιού σε αλεύρι. Αν το αλεύρι το έχουμε σε κρύο μέρος είναι καλό να το φέρουμε μέσα στο δωμάτιο που θα αναπιάσουμε το προζύμι μας έτσι ώστε να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε ως που να κάνουμε ένα πηχτό χυλό ή μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Αν η θερμοκρασία είναι καλή θα αναπτυχθεί γρήγορα αν είναι χαμηλή η θερμοκρασία του δωματίου θα αργήσει. Θα πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος του προζυμιού, γι’ αυτό φροντίζουμε να το βάζουμε σε σκεύος που θα έχει το χώρο για να φουσκώσει. Αναπιάνουμε το προζύμι μας μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά στις δέκα μέρες.
Βήμα 3.
Μετά από έξι ή εφτά ώρες το προζύμι μας έχει διπλασιαστεί. Αν σε περίπτωση δεν διπλασιαστεί τότε του βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το κάνουμε μια μαλακή ζύμη και το αφήνουμε άλλες πέντε με έξι ώρες ή όλο το βράδυ.
Βήμα 4.
Παίρνουμε ένα μέρος για να κάνουμε το ψωμί μας και το υπόλοιπο μπορούμε να το κάνουμε ένα ζυμαράκι που θα το βάλουμε μέσα στο αλεύρι για να το συντηρήσουμε ως την επόμενη φορά που θα θέλουμε να ζυμώσουμε σε μια εβδομάδα ή δέκα μέρες. Αν θέλουμε μπορούμε να το στεγνώσουμε κάνοντας μικρά πιτάκια. Τα πιτάκια με το ξερό προζύμι τα φυλάσσουμε σε υφασμάτινα σακουλάκια ή σε γυάλινα βαζάκια σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Πώς ενεργοποιούμε το ξερό προζύμι τα μικρά πιτάκια.
Όταν θέλουμε να ζυμώσουμε, θα πάρουμε μερικά κομμάτια από το ξερό προζύμι μας που έχουμε φυλαγμένα, θα του βάλουμε λίγο χλιαρό νερό θα τα ανακατέψουμε για να λιώσουν και με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσουμε ξανά το προζύμι μας. Μετά από μια ώρα θα προσθέσουμε αλεύρι και θα κάνουμε ένα χυλό. Θα το αφήσουμε σε ζεστό μέρος για μια μέρα. Την επομένη θα προσθέσουμε νερό και αλεύρι και θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί για πέντε ώρες. Όταν περάσουν πέντε με έξι ώρες μπορούμε να ζυμώσουμε ότι θέλουμε.
Το ξερό προζύμι διατηρείται ως και πέντε χρόνια.
Προσοχή, αν το προζύμι σας μουχλιάσει για κάποιο λόγο το πετάτε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Διαβάστε ακόμη.
Κάνω το δικό μου προζύμι και το συντηρώ εκτός ψυγείου.
Συντηρώντας σιτάρι και αλεύρι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
Συντηρώντας το αλεύρι σε γυάλινα βάζα με θερμική επεξεργασία.