Στη συνταγή «Ζυμώνοντας με τα χέρια μας, το ψωμί που τρώμε», κάναμε το ψωμί μας με μαγιά που αγοράζουμε από το εμπόριο. Σήμερα θα σας δείξω πως κάνουμε ψωμί με προζύμι.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι.

1 κ.σ. κοφτή αλάτι.

Λίγο ελαιόλαδο.

Νερό 650 γραμμάρια.

Προζύμι, 360gr προζύμι

Προαιρετικά μέσα στη ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε: σουσάμι, πιπέρι, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, ρίγανη, κουρκουμά κ.α.

Επάνω στο ψωμί μπορούμε να προσθέσουμε σουσάμι.

Το ζύμωμα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα βαθύ τάπερ με καπάκι ως ποιο πρακτικό μέσο. Να υπολογίσετε ότι η ζύμη μας θα διπλασιαστεί τουλάχιστον.

Βάζουμε πρώτα το αλεύρι.

Προσθέτουμε το προζύμι μας και το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε το αλάτι και μια ποσότητα νερό.

Ανακατεύουμε τα υλικά μας με μια κουτάλα. Προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν θα γίνει δύσκολο το ανακάτεμα με την κουτάλα θα ζυμώσουμε με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας, όταν τα χέρια μας μπαίνουν μέσα στη ζύμη και δεν κολλάνε σημαίνει ότι είναι έτοιμη η ζύμη μας. Σκεπάζουμε το τάπερ με μια κουβέρτα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψωμί της φωτογραφίας το άφησα 10 ώρες. Μπορείτε να το αφήσετε και λιγότερο. Αφού φουσκώσει η ζύμη μας την πλάθουμε στο τραπέζι της κουζίνας βάζοντας λίγο λάδι για να μπορέσουμε να την πλάσουμε.

Παίρνουμε μια γάστρα βάζουμε αντικολλητικό χαρτί βάζουμε τη ζύμη μας και τη σκεπάζουμε. Το ψωμί της φωτογραφίας το άφησα 3ης ώρες να ξεκουραστεί.

Το χαράσσουμε από πάνω, ρίχνουμε λίγο νερό και το σουσάμι. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 50 λεπτά περίπου, κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά. Στο τελευταίο τέταρτο βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα.

Αφού ψηθεί το ψωμί μας το τυλίγουμε με μια πετσέτα βάζοντας το πάνω σε μια ψάθα ή σχάρα έτσι ώστε να αερίζεται.

Όταν κρυώσει το ψωμί μπορείτε να το βάλετε μέσα σε μια χαρτοσακούλα και μετά σε μια πλαστική σακούλα έτσι ώστε να διατηρηθεί καλύτερα.

Καλή επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη

Συντηρώντας το αλεύρι σε γυάλινα βάζα με θερμική επεξεργασία.

Συντηρώντας σιτάρι και αλεύρι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

 

Scroll to Top