Πιθανών να έχετε προσέξει ότι το τελευταίο διάστημα τα άρθρα και τα βίντεο που ανεβάζω είναι στο πώς να συντηρήσουμε τα τρόφιμα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς ψυγείο.
Συντηρώντας το ρύζι σε γυάλινα βάζα με θερμική επεξεργασία.
Συντηρώντας σιτάρι και αλεύρι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
Συντηρώντας το αλεύρι σε γυάλινα βάζα με θερμική επεξεργασία.
Αυτή είναι μια γνώση που οι γονείς μας την ήξεραν, τουλάχιστον για όσους από μας είναι πάνω από 50 αλλά χάθηκε με την ευκολία του ηλεκτρικού, από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Να διευκρινίσω ότι καλός οι γονείς μας δέχτηκαν τα δώρα του τεχνολογικού πολιτισμού. Μέσα από αυτά τα άρθρα προσπαθώ να επαναφέρω αυτή τη γνώση, θεωρώντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει πολύ ακριβή τους επόμενους μήνες και πιθανών να βρεθούμε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια είτε από επιλογή είτε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών κ.λ.π.
Σήμερα θα δώσουμε ξανά τη συνταγή πώς να κάνουμε το δικό μας προζύμι αλλά και πώς να το συντηρήσουμε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Η συνταγή είναι με κουταλιές και όχι με γραμμάρια για να εκπαιδευτούμε στη λογική της ζωής χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε προζύμι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χυμό από το ξερό κρεμμύδι, τον αφρό από τα ρεβίθια, το βασιλικό του Σταυρού, κ.α.
Εμείς θα δώσουμε τον πιο απλό τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε μόνο νερό και αλεύρι.
Υλικά:
Αλεύρι
Νερό
Θα χρειαστούμε ένα μπολ με καπάκι ή μεγάλο βάζο. Προσοχή το καπάκι θα πρέπει να μένει ανοιχτό γιατί γίνονται ζυμώσεις. Τα ανοιχτά μπολ είναι ποιο εύκολα στο πλύσιμο μετά τη διαδικασία σε σχέση με τα γυάλινα βάζα.
1η Μέρα.
Βάζουμε μέσα στο σκεύος μας 4 – 6 κουταλιές αλεύρι και το νερό όσο να κάνουμε έναν χυλό. Φροντίζουμε το νερό μας να έχει μια θερμοκρασία που να αντέχει το μικρό μας δάχτυλο μετρώντας ως το δέκα. (37οC) Αν το νερό είναι κρύο οι μύκητες δεν αναπτύσσονται, αν είναι πολύ ζεστό καταστρέφονται. Κλείνουμε το σκεύος μας χαλαρά. Το σκεύος που έχουμε το χυλό, το σκεπάζουμε με μια κουβέρτα ή ένα μπουφάν ή απλά το έχουμε σε ζεστό μέρος.
2η Μέρα.
Αν έχουν εμφανιστεί φουσκάλες σημαίνει ότι έχει αρχίσει να ενεργοποιείτε το μείγμα μας. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι στο χυλό μας, (6 – 7 κουταλιές αλεύρι) αν χρειαστεί βάζουμε και λίγο χλιαρό νερό, θα πρέπει να έχει μια υφή πηχτού χυλού όπως στο πρώτο στάδιο.
3η Μέρα.
Προσθέτουμε ξανά λίγο αλεύρι (6 – 7 κουταλιές αλεύρι) και νερό αν χρειαστεί. Προσθέτοντας αλεύρι στο μείγμα μας προσθέτουμε τροφή στους ζυμομύκητες. Αν δεν έχουν αλεύρι (τροφή) θα πεθάνουν και θα καταστραφεί η προσπάθεια μας. Τώρα είναι ποιο πηχτό το μείγμα μας.
4η Μέρα.
Επαναλαμβάνουμε τα βήματα της 3ης μέρας. Το προζύμι μας έχει διογκωθεί και έχει μια σπογγώδη μορφή. Προσθέτουμε ξανά λίγο αλεύρι (6 – 7 κουταλιές αλεύρι) και νερό όσο χρειαστεί, τώρα το μείγμα μας είναι ποιο πηχτό.
5η Μέρα.
Το προζύμι μας λογικά θα έχει φουσκώσει και θα έχει μια σπογγώδη μορφή και η επιφάνεια του είναι κυρτή. Οπότε είναι έτυμο να το χρησιμοποιήσουμε για να ζυμώσουμε. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι έτοιμο το προζύμι μας την Πέμπτη μέρα, οπότε το ταΐζουμε ξανά. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε τη διαδικασία για ακόμη μία ή δυο ημέρες. Αυτό εξαρτάτε πολύ από τη θερμοκρασία.
Πολλά μπράβο που βαδίζετε προς τη διατροφική σας αυτάρκεια. Έχω συναντήσει ανθρώπους που έχουν προζύμι από τη γιαγιά τους. Μπορείτε και εσείς να το διατηρείτε ζωντανό και να το δώσετε δώρο στους φίλους σας ή δώρο γάμου στα παιδιά σας.
Φτιάχνοντας τη «μάνα».
Το προζύμι μας είναι έτοιμο για να ζυμώσουμε το ψωμί μας.
Παλιά ζύμωναν κάθε βδομάδα, έτσι είχαν ζωντανό το προζύμι τους εύκολα μια που επαναλάμβαναν τη διαδικασία πολύ συχνά. Εμείς σήμερα που δεν ζυμώνουμε τόσο συχνά έχουμε το ψυγείο για να συντηρήσουμε το προζύμι μας. Εμείς όμως θα παραλείψουμε αυτές τις πληροφορίες μια που θέλουμε να απ εξαρτηθούμε από τη χρήση του.
Με το προζύμι που κάναμε μπορούμε να κάνουμε κατευθείαν ψωμί.
Προτείνουμε να το χωρίσουμε σε δύο μέρη. Με το ένα θα κάνουμε το ψωμί μας. Όπως θα ζυμώσουμε το ψωμί μας και πριν βάλουμε λάδι και ξυρούς καρπούς θα κρατήσουμε ένα μέρος, όσο χωράει η χούφτα μας, αυτή θα είναι η «μάνα» που θα την ταΐσουμε για να κρατηθεί ενεργεί και ζωντανή και θα τη χρησιμοποιήσουμε για μια επόμενη φορά.
Στεγνά πιτάκια από το προζύμι μας.
Το άλλο μέρος, θα του βάλουμε λίγο αλεύρι και θα το κάνουμε πολύ λεπτά πιτάκια που θα τα βάλουμε πάνω σε μια επιφάνεια για να στεγνώσουν. Φροντίζουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν ποιο λεπτά πιτάκια. Τα πιτάκια μας όταν στεγνώσουν μετά από μια με δύο μέρες, ανάλογα με το πάχος και τη θερμοκρασία του δωματίου, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα βάζο και με αυτό τον τρόπο να έχουμε ξερό προζύμι όταν χρειαστούμε να κάνουμε ψωμί κ.λ.π. Στα στεγνά πιτάκια οι μύκητες απλά κοιμούνται και θα ξυπνήσουν όταν βρουν ξανά τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.
Πώς ενεργοποιούμε το ξερό προζύμι.
Όταν θέλουμε να ζυμώσουμε, θα πάρουμε μερικά κομμάτια από το ξερό προζύμι μας που έχουμε φυλαγμένα, θα του βάλουμε λίγο χλιαρό νερό θα τα ανακατέψουμε για να λιώσουν και με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσουμε ξανά το προζύμι μας. Μετά από μια ώρα θα προσθέσουμε αλεύρι και θα κάνουμε ένα χυλό. Θα το αφήσουμε σε ζεστό μέρος για μια μέρα. Την επομένη θα προσθέσουμε νερό και αλεύρι και θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί για πέντε ώρες. Όταν περάσουν πέντε με έξι ώρες μπορούμε να ζυμώσουμε ότι θέλουμε.
Το ξερό προζύμι διατηρείται ως και πέντε χρόνια.
Καλή επιτυχία.