Νηστίσιμος τραχανάς και τραχανόπιτα

Ο τραχανάς είναι ένα από τα ποιο γνωστά παραδοσιακά πιάτα. Μεγάλωσαν γενιές και γενιές ανθρώπων με τραχανά. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του τραχανά, γλυκός, ξινός, νηστίσιμος κ.α. Ο τραχανάς είναι μια εξαιρετική τροφή, που μπορείτε να αντικαταστήσετε τις παιδικές τροφές του εμπορείου.

Για την τραχανόπιτα θα χρειαστούμε τέσσερις με πέντε χούφτες τραχανά. Έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο ότι σταματάμε να δίνουμε τις συνταγές σε γραμμάρια κ.λ.π.

Πέντε ποτήρια νερό.

Αλάτι, λάδι, μανιτάρια σκόνη από αυτά που αποξηράναμε και ότι άλλο μυρωδικό θέλετε.

Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά. Ανάβουμε το μάτι τις κουζίνας ή το βάζουμε στη ξυλόσομπα. Είναι σημαντικό ο τραχανάς να μπει σε κρύο νερό για να μη σβολιάσει. Μαγειρεύουμε κανονικά, ανακατεύουμε για να μη κολλήσει ο τραχανάς μας και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τη σκόνη από τα μανιτάρια και ότι άλλο θέλουμε. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και τυρί.

Πριν γίνει τελείως ο τραχανάς μας τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον βάζουμε μέσα σε ένα ταψί που το έχουμε αλείψει με Βιτάμ για να μη κολλήσει ο τραχανάς. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC και ψήνουμε για τριάντα λεπτά ή ως που να ροδίσει.

Καλή επιτυχία.

Το τελευταίο διάστημα οι οδηγίες που δίνουμε για τη συντήρηση των τροφίμων, των οσπρίων, του αλεύρι, των ζυμαρικών κ.λ.π είναι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Για τον ίδιο λόγο δίνουμε και τις συνταγές πλέον με έναν παραδοσιακό τρόπο με χούφτες, απλόχερα, κουταλιές κ.λ.π. Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια και οι ζυγαριές δεν είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχουν και θα λειτουργούν πάντα.

Scroll to Top