Εκπαίδευση στη διατροφή φύλλων και βλαστών

Τέλη Σεπτέμβρη 2023, συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην οργάνωση Navdanya  στη Β. Ινδία.

Αφού επισκεφτήκαμε την Τράπεζα Σπόρων της Navdanya συναντήσαμε τις γυναίκες που διασώζουν το δικό τους σπόρο, παράλληλα εκπαιδευόμαστε σε μια σειρά από θέματα, ένα από αυτά η διατροφή φύλλων και βλαστών

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις εκφράσεις, δεν είναι ακριβώς άγρια χόρτα, τα περισσότερα που μας έδειξαν είναι μέρη από καλλιεργούμενα φυτά που δεν ξέρουμε να τα φάμε. Εκπαιδευτής μας ο κ. Τζάντερ (Chander) υπεύθυνος της φάρμας. Το πρώτο που μας έδειξε είναι οι νεαροί βλαστοί από κολοκύθες μαζί με τους έλικες που έχουν για να στηρίζονται.  Τα νεαρά φύλλα από τις πιπεριές, κάτι που το είδα για πρώτη φορά. Τα νεαρά κολοκύθια από την κολοκύθα σφουγγάρι. Ναι η κολοκύθα που κάνει το σφουγγάρι είναι βρώσιμη σε πολύ μικρή ανάπτυξη. Αυτό το ήξερα αλλά δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ.  Πολλές φορές ξέρουμε κάτι αλλά δεν το αξιοποιούμε και έτσι γίνεται νεκρή γνώση που στο τέλος χάνετε. Η ευκολία της καθημερινής μας ζωής και ο φόβος στο άγνωστο είναι αυτό που μας κάνει να μη δοκιμάζουμε να βάλουμε στη διατροφή μας τα άγρια χόρτα. Οι κατιφέδες, τα πέταλα της καλέντουλας, το καπουτσίνο κ.α λουλούδια είναι βρώσιμα.

Πρόσφατα είχα δει τη ζωή ενός σεφ, όπου μαγειρεύει όλα τα χόρτα ακόμη και τα βρύα από τα δέντρα. Μετά από λίγες μέρες είδα ένα άλλο ντοκιμαντέρ όπου ένας κύριος ουσιαστικά τρώει όλα τα χόρτα.

Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη παράδοση στη συλλογή των άγριων χόρτων. Παλιότερα που φιλοξενούσαμε εθελοντές από Ευρωπαϊκές χώρες όταν βγάζαμε στο τραπέζι άγρια χόρτα δεν τα ήξεραν, δεν τα έχουν στη διατροφή τους. Οι παππούδες μας αλλά και οι γονείς μας έχουν μεγαλώσει τρώγοντας άγρια χόρτα. Καθώς το κόστος στα τρόφιμα μεγαλώνει, είναι καιρός να μάθουμε ξανά να μαζεύουμε άγρια χόρτα και να κάνουμε ποιο πλούσια τη διατροφή μας.

Η κατανάλωση άγριων χόρτων είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών, είναι δωρεάν, είναι μια καλή ευκαιρία για έξοδο από το σπίτι, για συνάντηση με φίλους και πολλά άλλα.

Μια χρονιά είχαν αργήσει να γίνουν οι ντομάτες μας και είπαμε ότι θα μαζεύουμε ότι έχει ο κήπος και έτσι αρχίσαμε να τρώμε κάποια φυτά και λουλούδια που δεν τα ξέραμε ως τότε.

Μπορείτε να διαβάσετε και το Μαζεύοντας άγρια χόρτα

Scroll to Top