Νταχραντούμ βόρεια Ινδία 27 Σεπτεμβρίου 2023
Σήμερα είναι η τέταρτη μέρα στην Ινδία. Φτάσαμε τα ξημερώματα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου στις 3 το πρωί στο αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντη. Αφού τελειώσαμε τις απαραίτητες διατυπώσεις, έλεγχος διαβατηρίων, βίζα, παραλαβή αποσκευών, βγήκαμε από το αεροδρόμιο. Με το που περάσαμε την πόρτα της εξόδου ένα ζεστό ρεύμα αέρα μας έλουσε. Παρά το γεγονός ότι ήταν ξημερώματα η θερμοκρασία ήταν αρκετά υψηλή. Πιθανών να προσέξατε ότι γράφω στον πληθυντικό, είναι γιατί ταξιδεύω μαζί με τον γιο μου Πέτρο. Αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι στο εξωτερικό που κάνουμε μαζί με το γιό μου, με θέμα τους σπόρους. Το πρώτο ταξίδι ήταν η συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό των Η. Π. Α το Φεβρουάριο του 2019.
Το να επισκεφτώ την Ινδία ήταν ένα παιδικό μου όνειρο και ιδιαίτερα τη Β. Ινδία όπου έχουν εγκατασταθεί οι εξόριστοι Θυβετάνοι.
Φέτος τον Αύγουστο, ήρθε μια πρόσκληση με πληρωμένα τα έξοδα για μια συνάντηση για οίκο κοινότητες στη Γαλλία. Χωρίς να το σκεφτώ είπα ότι δεν θα πάω στη συνάντηση. Σε άλλη φάση θα πετούσα τη σκούφια μου, κάτι με συγκράτησε. Τελικά το Πελίτι εκπροσώπησε η Ζαχαρούλα Γκόγκου και η κόρη της Γεωργία Τσιρανίδου, έμαθα ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία.
Μετά από λίγες μέρες ήρθε ένα κάλεσμα για το ταξίδι στην Ινδία.
Το κάλεσμα έρχεται όταν δεν το περιμένεις και δεν σε ρωτάει αν μπορείς, αν έχεις χρήματα, αν έχεις υποχρεώσεις κ.λ.π. Απαντάς ΝΑΙ και αυτό απαντάει ΝΑΙ όταν του ζητάς να σε βοηθήσει.
Από τον αρχικό σχεδιασμό ως το τι έγινε στο τέλος για το ταξίδι στην Ινδία δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Πολύ συνηθισμένη κατάσταση, η ανατροπή είναι το μόνο σίγουρο πράγμα. Έμαθα να λέω ότι όλα γίνονται για καλό λόγο που εμείς δεν γνωρίζουμε και κλείνω εκεί την κουβέντα.
Στην έξοδο του αεροδρομίου εκτός από το ζεστό αέρα μας περίμενε και ένας νεαρός οδηγός ταξί που ήρθε πέντε ώρες από το Νταχραντούμ για να μας παραλάβει και να μας μεταφέρει στη φάρμα της Navdanya. Ως που να φτάσουμε στο αυτοκίνητο ήμασταν μούσκεμα στον ιδρώτα. Ευτυχώς που ήταν ξημερώματα και δεν πέσαμε σε μποτιλιάρισμα γιατί θα το κάναμε σε δέκα ώρες. Αν και ξημέρωμα σε κάποια σημεία ο δρόμος είχε πολύ κίνηση. Στη διαδρομή για το Νταχραντούμ, περάσαμε μέσα από ένα εθνικό πάρκο όπου παντού στο δρόμο υπήρχαν μαϊμούδες. Νιώθαμε και οι δύο πολύ εντυπωσιασμένοι με τις εικόνες τις διαδρομής.
Το Navdanya είναι ένα κίνημα που το ξεκίνησε πριν τριάντα έξι χρόνια η Δρ. Βαντάνα Σίβα. Το επίκεντρο για το Navdanya – σημαίνει 9 σπόροι – είναι η Γη, οι γυναίκες και οι αγρότες για την προστασία της Βιολογικής και πολιτιστικής ποικιλότητας. Ζουν και ασκούνται στη Δημοκρατία της Γης ως μια Γήινη Οικογένεια. Χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ φύσης και ανθρώπων και χωρίς ιεραρχίες μεταξύ ειδών, πολιτισμού, φύλου, φυλής και θρησκειών. Διατηρήσαν την πλούσια κληρονομιά σπόρων από θρεπτικά, και ανθεκτικά κλίματα τρόφιμα σε περισσότερες από 150 κοινοτικές τράπεζες σπόρων εξοικονομώντας μοιράζοντας και εκτρέφοντας ελευθέρα τις γηγενείς ποικιλίες τους. Σε 22 πολιτείες της Ινδίας καλλιεργούν αληθινή ζωντανή τροφή από ζωντανούς σπόρους. Γι’ αυτούς τα τρόφιμα δεν είναι ένα εμπόρευμα. Το φαγητό είναι ζωή, το φαγητό είναι υγεία. Η οικολογική καλλιέργεια τροφίμων είναι φροντίδα για τη Γη και αναγέννηση του εδάφους του νερού και της βιοποικιλότητας. Πηγή Navdanya.org
Όταν φτάσαμε στις 8 το πρωί η ομάδα, έπαιρνε το πρωινό της. Στην αρχή ήταν λίγο αμήχανο το κλήμα. Έγιναν οι σχετικές συστάσεις, ξεκίνησε η τάξη το μάθημα της. Εδώ και τρις εβδομάδες στη φάρμα γίνεται ένα σεμινάριο για την Αγροοικολογία από το Α-Ω Όταν ολοκληρώθηκε το μάθημα ο Κάντερ, που είναι ο υπεύθυνος της φάρμας ανέλαβε να μας ξεναγήσει. Ξεκίνησε τη ξενάγηση με το να γνωρίσουμε τους χώρους και τις λειτουργίες τους. Τα δωμάτια που μένουν οι επισκέπτες έχουν τα ονόματα των ποταμών της Ινδίας, δύο καλύβες έχουν τα ονόματα του Γκάντη και του Μασανόμπου Φουκουόκα. Η Δρ. Βαντάνα Σίβα μιλάει με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό για το Φουκουόκα, για το βιβλίο του «η επανάσταση του ενός στάχυ». Στην Ελλάδα ο μαθητής του Φουκουόκα είναι ο Παναγιώτης Μανίκης.
Ένα από τα πολύ εντυπωσιακά πράγματα που είδα για πρώτη φορά είναι η παραγωγή μεθανίου από τα φυτά όπου το χρησιμοποιούν για μαγείρεμα, τα υπολείμματα τα βάζουν στο κόμποστ. Μας έδειξε επίσης πως παίρνουν το νερό από τους χυμούς της μπανάνας που είναι πολύ καλό για τα νεφρά.
Μετά βγήκαμε στο χωράφι όπου μας εξήγησε εκεί πως λειτουργεί το αγρόκτημα, φροντίζουν να κρατάνε τη γονιμότητα του εδάφους με κομποστ, με εναλλαγές καλλιεργειών, καλλιεργούν τη γη με τα ζώα.
Βήμα, βήμα φτάσαμε στην Τράπεζα Σπόρων της Navdanya. Για να μπει μέσα στο κτήριο έβγαλε τα παπούτσια του και το πρώτο πράγμα που μας είπε είναι «όπως μπαίνουμε σε έναν ναό, έτσι μπαίνουμε και στην Τράπεζα Σπόρων, για μας είναι ένας ιερός τόπος, τον σεβόμαστε αυτό το χώρο». Ο σεβασμός προς αυτό το κτήριο ήταν εντυπωσιακός.
Το 2019 όπως έγραψα πιο πάνω συμμετείχα στην συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, την πρώτη μέρα οι διοργανωτές μας πήγαν να επισκεφτούμε την κοινοτική τράπεζα σπόρων των ιθαγενικών κοινοτήτων της περιοχής της Σάντα Φε. Εφτά Ιθαγενικές Κοινότητες έφτιαξαν ένα κτήριο για να φυλάνε τα δώρα των προγόνων τους. Αυτές οι δύο τράπεζες είχαν πολλά κοινά ανάμεσα τους άσχετα που ήταν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, είχαν το σεβασμό προς τους σπόρους, το κτήριο που φυλάνε τους σπόρους, το σεβασμό προς τη γη, το σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής.
Η στιγμή μέσα στην Τράπεζα Σπόρων της Navdanya ήταν κορυφαία στιγμή. Δεν είναι κάτι που μπορώ να περιγράψω με λόγια. Ναι, ήμασταν σε έναν ιερό χώρο που ενωνόμασταν με το θείο.
Τις μέρες που βρίσκομαι και εκπαιδεύομαι στην Τράπεζα Σπόρων του Navdanya στην Ελλάδα συνεχίζουμε τις εργασίες για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι.
Μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά την ολοκλήρωση της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι
Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR1001711960006198040030332
SWIFT-BIC: PIRBGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι.
Αιτιολογία: συνδρομή.
Κείμενο: Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Πέτρος Σαϊνατούδης και Chander Shekhar Bhatt
Ευχαριστώ όλους εσάς που στηρίζεται το έργο του Πελίτι. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους για τη μεγάλη αγκαλιά που έκαναν στο Πελίτι. Ευγνώμων.