Καλλιεργώντας αγγούρια σε γλάστρες.

Το αγγούρι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι, σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα. Η καλλιέργεια αγγουριάς σε γλάστρα είναι σχετικά εύκολη, ακόμα και για όσους ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με την κηπουρική.

Επιλέγουμε παραδοσιακές ποικιλίες αγγουριού και ατζουριού για να φυτέψουμε και να απολαύσουμε τους νόστιμους τραγανούς καρπούς στην αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα ή ακόμα και σκέτους με λίγο αλάτι.

Τι θέση επιλέγουμε για την φύτευση της αγγουριάς σε γλάστρα;

Η αγγουριά χρειάζεται ηλιοφανή θέση και θερμοκρασίες μεταξύ 20-25°C για να αναπτυχθεί. Είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά της νύχτας, κάτω από 15°C. Τοποθετούμε τη γλάστρα με την αγγουριά σε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Αποφεύγουμε μπαλκόνι με νότια έκθεση, καθώς έχει πολύ ηλιοφάνεια που στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ταλαιπωρούν τα φυτά. Επίσης, το βορινό μπαλκόνι δεν έχει επαρκή ηλιοφάνεια για την ωρίμανση των καρπών της αγγουριάς, ενώ παράλληλα οι δυνατοί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καλλιέργεια.

Τι γλάστρα και φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της αγγουριάς;

Για τη φύτευση της αγγουριάς σε γλάστρα, επιλέγουμε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης για να φεύγει το νερό. Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά γα τη φύτευση της αγγουριάς ή ανακατεύουμε κομπόστ με άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά και αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:1.

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η αγγουριά στη γλάστρα;

Η αγγουριά σε γλάστρα θα χρειαστεί πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα στη γλάστρα να παραμένει συνεχώς υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο να ενσωματώνουμε μέσα στη γλάστρα της αγγουριάς δυο κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα κάθε είκοσι μέρες για εξασφάλιση καλής ανάπτυξης και πλούσιας παραγωγής.

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα εμφανίζονται στην καλλιέργεια της αγγουριάς;

Για την προληπτική προστασία της αγγουριάς από τον μύκητα του ωιδίου καθώς και τον τετράνυχο, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα της αγγουριάς, πάνω στο χώμα της γλάστρας. Επίσης, ψεκάζουμε τα φυτά της αγγουριάς κάθε βδομάδα διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό, για να τα προστατέψουμε προληπτικά από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη, τα δυο βασικά έντομα που προσβάλλουν την αγγουριά.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της αγγουριάς σε γλάστρα Η καλλιέργεια του αγγουριού σε γλάστρα θα χρειαστεί υποστήλωση με σπάγγο ή με ειδικό δίχτυ για να μπορέσει να αναρριχηθεί και να αντέξει το βάρος των καρπών της.

Πηγή: www.mistikakipou.gr

Διαβάστε ακόμη

Καλλιεργώντας ντομάτες σε γλάστρα.

Καλλιεργώντας μελιτζάνες σε γλάστρες

Καλλιεργώντας αγγούρια σε γλάστρες.

Scroll to Top