Το άρθρο που ακολουθεί είναι από τη σελίδα «τα μυστικά του κήπου» έχουμε προσθέσει και αφαιρέσει κομμάτια του και το φέραμε στα δικά μας μέτρα. Εσείς προσθέστε και αφαιρέστε κομμάτια του και προσαρμόστε το στα δικά σας.

Πριν 30+  χρόνια όταν είχα ξεκινήσει την ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης, καλλιεργούσα κάποιες ξερακιανές ντομάτες στο μπαλκόνι στο σπίτι στη Θεσσαλονίκης. Το σπίτι ήταν στην οδό Λαγκαδά, μια πολύ υποβαθμισμένη περιοχή με πολλά καυσαέρια και αρκετό θόρυβο όλο το εικοσιτετράωρο.

Αυτές οι «άθλιες» ντομάτες με βοήθησαν να φύγω από την πόλη και να πάω στην επαρχεία για να έχω δική μου γη και να κάνω το όνειρο πραγματικότητα.!!!

Όταν κάποιος μας παίρνει τηλέφωνο για σπόρους ή στέλνει μήνυμα το πρώτο που ρωτάει είναι αν έχουμε ντομάτες.

H ντομάτα αποτελεί την πιο ελκυστική καλλιέργεια του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου και δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των κηπευτικών. Βασικό συστατικό για καλοκαιρινές σαλάτες και για σάλτσα στο φαγητό, η ντομάτα είναι ένα λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία που περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Ας δούμε πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή την βεράντα μας και να απολαύσουμε φρέσκους λαχταριστούς καρπούς.

  1. Ποια ποικιλία ντομάτας καλλιεργούμε στη γλάστρα;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντομάτας που μπορούμε να επιλέξουμε για να καλλιεργήσουμε στη γλάστρα. Ντομάτες σε διάφορα χρώματα, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και μελιτζανί. Ντομάτες μικρές, ντοματίνια στρογγυλά τσέρι, ντοματίνια στενόμακρα βελανίδια, καθώς και ντομάτες πομοντόρο (ή βιομηχανική ντομάτα) σε μέγεθος αυγού που καρποφορούν σε τσαμπί. Μπορούμε να φυτέψουμε ποικιλίες ντομάτας αυτοκλαδευόμενες που δεν ξεπερνούν σε ύψος το ένα μέτρο ή αναρριχώμενες ποικιλίες που φτάνουν και ξεπερνούν τα δύο μέτρα. Επιλέγουμε ποικιλίες με μαλακή φλούδα, που είναι πιο ζουμερές, ωριμάζουν γρήγορα μετά τη συγκομιδή και δεν έχουν ξυλώδες τμήμα εσωτερικά στον καρπό.

  1. Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για καλλιέργεια ντομάτας;

Για την καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες γλάστρες στρογγυλές ή τετράγωνες, με βάθος 30-40 εκατοστά και πλάτος 40 εκατοστά. Οι γλάστρες μπορεί να είναι πλαστικές ή πήλινες, ή να έχουν προκύψει από ανάκύκλωση διάφορων υλικών όπως ξύλινα ή πλαστικά βαρέλια και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουν τρύπες στη βάση για καλή αποστράγγιση. Για τη φύτευση, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που να περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη.

  1. Σε τι θέση τοποθετούμε την γλάστρα που φυτέψαμε την ντοματιά;

Η καλλιέργεια της τομάτας χρειάζεται τουλάχιστον 6-7 ώρες ηλιοφάνεια για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει ικανοποιητικά και να μας δώσει νόστιμες ζουμερές ντομάτες. Τοποθετούμε τη γλάστρα σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, ενώ την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας του καλοκαιριού την μεταφέρουμε σε σχετικά ημισκιερή θέση ή χρησιμοποιούμε ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο και για αποφύγουμε ηλιεγκαύματα στους καρπούς. Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα θα πρέπει να προστατευθεί και από τους έντονους άνεμους, ειδικά αν πρόκειται για αναρριχόμενη ποικιλία και δεν έχει υποστυλωθεί επαρκώς.

  1. Πώς υποστηλώνουμε την ντομάτα στη γλάστρα;

Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα θα πρέπει να στηριχτεί και να υποστηλωθεί για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινο, μπαμπού ή μεταλλικό πάσσαλο που θα δέσουμε με ειδικό σπάγκο τον κεντρικό βλαστό της ντοματιάς πάνω του. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα περίφραξης, σε μορφή ανοικτού κυλίνδρου, με διάμετρο 40-50 εκατοστά και ύψος 60-100 εκατοστά, που για να στηρίξει τους βλαστούς και τους καρπούς της ντομάτας που θα διαθέτουν αρκετό βάρος. Ανάλογη κατασκευή για να στηρίξει και να υποστηλώσει τις ντοματιές στη γλάστρα μπορεί να δημιουργηθεί με καλάμια και σπάγγο.

  1. Τι κλάδεμα χρειάζεται η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα;

Η ντοματιά είναι θαμνοειδές φυτό που αναπτύσσεται με πλευρικούς βλαστούς που βγαίνουν από τον κεντρικό κορμό. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μονοστέλεχο φυτό για να στηρίξουμε πιο εύκολα το φυτό της ντομάτας με ένα καλάμι, κάθε 2 βδομάδες αφαιρούμε τους πλάγιους βλαστούς που βγαίνουν από τον κεντρικό κορμό, πάνω από κάθε φύλλο κι έτσι δημιουργούμε ένα μονοστέλεχο φυτό. Για τις αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας όταν παίρνουν πολύ ύψος, πάνω από 2 μέτρα, μπορούμε να τις κορφολογήσουμε, αποκόπτοντας το κορυφαίο τμήμα του βλαστού. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε την βλαστική ανάπτυξη της ντομάτας, ενισχύουμε την παραγωγή καρπών και παράλληλα μπορούμε να φροντίσουμε πιο εύκολα το φυτό της ντοματιάς.

  1. Τι πότισμα χρειάζεται η καλλιέργεια της ντομάτας στη γλάστρα;

Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να μας δώσει καλή παραγωγή. Ποτίζουμε τις ντοματιές κάθε 3-4 μέρες την περίοδο της άνοιξης, και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο άνθησης της ντομάτας, γιατί μπορεί να έχουμε πτώση των ανθέων της ντοματιάς και μειωμένη παραγωγή.

  1. Τι λίπανση χρειάζεται η ντομάτα σε γλάστρα;

Η ντομάτα απαιτεί σημαντική ποσότητα θρεπτικών στοιχείων και λίπανσης για να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και σημαντική παραγωγή καρπών. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Η καλλιέργεια της ντομάτας, όπως επίσης η καλλιέργεια της πιπεριάς και της μελιτζάνας, χρειάζεται πρόσθετο βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να μην αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ξηράς κορυφής ή τάπας κατά το οποίο εμφανίζεται μαύρισμα στην βάση του καρπού της ντομάτας.

  1. Πώς προστατεύουμε από ασθένειες και έντομα την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα;

Για την την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες περονόσπορου και ωιδίου μπορούμε να σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή να ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι και χαλκό. Μπορούμε να σκονίζουμε ή να ψεκάζουμε τα φυτά της ντομάτας με Βάκιλο Θουριγγίας, κάθε εβδομάδα για να αντιμετωπίσουμε το έντομο της τούτας που δημιουργεί τρύπες στους καρπούς. Η αντιμετώπιση του τετράνυχου που ξεραίνει το φύλλωμα της ντοματιάς, μπορεί να γίνει με ειδικά βιολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή με την συνταγή προστασίας με φυσικά υλικά με βάση το σκόρδο.

  1. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα Αν η ντοματιά μας έχει σχηματίσει πολύ μεγάλο αριθμό καρπών, καλό είναι να τους αραιώσουμε, για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο μέγεθος στις ντομάτες μας, καθώς επίσης καλύτερη και ταχύτερη ωρίμανση.

Πηγή

Διαβάστε ακόμη

Καλλιεργώντας ντομάτες σε γλάστρα.

Καλλιεργώντας μελιτζάνες σε γλάστρες

Καλλιεργώντας αγγούρια σε γλάστρες.

Scroll to Top