Τι σπέρνουμε το Φεβρουάριο

Πρώτη Φεβρουαρίου, καλό μήνα.

Είναι η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα, του αγίου των αμπελουργών. Οι αμπελουργοί θα πάρουν αγιασμό από την εκκλησία και θα τον ρίξουν στα αμπέλια τους για καλή σοδιά αλλά και στο σπίτι τους για το καλό της χρονιάς.

Το φως αρχίζει να κερδίζει έδαφος και οι πρώτες ζεστές μέρες είναι μπροστά μας.

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να σπείρουμε σέσκουλα και πράσα. Τα σέσκουλα τα σπέρνουμε κατευθείαν στη γη σε αποστάσεις 20-30 εκ. το ένα από το άλλο ανάλογα με την ποικιλία.

Τα πράσα από την άλλη, πρέπει να τα σπείρουμε σε ένα δίσκο βάθους 10 εκ. με χώμα για σπορεία και να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας όταν φυτρώσουν.

Τα μαρούλια που σπείραμε προστατευμένα από το κρύο, τον προηγούμενο μήνα, μπορούμε τώρα να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας. Θα πρέπει να τα προστατέψουμε με ένα μικρό θερμοκήπιο από τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μπορούμε να ρίξουμε και σπόρους μαρουλιού για να έχουμε για το Πάσχα.

Συνεχίζουμε και σπέρνουμε καρότο, σπανάκι και ραπανάκια όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. Επίσης ο Φεβρουάριος είναι ιδανικός μήνας για να φυτέψουν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα όσοι δεν πρόλαβαν ακόμα.

Είναι η εποχή ανάλογα με την περιοχή που ζούμε για να βάλουμε σπορεία: μελιτζάνας, πιπεριάς και ντομάτας. Μέσα σε προστατευμένο χώρο (ζεστό) και τα φυτά μας να έχουν άμεσο φως.

Δίνουμε προτεραιότητα στις μελιτζάνες και τις πιπεριές, που αργούν στην ανάπτυξη όταν είναι σπορόφυτα, για να προλάβουν να αναπτυχθούν ώστε να είναι έτοιμα φυτά, όταν πια έρθει για τα καλά η άνοιξη. Τα φυτά που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να φτάσουν στο πάχος ενός μολυβιού για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε έξω στον κήπο.

Τις ντομάτες μπορούμε να τις καθυστερήσουμε λίγο, καθώς έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη, εκτός αν θέλουμε να έχουμε πρώιμη σοδειά ή πρόκειται να καλλιεργήσουμε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Είναι καλό να δημιουργούμε σπορεία με μια χρονική διαφορά δεκαπέντε ημερών για να έχουμε αργότερα παραγωγή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στα σύνορα του κήπου μας σπέρνουμε καλέντουλες και μποράγο (μπουράντζα) για το χρώμα, τις άψογες ιδιότητές τους στην συγκαλλιέργεια αλλά ακόμα και για τις μοναδικές τους θρεπτικές ιδιότητες στην διατροφή μας.

Την τιμητική τους αυτόν τον μήνα (για την νότια Ελλάδα) έχουν οι καμέλιες, που μας προσφέρουν πανέμορφα λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη.

Scroll to Top